måndag 10 november 2008

Rosmarinbombarderad hjortstek med potatiskaka, svampsallad och rödvinssky

Rosmarinbombarderad hjortstek med potatiskaka, svampsallad och rödvinssky
viltkött (t ex hjort)
färsk rosmarin
bacon (gärna från Bondens i Hötorgshallen)

potatis
parmesan
äggula
salt och peppar

blandad svamp (t ex shitaki, gula kantareller och champinjoner)
skärbönor

rödvinssky (vin och god köttbuljong)

Rulla ut baconet på en skärbräda och lägg på många späda kvistar av rosmarin. Salta och peppra och toppa slutligen upp med köttet. Rulla runt till en köttkorv och bryn hastigt i en het panna. Kör klart i ugnen tills en innertemperatur på cirka 60 grader (beroende på tycke och smak) nås. Låt köttet vila en bra stund innan det skärs upp.

Koka potatisen och gör ett gott stabbigt mos, dvs mosa och vänd ner äggula/or, parmesan samt smaka av ordentligt med salt och peppar. Råriv en potatis, klä botten av en rund form (med smörpapper under) och muddra på med moset. Toppa med råriven potatis samt grovriven parmesan. Baka av i ugnen cirka en timme. Vänd på formen och förhoppningsvis så kommer den ut galant eftersom smörpappret låg i botten. Vänd igen och skär ut snygga trekanter.

Blanka av bönorna och ansa svampen. Stek svampen och när de börjar bli klara så vänd ner bönorna och låt få ett ordentligt avfräs. Arrangera potatiskakan, köttet och toppa upp med svampsalladen. Häll den varma rödvinsskyn över köttet och njut!

3 kommentarer:

Staffan Fredén sa...

Jäklar vad gott det där ser ut.

Går gärna in på www.matboken.se

en ny hemsida för alla matintresserade. Massa recept, maforum och annat matnyttigt, dessutom kan man just nu vinna en schysst traktörpanna.

Helena sa...

Oh boy, vad gott det där ser ut. Kul att ha hittat hit. Du (ja, eller bloggen...) hamnar i min RSS-läsare!

Lagers tabberas sa...

Nämen vad roligt var inte det här då?
Hitade hit genom Kinna som länkar.
Blev kvar hur länge siom helst, ända tillbaka till sommaren. Tack!