onsdag 23 september 2009

Laxtrilogi - rå, rimmad och limemarinerad

En skön förrättskombo med rå lax i tre olika konsistenser.

lax_m_soyaemulsion2.jpg
Lax med soyaemulsion
rå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)
ärtskott

Soyaemulsion
1 äggula
1,5 msk japansk soyasås
2 dl matolja

Vispa ihop äggulan och soyasåsen. Tillsätt oljan under kraftig vispning, droppvis och sen stötvis något mer.

Orkar man inte göra soyaemulsionen så går det bra att ta helt vanlig majonnäs och blanda ut den med soya.

Skär laxen i stora mumsbitar. Lägg en liten klick soyaemulsion ovanpå och tryck ner ett litet ärtsskottsblad.

laxtartar_m_fankal2.jpg
Laxtartar med fänkål
rå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)
fänkål
lime
soya
peppar
ärtskott
stenbitsrom eller forellrom

Hyvla fänkålen tunnt på en mandolin och skär det grovt. Skär laxen i små kuber och blanda med fänkålshacket. Smaka av med soya och dra ett varv med pepparkvarnen.

En kvart innan servering så slå på en rejäl skvätt lime. Lägg upp i skålar och lägg en klick rom på och några ärtskott.

lax_m_apple_pepparrot2.jpg
Lättrimmad lax med äpple och pepparrot
rå lax, fryst 24 h eller salmalax (som jag använde)
grönt äpple
dill
majonnäs (egenslagen)
pepparrot
salt
peppar

Skär laxen i kuber. Blanda en rimlag, 2 dl och 2-3 tsk salt, och se till att saltet löser sig. Man kan även koka ihop det men detta är snabbvarianten. Lägg ner laxen i lagen och ställ i kylskåp ett par timmar. Blanda pepparrot och majonnäs, smaka av med salt och peppar.

Ta upp laxen ur lagen och skölj under kallt vatten, torka. Skär äpplet i kuber. Tandpetare - lax, äpple och toppa med en klick pepparrotsmajonäs och en dillvippa.

Done!

5 kommentarer:

Silver sa...

Juste!

Mathias Nordgren sa...

Härliga anrättningar! Vad är det för hållbarhet på salmalax?

the foodie sthlm sa...

Bra fråga, en vecka kanske i obruten förpackning. Brukar se att de byts ut ofta på affären iaf.

I detta fall hade jag en bit över som jag hade fryst tidigare och det var fin smak på den ändå.

dennisMat sa...

Ser väldigt gott ut! Trevliga uppläggningar!

Anonym sa...

SALMA garanteras samma höga kvalitet dvs man skall kunna äta den rå i 10 dagar detta står alltid på baksidan av paketen, dock så är detta inte bästföre datum du kan defenetivt äta SALMA som är äldre än så det är bara att använda näsan som på alla andra råvaror.
I öppen förpackning gäller dock samma regler som för färsk fisk men visst håller SALMA även här betydligt bättre än sina konkurenter.