söndag 28 december 2008

the foodie boys - köttverkstad

För någon helg sedan fick jag möjligheten att haka på ett skönt gäng foodies och viga en lördag åt att experimentera med mat. Temat för dagen blev kött och utgångsläget ses nedan.
Oxsvans, lammfärs, kycklinghjärtan, fläsksida, rökt sidfläsk och fläskrevben.

För att få något eftermiddagssnacks så svängdes kycklinghjärtana ihop lite kvickt och blev en bruschetta. Var lite nojig om hur det skulle smaka men det var betydligt bättre än befarat. Kommer säkerligen att göra nåt på kycklinghjärta igen inom en snar framtid.
Bruschetta med kycklinghjärta och chili
kycklinghjärta
chili
lök
cocktailtomater
limejuice
limezest

vitt bröd

Rensa hjärtana och lägg i en riktigt het panna. Precis innan de börjar kännas klara så fräs i lök och chili. Vänd slutligen ner cocktailtomaterna, limejuicen och zesten och få ett snabbt ihopkok. Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat bröd. 

Oxsvans och buljong
Rosta av köttet ordentligt i en het ugn samtidigt som gul lök, vitlök, palsternacka, morot rostas av i en het stekpanna. Vänd ner allting i en gryta och slå på rött vin och vatten. Lägg ned några pepparkorn och lagerblad. Puttra i några timmar...

Korvstoppning
Alltid kul att testa nya saker och korvstoppning blev en ny erfarenhet. Lammfärsen maldes en extra gång samt sidfläsk och lite kryddor. Fjällstret stoppades med maskin och efter viss möda så blev det snits på det också. Korven fick väldigt fin smak i den men tyvärr så blev den för köttig när den tillagades. Blandat ut smeten med potatis eller vatten är nog stalltipset.

Confiterad fläsksida - kommentarer överflödiga...

Fortsättning oxsvanskoket...
När köttet lossnar från benen så lyfts de ur och plockas. Grönsakerna silas av och fonden får reducera ner något. På bilden nedan så är buljongen klarad.
Boeuf Bourguignon på oxsvans
oxsvans (plockad)
smålökar
champinjoner
socker
rött vin
fond från köttkoket

Bryn lök och champinjoner, häll på lite socker och låt det karamelliseras. Slå på vin och låt koka in något och addera köttfond. Vänd ner oxsvansen. Red av med maizena.

Consommé 
Klara fonden med äggvita. Smaka av och balansera syra, sötma samt salta upp och eventuellt peppra.

Med denna matkavalkad så kan jag konstatera att the foodie sthlm's matår 2008 har varit riktigt bra. Vi får hoppas att 2009 blir minst lika bra, eller bättre!

Inga kommentarer: