lördag 5 september 2009

Syltade kantareller

En ganska neutral syltning med en lätt ton av kanel och parfym från sichuanpepparn. Kantarellerna är ju så goda i sig så därför vill man inte ha för stark lag.
syltade_kantareller.jpg
Syltade kantareller
kantareller
1 dl ättikssprit
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 kanelstång
10 sichuanpepparkorn

Rensa och förväll kantarellerna. Slå bort eventuellt vatten som blir. Koka ihop övriga ingredienser och plocka sedan ut kanelstången och pepparkornen. Lägg kantarellerna i en steriliserad pantentburk och slå på lagen. Låt svalna något och ställ kallt.

3 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

perfekt att ta fram senare i höst. Så gott!

Örjan sa...

Godkännande och protest.
Kanel och sichuanpeppar tror jag på.Speciellt kanelens varma smak tillsammans med kantarellerna
Andra alternativ-färska dillkronor eller/och enbär.(Dock ej tillsammans med kanel)
Lite extra söt lag, jämfört med andra inläggningar. Tycker jag är rätt.
Rekommenderar lite konserveringsmedel, svampen är ju jordig från början.

Men protesten?
Varför slänga kokvätskan från nedsmältningen av kantarellerna?
Du kallar det förvällning- hoppas verkligen att du inte förväller kantarellerna. Sådant gör man med skäggriskor och andra bittra svampar.
Jag vill kalla det "hopkokning" eller "nedsmältning"
Kokvätskan har ju svampsmak.
Jag använder alltid den vätskan och utökar med vatten till önskad vätskemängd.
Ksntarellvätskan sandfylld? Sila genom linneduk vid behov.

Förresten
Jag använder mikron och salladsskål för att "koka ihop" eller "smälta ned" svamp.
Speciellt användbart på jordiga sommarkantareller.
När allt är "hopkokt" i mikron,lyfter jag ur svampen med hålslev. Bottensatsen med ev sandkorn är sedan lätt att sila ren.

the foodie sa...

Hatten av för den utförliga kommentaren!

Faktiskt första gången jag testar att sylta svamp så alla tips och kommentarer tas tacksamt emot.