onsdag 6 januari 2016

Äggcrème, grundrecept - smaksätt med dragon, citron eller löjrom

Tycker du att det är svårt att slå ihop en bearnaise eller en hollandaise? Då kanske detta enkla och väldigt goda såsrecept kan vara något för dig. Det är en äggcreme som rörs ihop men slutresultatet blir som en fluffig emulsion. Det ska vara lika stora delar av varje ingrediens så det är lättast att ha en våg men nedan så har jag även lagt in vanliga mått.Äggcrème, grundrecept
60 gram äggulor (ca 3 st)
60 gram smör (0,6 dl)
60 gram creme fraiche (0,6 dl)
60 gram grädde (0,6 dl)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, sätt på medelvärme och rör med en slickepott. Rör konstant, från botten och utmed kanterna tills krämen börjar tjockna. Se till att den rörs helt slät. När den är krämig och fluffig så är den klar och smakas av med salt och peppar. Serveras som den är eller smaksätts.

Exempel på smaksättningar
Dragon (vinägerinlagd/torkad), gnutta citronsaft och cayennepeppar så får du en len bearnaise-liknande sås. Passar bra till ugnsbakad rotselleri, jordärtskocka och kött.

Citron - zest och saft, cayennepeppar så får du en len hollandaise-liknande sås. Passar fint till rostade grönsaker, fisk och skaldjur. Används med fördel på Egg Benedict som ett fluffigare alternativ till hollandaise.

Dill, citron och löjrom så har du en perfekt krämig och lyxig sås till en bit pocherad torskrygg.