fredag 3 augusti 2012

Restaurang Katana - Lindhagen [uppdaterad]

Det börjar så smått poppa upp en del restauranger i nya stadsdelen Lindhagen på västra Kungsholmen. Senaste tillskottet är Katana som till ytan ser ut att vara precis den sushi-restaurangen man kan hitta i Californien. Trendigt inrett, servitörer som går med hörsnäcka (för kontakt med köket) och menyer på engelska. Besökte för några år sedan originalet, se tidigare inlägg, och där en liten trendig restaurang i Laguna Beach rockade sockorna av mig.

Förväntningarna fanns där men ändå med en viss osäkerhet eftersom det var i Stockholm och när man klev in så var ytan lite väl polerad. Den osäkerheten kunde inte vara nog befogad visade det sig.

katana1.JPG
Började med en Katana Crips som var friterade sushi-ris-bollar med en färsk tonfiskröra som hade ett visst mått av sting. På tallriken hittar vi också någon form av sojabaserad sås som går under namnet Katana Sauce. Denna var helt okej och föll mig i smaken med det litet krispiga i kombination med tonfisken som hade en lagom hetta.

katana2.JPG
Fortsätter med en vegetarisk sushi för att se om den var bättre än genomsnittet. Detta exemplar var fyllt med sparris, avokado, gurka och ärtskott. Okej, men inget sensationellt.

katana3.JPG
Sist ut går vi på en Citrus Salmon Roll som utlovas en stark california roll som toppas med lax och papperstunna skivor av citron. Går man upp i menyn så ser man att denna California roll ska innehålla krab meat and avocado.

Kära restaurang-ägare, krab meat är inte lika med finhackad crabsticksrulle/surimisticks som är gjord på vit fisk och färgad röd. Eller är det felstavningen som ska göra att man förstår att det är fisk-substitut istället? Detta finhack är uppblandat med majonnäs och spicy glömdes nog i min rulle. I grunden ett helt okej uttänkt recept men ska man betala 158 spänn för 8 bitar så ska det vara riktiga råvaror i vilket också skulle lyfta den ett par snäpp och den skulle antagligen bli värd sina pengar.

Några av de bästa sushina jag har ätit har varit i Californien och inget skulle göra mig gladare än om jag kunde hitta något som kommer i närheten på hemmaplan. Men för att motivera de höga priserna så måste det också kickas upp ett par steg på tallriken med bättre råvaror och det där lilla extra.

[Uppdatering]
Fick ett mail från Katana där de tackade för feedback och bland annat kommenterade crabsticksen.

"Jag beklagar att texten på "krab meat" kan vara missledande men just att det stavas med K betyder det oftast
imitation crab meat i USA. Kan vara missledande, jag håller med, bör nog revideras vid nästa meny byte."


Katana meddelar också att de har justerat styrkan i sushin så det ska bli bättre fart. Samt att deras ambition är att landa grym sushi i USA-stil fast på den svenska marknaden.

Jag tolkar det som att bättring utlovas och det låter ju bra. Time will tell.

Förövrigt så tycker jag det var ett snyggt drag av dem att höra av sig och förklara istället för att knyta näven i krögar-fickan och sedan gråta ut i DN om hur illa det är med matbloggare...

1 kommentar:

Maria sa...

Har du testat Hattori sushidevil? Själva stället är ju inte så flott, speciellt inte om man får sitt vid sushiköket (man ska be om att få slippa det vid bokning) Men jag som är fruktansvärt kräsen när det gäller sushi älskar deras sushi. Med ett minus, det är stor skillnad mellan sushikockarna. Så bitarna/rullarna kan skilja väldigt mycket i storlek och utförande. Bästa är att äta där, då de ibland känns stressade för avhämtning när det är mycket att göra.

Annars, tack för en jättebra blogg!