söndag 21 september 2008

Middag med besök av vildanden och nötskrikan

Min compadre var i helgen ute på köpejakt med sina direktörskompisar. Det blev god jaktlycka och han lyckades komma hem både vildand och nötskrika. Han droppade förbi på eftermiddagen och jag var med och fileade nötskrikan och gjorde sen till rätterna nedan. Ingen av fåglarna dog förgäves - de bjöd på en söndagsupplevelse utöver det vanliga.Vildand med äppelpotatispuré och enbärsgräddsås smaksatt med rom.
andbröst

potatis
äpple
grädde/mjölk
salt och peppar

enbär
charlottenlök
grädde
mörk fond, typ oxe
rom

Koka potatis och gör en potatispuré precis som vanligt men i slutet så riv ner ett syrligt äpple. Såsen; fräs lök och enbär, häll på en skvätt rom och flambera. Slå på grädde och fond, låt koka ihop och smaka av. Stek brösten tillsammans med en kvist rosmarin och en klyfta vitlök. Arrangera.

Nötskrikebröst med svampsamosa, druvor i balsamtäcke och ruccolabaconsallad
bröst av nötskrika

filodeg
blandad svamp (t ex champinjoner och kantareller)
böngroddar
färskost
salt och peppar

vindruvor
balsamvinäger
råsocker och honung

ruccola
bitar av stekt bacon

Blanda ihop svamp, böngroddar och färskost till en krämig röra. Salta och peppra. Arrangera röran på filodegen och vik ihop. Baka av i 200 grader i ca 10 minuter. Koka ihop balsamvinäger och sockret/honungen till en krämig sås, vänd ner druvorna. Salta och peppra bröstfileerna och stek i en het panna. Arrangera ruccola och bacon, toppa med filorullen och druvorna.

Ett stycke nötskrika innan bröstfilerna plockades ut. Bröstfileer är minimala och man behöver några stycken om det ska bli matigt. Värt att tänka på är att de går extremt fort att steka eftersom de är så små.

8 kommentarer:

Xtian sa...

ja, j*vlar vad god mat du svänger ihop?! En ny favorit för Redaktionen att håla koll på!

/Red. FastFoodLovers

the foodie sa...

Kul att du gillar bloggen! =)

Marknadssupport sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
fjädervippan sa...

visseligen var det länge sen, men fy fan hur kan man äta nötskrika, en av sverigesa vackraste fåglar och när är det laglig jakttid på dessa, att man får jaga and en viss tid på året känner jag till, vilket jag tycker är förjävlig, hatar all jakt. Varför inte jaga och tillreda kloakråtta, en delikatess, dessutom skulle det ju vara till nytta också, då det är överflöd av dessa!
Mvh
Runa

Compadren som jagar sa...

Svar till fjädervippan:
Jakt på nötskrika är tillåten året runt, bortsett från 31 mars - till 16 juli. (Under denna period häckar nötskrikan och då jagar man den givetvis inte.)

Nötskrikan har ett utmärkt kött och lever, förhoppningsvis välmående, i frihet fram till den sekund då skottet faller. Jämför det livet med den broilerkyckling många av oss äter dagligen. Jag väljer i alla fall att äta nötskrika om jag kan.

Om du är vegan kan jag respektera din inställning - kanske baserad på tesen om att allt liv är okränkbart. Och då kan man ta diskussionen utifrån det.

Är du däremot inte vegan tycker jag uppriktigt sagt bara att du är barnslig och lever i någon slags villfarelse att den moderna köttindustrin skulle vara att föredra framför traditionell jakt, med respekt för viltet och tillvaratagande av köttet.

PS. Kloakråtta är inget för mig, mest baserat på den föda den äter. Frilevande råtta, som inte ätit avfall, tror jag säkert kan vara ätbart. Det var inte helt ovanligt att man åt bäver i Sverige förr - gnagare som gnagare. DS.

fjädervippan sa...

Ja , jag är vego,och därtill fågelskådare och tycker det är vedervärdigt utan gräns att ni jägare står över allt, och ska skjuta allt som rör sig i skogen, antingen för att äta eller för att det äter det ni vill skjuta och äta, tycker inte att köttindustrin är bra heller men nu finns den och då duger väl det köttet åt er också. Tycker du att det är okej att sätta upp fångstnät och fånga milijontals småfåglar och sätta upp limstickor som görs i södra Europaoch kanske i Sverige också, vad vet jag, men skulle inte förvåna mig. Sen klagas det på att det är för mycket mygg och insekter, tacka fan för det,människor tar död på så många, och även tamkatter, plus deras naturliga fiender. Skjut gärna i skogen, men gör det med kameran och njut av fåglars sång, även nötskarikan har fantastiska reportoarer om man lyssnar på den istället för hysterisk skottlossning, som inte är särskilt njutbart. För mig är det en snedvriden lagstiftning där du får skjuta statens vilt,men inte hjälpa om det är skadat eller hjälplösa ungar. Jägarförbundet måste ha jävligt bra påtrycknings medel och kanske mutor eftersom det är som det är.Tycker du och dina gelikar ska prova och ta med kikare och fika i skogen och naturen utan gevär någon gång och lyssna, skåda och fylla lungorna och själen med moder jords skapelser.

fjädervippan sa...

Ja , jag är vego,och därtill fågelskådare och tycker det är vedervärdigt utan gräns att ni jägare står över allt, och ska skjuta allt som rör sig i skogen, antingen för att äta eller för att det äter det ni vill skjuta och äta, tycker inte att köttindustrin är bra heller men nu finns den och då duger väl det köttet åt er också. Tycker du att det är okej att sätta upp fångstnät och fånga milijontals småfåglar och sätta upp limstickor som görs i södra Europaoch kanske i Sverige också, vad vet jag, men skulle inte förvåna mig. Sen klagas det på att det är för mycket mygg och insekter, tacka fan för det,människor tar död på så många, och även tamkatter, plus deras naturliga fiender. Skjut gärna i skogen, men gör det med kameran och njut av fåglars sång, även nötskarikan har fantastiska reportoarer om man lyssnar på den istället för hysterisk skottlossning, som inte är särskilt njutbart. För mig är det en snedvriden lagstiftning där du får skjuta statens vilt,men inte hjälpa om det är skadat eller hjälplösa ungar. Jägarförbundet måste ha jävligt bra påtrycknings medel och kanske mutor eftersom det är som det är.Tycker du och dina gelikar ska prova och ta med kikare och fika i skogen och naturen utan gevär någon gång och lyssna, skåda och fylla lungorna och själen med moder jords skapelser.

Compadren som jagar sa...

Oj, nu har jag visst börjat jaga med limstickor och lustmörda allt som rör sig i skogen, allt medans jag hysterisk springer omkring och skjuter... Dessutom ska jag i fortsättningen välja kött från en, med all rätt, kritiserad köttindustri - framför vilt, som levt ett bättre liv.

I rest my case, som de säger i amerikanska tv-serier.

PS. I Sverige tillhör jakträtten markägaren, så att tala om "statens vilt" har ganska begränsad bäring i det här fallet. Sedan kan man möjligtvis ifrågasätta egendomsrätten, men nu finns den. Då borde den väl duga åt dig också? DS.