tisdag 5 maj 2009

Torsk med vichyssoisekräm, baconströssel och körvelsallad med krutonger

Torsk, baconströssel
ryggbit av torsk
bacon
salt och peppar

Skär baconet i fina bitar, stek och låt rinna av på en bit papper. Salta och peppra torsken rejält och stek försiktigt.

Vichyssoisekräm
potatis, mjölig sort
purjolök
hönsbuljong
grädde
salt och peppar

Skala potatisen, skär ner till mindre bitar. Ta den vita delen av purjolöken och skiva upp. Koka potatis och purjo mjuk i hönsbuljongen. Häll av och mixa till en slät kräm. Spä med grädde tills lagom krämig konsistens har uppnåtts. Smaka av med salt och peppar. Värm krämen försiktigt vid servering.

Körvelsallad med krutonger
körvel
lantbröd, dagsgammalt
smör
peppar

Skär upp brödet i krutongstorlek. Smält en rejäl klick smör och låt krutongerna dansa runt i stekpannan. Ta ett par varv med pepparkvarnen och stek tills de känns lagom krispiga. Plocka små fina blad från körveln.

Förvärm gärna tallrikarna som det ska serveras på. Lägg den varma krämen i botten på tallriken, placera torsken och fördela baconströsslet ovanpå. Sprinkla krutonger och körvel över rätten.

Inga kommentarer: