torsdag 19 november 2009

Lättrimmad lax med soyaemulsion

Ytterligare en variant på en grov laxtartar men denna gång influerad av det japanska köket.
grov_laxtartar_soyaemulsion.jpgLättrimmad lax med soyaemulsion
äggula
soya
olja
rå lax (jag använde salmalax)
salt
råsocker
vatten
syrligt äpple
körvel
färsk ingefära

Gör en rimlag, cirka 1 liter vatten, 1-2 msk salt och 1 tsk råsocker. Smaka av så den känns lagom salt. Lägg ner laxen i lagen och låt stå i kylskåp över natten. Gör en majonnäs genom att vispa ihop äggulan och soyan och sedan droppvis slå på oljan. Skär ingefäran i tunna skivor. Koka ihop cirka 2 dl råsocker och 2 dl vatten till en söt lag och låt ingefäran dra i lagen någon timme.

Skär äpplet och laxen i kuber och arrangera soyaemulsionen, äpplet, rimmade laxen, inlagda ingefäran och körveln som på bilden ovan.

Skippa baconet som är på bilden för soyan levererar tillräckligt med rökighet och sälta.

5 kommentarer:

zwampen sa...

Varför ta bort den "rökta grisen"? Tillför bara en ny dimension! Ser gott ut.

Keso sa...

Du verkar ha fått emulsion i hela huvet grabben...

the foodie sthlm sa...

Japp, jag skyller allt på min bamix som jag köpte nu under hösten. Det blev plötsligt så snabbt och enkelt...

Mathias Nordgren sa...

Ne Jens, nu får du skärpa ihop dig!

Red Scream sa...

Hahaha, det var den mest grovskurna tartaren jag någonsin sett! :-)