Nästintill fettfria, retrostyle och ängsligt goda. Kan inte bli mer »rätt« än så därför får dessa härliga kakor namnet...
Chokladkaka af Stockholm
75 g mörk choklad av god kvalitet
125 g malda mandlar (jag mixar hela mandlar)
25 g kakao
100 g socker
30 g mjöl
2 äggvitor
en nypa salt
En våg är ett måste! Börja med att smälta chokladen över vattenbad. Blanda mandel, kakao, socker, mjöl och en nypa salt i en skål. Ta en ny skål och vispa äggvitorna till ett kraftigt vitt skum. Blanda ner den smälta chokladen i mjölblandningen. Vänd sedan ner äggvitan och blanda ihop till en klibbig massa.
Lägg upp på plastfolie och forma till en rulle. Ställ kallt. Skär skivor från rullen och lägg på en plåt.
Grädda i cirka 220 grader runt 5-8 minuter beroende på tjocklek och hur krispiga de önskas. Jag gillar när de är mjuka i mitten och kör dem cirka 5-6 minuter.
2 kommentarer:
Ledsen att göra dig besviken men mandlar innehåller 52 g fett/100 g mandlar. Men goda blev de! Gjorde halva satsen med apelsinzest också, mums.
Ja, det har du ju helt rätt i!
Brukar ju alltid vara smör i kakor så jag villade bort mig själv när det inte var något smör i...
Skicka en kommentar