fredag 4 maj 2012

Restaurang Lux

För ett par helger sedan blev det överraskningsmiddag för en kompis som fyllde år och den gick av stapeln på Lux. Det var ett par år sedan jag var där sist och kan konstatera att de levererar fortfarande. Tycker helt klart att det är en dold stjärna som man inte hör om så ofta längre. Och de har ju även en stjärna i "gidden". Klassisk fine-dining helt enkelt.

Fisk i olika former och desserterna hanterar de med bravur. Men jag måste säga att den lättröka renen med toppmurklor var ju en riktig favorit. Är nästan lite befriande att se en bit riktigt mört filékött ligga på tallriken efter de senaste årens trend att nästan uteslutande köra med mer udda styckningsdetaljer. Gillar förvisso det udda men det är gott med variation och tradition.

Enda smolket i bägaren den kvällen var runt drycken och inte drycken i sig då den var välparad med maten. Det var snarare den något ojämna vinserveringen där vissa av gästerna i vårt sällskap fick ett halv glas upphällt och andra en matsked av samma vin. Mängden är ointressant för det kan finnas en tanke bakom om det ska vara mycket eller lite, men gör det för guds skull rätt åt samtliga gäster runt bordet. Att sen ta 520 kr för en och en halv flaska alkoholfri cider när vid en närmare titt kostar 60 kr flaskan på bolaget är ju ett hån mot gästen. Bara för att man är gravid, eller av annan anledning, dricker alkoholfritt så behöver man ju inte bli skinnad.

Nåväl, bra mat är det!

lux1.JPG
Strutar med löjrom

lux2.JPG
Löskokt ägg med torkad rom

lux3.JPG
Lax

lux4.JPG
Råräka med sagogryn

lux5.JPG
Kroketter

lux6.JPG
Ostron på vänt

lux7.JPG
Ångade ostron och pilgrimsmussla

lux8.JPG
Siklöja med rom och gräddfil

lux9.JPG
Lättrökt ren med toppmurklor

lux10.JPG
Suppe

lux11.JPG
Saft

lux12.JPG
Smoking in progress

lux13.JPG
Granriseldad lammstek med vitlök

lux14.JPG
Kalvdans med sorbet

lux15.JPG
Rabarber, havreflarn, citronkräm och myntasorbet

lux16.JPG
Mumsmums

lux17.JPG
Slickepinnar

lux18.JPG
Kaffegodis

1 kommentar:

Frank sa...

Jag noterar att ditt såkallade "kaffegodis" egentligen är borgarbajs från tjockholm, ni reklamare gråter ju när ni bajsar så det kommer inte mer än dessa ynka små pruttikorvar.