onsdag 20 juli 2011

En matresa på Österlen

Spenderade en helg nere på Österlen och som vanligt så skulle det passas på att besökas några trevliga matställen. Bland besöken hittar vi bland annat Maritim i Simrishamn, Vendel Ales Stenar och Buhres Lucka och det hela skulle visa sig bli en "upplevelse" utöver det vanliga.

Först ut var Maritim i Simrishamn som kallar sig själva för en av Skånes bästa fiskrestauranger. Det är intressant hur man numer ibland kan ana hur besöket ska bli redan efter 5 minuter i restaurangen, mer om det snart.

När vi anländer till restaurangen så får vi sitta i en bakre del där det uppenbarligen är någon form av lounge annars men som de har dukat upp även här för att det antagligen är fullbokat. Den "riktiga" restaurangdelens sjökänsla infann sig kanske inte riktigt lika väl när man har gamla skinnsoffor som sällskap.
Väl till bords så möts man av kantstötta glas, vinlistan har stänk av matrester och vid detta ögonblick infann sig den där gamla känslan - det ska vara fint men detaljerna som krävs för det finns inte där.

Till förrätt blev det en silltårta med någon form av gele på toppen. Helt okej, vilket den även den hade varit i hemmaköket.osterlen1.JPG

Varmrätten bestod av en rejäl torskryggsbit, som är korrekt tillagad tillsammans, med en kubbe gjord på ägg och ansjovis samt riven pepparrot, brynt smör och två vilsna rädisor. Det ska tilläggas att det smakade bra och faktiskt var kvällens höjdpunkt.osterlen2.JPG

Sen började det gå utför på riktigt. Ostbricka med tre goda ostar, kex och två tillbehör som bestod av en otroligt hårt trådig rabarberkompott samt jordgubbssylt. Denna sylt kommer vi att återfinna i desserten som löd under följande beskrivning Isad jordgubbssoppa, jordgubbscheesecake och marscarponesorbet. Här har köket varit mycket kreativa och slagit ihop två rätter till en - jordgubbssoppa med mascarponesorbet samt cheesecake. Men två för en...
osterlen3.JPG

osterlen4.JPG
Jordgubbssylten till ostarna har antagligen spätts ut och ligger nu som en ljummen, tjock spegel i botten på tallriken. I denna sås simmar tre jordgubbsbitar, en stycke cheesecake-bit, en klutt mascarponesorbet och toppad med en stenhård rabarber. Ingen balans i smaker och konsistens, bara sött och bara fel. Kvällens sämsta rätt.

Jag anar dock att vi hade otur denna kväll då alla gäster serverades en fixed menu och det är väl inte en helt omöjlig tanke att köket ville preparera så mycket som möjligt varav att det blev en kombination av lättgjorda, och något oinspirerade rätter samt rena misslyckanden.
De har ett fantastiskt läge vid havet och jag hoppas att det är mycket bättre på normala dagar.

Vidare till Buhres Lucka som skulle komma att visa sig vara i en klass för sig. Lunch, fint väder, uteservering, vid havet - ja, förutsättningarna var perfekta. Beställer en Kiviksburgare som enligt uppgift ska innehålla lax.
När jag får den i handen så börjar seriöst fundera på om dom är efterblivna där nere. Billigaste sortens hamburgerbröd är fyllt med en majonnäsröra på lax samt lite grönsallad.
Det var så sjukt jävla dåligt och jag förstår inte att någon kan bli nöjd. De hade helt fantastiska produkter i butiken intill som drivs av samma företag och så serverar dom det här skräpet. Svensk snabbmat när den är som sämst.

Tack och lov så avslutades helgen helt perfekt. Vendel Ales Stenar visar att det finns någon på Österlen som har intentionen att leverera kvalitet. Satt på en vindpinad uteservering med regnmolnen hängandes i luften och blev serverad en mästerlig grillbuffé.
För 365 bagis per luva så fick man en köttkavalkad av rang. Middagen inleddes med en fantastiskt isad tomatsoppa med krutonger och grönsaker. Enkelt och väldigt bra smaker.
osterlen6.JPG

Grillbuffé - spontant så tänker man "stå i kö", "kött som är vell done" etc. Glöm det! Detta är grillbuffé på bordet - tallrikar dyker upp en efter en med lagom mycket kött så det inte hinner bli kallt.
Grillad lax med citron, lammstek med puylinser, fläsksida, kycklinglår, biff som flankeras av sallad och lättpocherade grönsaker (morot, broccoli, potatis).
Tar nåt slut, så frågar de om du vill ha mer. Favoriterna här var lammsteken som hade en härlig ton av lavendel, kycklinglåren som var så grymt goda och fläsksidan - knaprig och fin.
osterlen9.JPG

osterlen10.JPG

Åka till Österlen? Åk till Vendel Ales Stenar by the sea!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Maritim är inte vad det var för några år sedan, och med tanke på att dom körde samma meny till alla gäster så borde det ju förutsättningarna för en bra, genomtänkt meny funnits?
Bhures så kallade burgare är ett skämt, passa då hellre på att ta en Sillburgare nere i Kåseberga på Ahls rökeri

Jonas Bolling sa...

Haha! låter som en riktigt rolig matresa, tur att vendel finns med andra ord...