torsdag 4 februari 2010

Lättrimmad lax med rotsellerikräm

80-talet kom och hälsade på och bjöd på en modernare variant av den gamla klassikern räkcocktail i martiniglas. För att göra det ännu mer disco-galet så blev det, hösten favorit, rå lax som bas.
lax_m_rotselleri.jpg
Lättrimmad lax med fänkål
rå lax (jag använde salmalax)
salt
råsocker
vatten
fänkål
citron
ärtskott

Gör en rimlag, cirka 1 liter vatten, 1-2 msk salt och 1 tsk råsocker. Smaka av så den känns lagom salt. Lägg ner laxen i lagen och låt stå i kylskåp över natten. Ta ut laxen och skär i kuber, hyvla fänkålen och blanda ihop. Smaka av med citron, ev. salt samt ett par drag med pepparkvarnen.

Rotsellerikräm
rotselleri
mjölk
creme fraiche

Skala och skär rotsellerin i mindre bitar och koka sedan i mjölken tills de känns mjuka. Häll av och mixa rotsellerin till en ordentligt slät kräm. Vänd ner en liten sked creme fraiche och smaka av tills bra balans har uppstått - salta och peppra. Kyl.

Arrangera rotsellerikrämen i botten på glaset. Lägg på laxtartaren och toppa med ärtskotten.

Inga kommentarer: