tisdag 28 februari 2012

Restaurang Nybrogatan 38

Måndagskväll, promenad och helt plötsligt uppenbarade sig nyöppnade Nybrogatan 38 just på vår trottoar. Efter en snabb titt på menyn så lyckades de klämma in oss i, den för kvällen fullbokade, matsalen. En middag som förvisso var över på en och en halvtimme men det är soft med dessa vardagsbesök när halva grejen är att man inte orkar laga mat. Gillade miljön och maten - ett par smårätter att börja med och en mustig pasta med höga svenska smaker till mig och en habil risotto med en väloljad kanin till mitt sällskap.

Jag gillar anslaget med kvarterskrog och att alla varmrätter, som av menyn att döma och våra tallrikar är väldigt vällagade, ligger under 200 kr. Mycket trevligt att kunna slinka in en måndag och få god mat men även kunna göra det på tisdagen veckan efter utan att behöva ta sms-lån för att fixa notan. Önskar att det var lite fler som vågade satsa på mellanklassegmentet med god mat och inte bara thaimat, sushi och dessa semi-italienare som etableras i dagsläget. Och potentiella krögare, västra Kungsholmen behöver massor med restaurang-kärlek...

nybrogatan38_2.jpg
Liten krämig anklever med sött äpple - 75 Kr

nybrogatan38_1.jpg
Frasiga grodlår med spansk syrlig majonnäs - 65 kr

nybrogatan38_4.jpg
Risotto på kronärtskocka med confiterad kanin, salsa verde och lagrad balsamicovinäger - 175 Kr

nybrogatan38_3.jpg
Krämig linguine med stekt skogssvamp, tryffelpeccorino och rödvinsbrässerad oxsvans - 175 Kr

lördag 25 februari 2012

Ungsbakade fläsklägg med surkål

Ordineras vid kalla vinterdagar.
flasklagg_ugn.jpg
Ungsbakade fläsklägg med surkål
rimmade fläsklägg
torkad fänkål
surkål
äpple
dijonsenap
cornichons

Skär rutnät i svålen, morta fänkålen och gnid in lägget. Kör i ugn på 125-150 grader ett par timmar tills köttet lossnar lätt från benet. Sista 10 minutrarna så dra upp till 200 grader så att svålen blir krispig.

Riv äpplet och fräs ihop med surkålen i en kastrull. Krydda upp med salt och peppar.

Servera med en klick dijonsenap och cornichons.

söndag 12 februari 2012

Fyllda strutar

fyllda_strutar.jpg
Detta är en fortsättning på mitt tidgare strut-recept och några tips på fyllningar.

Strut med löjrom och citroncreme
Rinn av creme fraiche i ett kaffefilter så den blir tjockare. Blanda med citronzest och lite citronjuice. Spritsa i botten och toppa upp med löjrom.

Strut med laxröra
Kallrökt eller varmrökt lax som blandas med egenslagen majonnäs, dill, salt och peppar.

Strut med chevréost
Mosa chevreosten och blanda med en tesked creme fraiche. Fyll struten med röra och lägg på en valnöt och några droppar honung.

onsdag 1 februari 2012

Laxrillette

För att dra en gammal reklamslogan - gott på mackan. En skiva rostat vitt surdegsbröd gör sig perfekt som tillbehör.
laxrilette.jpg
Laxrillette
200 g varmrökt lax
1 msk egenslagen majonnäs
1 msk creme fraiche
1 msk finhackad cornichons
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
1 tsk dijonsenap
zest från en halv ekologisk citron
saft från en halv citron

Mosa laxen och blanda i resterande ingredienser. Rör runt ordentligt så laxen får en trådig konsistens.

fredag 27 januari 2012

Fish and Chips på B.A.R.

bar_fishandchips.JPG
Ibland är man sugen på något enkelt och pang på. Vad passar inte bättre då än frasig fisk med pommes som kan vara riktigt gott om man landar på rätt ställe. Och restaurang B.A.R. råkar vara ett sånt ställe. Perfekt friterad fisk med frasigt skal (dock inte det traditionella engelska skalet) och ett innanmäte som skivar sig fint och till bordet landar en flaska maltvinäger enligt fin engelsk tradition. Flott och gott!

Andra tips mottages som vanligt tacksamt - så, har vi någon riktig chippy i Stockholm?

söndag 8 januari 2012

Scones

Detta recept har nog sitt arv från England och inte de trista torra sconsen man gjorde i skolan på grahamsmjöl och filmjölk. Dessa är så mycket godare och detta är den perfekta söndagsfrukosten eller till söndagsteet. Klassiskt och väldigt gott.
scones_m_gradde.jpg
Scones
4 dl vetemjöl
50 g smör (rumstemperatur)
1,5 dl grädde
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och nyp ihop med smöret. Tillsätt grädden och knåda ihop till en deg. Platta ut till cirka 2 cm och stansa ut rundlar. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter.

Serveras varma med smör och lemon curd.

lördag 7 januari 2012

Öppen hummerskagen

En något dekonstruerad och lyxigare version av den gamla klassikern skagenröra.
hummerskagen.jpg
Öppen hummerskagen
surdegsbröd
kött från hummer (spara skalen till hummerfonden)
egenslagen majonnäs
färsk dill
fänkål
citron
gurka
löjrom

Skär surdegsbrödet i 2 mm-tunna skivor. Lägg på en plåt och droppa över olja, täck med bakplåtspapper och ställ en plåt ovanpå. Rosta av i ugnen på cirka 160 grader i 10 minuter tills de känns krispiga.
Finhacka dillen och blanda med majonnäsen. Skär fänkålen på mandolin och droppa citronsaft. Skär gurkan i 1/2 cm stora kuber samt skär upp hummern i skivor. Arrangera; dillmajonnäs i botten, gurka och småbitar av hummern. Varva bröd, fänkål och snygga hummerskivor. Toppa med dill och löjrom.

söndag 1 januari 2012

Hummerfond

Lobster_NSRW.jpg
Hummerfond
skal från 2 st humrar
1 morot
1 gul lök
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré
1-2 dl vitt vin
2 lagerblad
2 stjärnanis
1 tsk dillfrö
1 msk timjan

Knäck hummerskalen i mindre bitar och grovhacka grönsakerna. Bryn skal och grönsaker i en stor kastrull, slå på vinet och låt koka in något. Häll på vatten så det täcker och lägg i kryddorna. Koka i 15-20 min och ta av från plattan, låt stå i 10 minuter och dra. Sila av och häll tillbaka fonden i kastrullen och koka ner till nästan sirapsliknande konsistens.

Hummersoppa görs enkelt genom att slå på grädde, en skvätt cherryvinäger, litet caynennepeppar, peppar från kvarnen och låta koka ihop några minuter.