lördag 15 augusti 2009

Varma koppen: räksoppa

Snabbmat när den är som bäst. Har du räkfonden klar så går det antagligen fortare att slå ihop en god räksoppa än vad det tar att mikra ihop, inte så mysiga, Varma koppen.varma_koppen_raksoppa.jpg
Räkfond
räkskal
lök
blandade grönsaker, ex morot, palsternacka och fänkål
ev. en skvätt vitt vin
kvistar från dill och persilja
torkad timjan
lagerblad
tomatpure
vatten

Skala och skär grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp en stor kastrull och slå i en skvätt olja och fräs grönsakerna lätt. Slå på räkskalen och fräs en liten stund. Tillsätt en skvätt vin och låt koka in, för att sedan täcka med vatten. Tillsätt kryddorna och tomatpuren och låt koka ihop i cirka 10 minuter. Ta av från plattan och låt svalna. Sila och låt sedan reducera ned till en tredjedel.

Räksoppa
räkfond
grädde
salt & peppar
purjolök

Koka upp räkfond och grädde, smaka av med salt och peppar. Skär purjolöken fint och toppa soppan.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Kul, jag brukar också försöka ta vara på alla skaldjursskal till buljong. Det blir verkligen väldigt gott och precis som du säger, urenkelt att omvandla till soppa!
Hälsningar från fröken Dill