lördag 9 juni 2012

Fish taco med corn salsa

fishtaco_cornsalsa.JPG
Fish taco
små tortillabröd
en bit torsk, gärna en ryggbit
mjöl
salt och peppar

Vänd fisken i mjöl. Salta och peppra. Stek fisken i en het panna men så den fortfarande är saftig.

Corn salsa
1 avokado
1 färsk majskolv
2 tomater
1 röd chili
2 charlottenlökar
1 rejält knippe koriander
1-2 lime

Skala av majskolven och torrosta majskornen i en het stekpanna några minuter. Hacka avokado och tomater i 1/2 cm-stora bitar. Finhacka chilin och löken. Blanda samtliga ingredienser och pressa rejält med lime över. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp ett par skedar av salsan på ett tortillabröd, lägg på ett par bitar fisk och pressa lite lime över. Servera gärna med Voltaires Spicy Bananas chips.

onsdag 6 juni 2012

Krögare för en dag

Läste i DN Jens Linders artikeln om Krögare för en dag där man i Helsingfors anordnar restaurangdag där vem som helst är välkommen att sälja och servera mat. Så om man känner att man har en välsmakande rätt så smäller man helt enkelt upp ett bord och säljer sin hemmafixade mat. Allt med hälsovårdsnämndens goda minne.

Jag tycker det är en helt fantastisk idé och det hade ju varit hur kul som helst om det hade kommit till Sverige. Sitter redan nu och funderar på vad jag skulle servera vid mitt lilla matbord.

lördag 2 juni 2012

Restaurang Prinsen

Intog i veckan lunch på anrika restaurang Prinsen. Har under åren hunnit med ett antal luncher och middagar och brukar vara mycket nöjd med detta klassiska etablissemang. Om det fortfarande är paret Nordin som äger stället så verkar de lägga all sin tid på Zink Grill och nyöppnade Il Tempo för på Prinsen är stagnationen och det begynnande förfallet ett faktum.

Slarvig serveringspersonal som lyckades med konststycket att sätta mig och mitt väntade lunchsällskap i varsin del av restaurangen. När vi väl sitter tillsammans kommer vattenserveringen som slutar med att den tilltänkta graciösa strålen ger oss ett nyvattnat bord. Och att sen vänta i en kvart på att beställa och en knapp halvtimme på maten under lunchruschen är ju som bekant inte okej.

Men, olyckor händer och vi vänder oss till menyn. Tidigare så har det alltid funnits klassiker som Biff Rydberg som har blandats upp med säsongens habila bistrorätter. Numera så är det i princip bara klassiker på menyn.

Mitt sällskap tog in kalvlever anglais som var väl hårt stekt men okej, dock inget utöver det vanliga. Själv tog jag en Wallenbergare där de hade gått väl hårt fram med kryddpepparn så den smakade mest julkorv. Detta ackompanjerades av de sedvanliga tillbehören ärtor, lingon och potatispuré som var ovanligt slafsligt presenterat. Detta var verkligen inte hur jag mindes Prinsens fluffiga wallisar.

Sammantaget med servis som struntar högaktningsfullt i sina gäster i kombination med den tråkiga, och i den prisklassen, inte speciellt vällagade maten gör att det kommer att ta väldigt lång tid innan jag lägger ett lunchmöte där igen.

torsdag 10 maj 2012

Chez Betty

Ständiga denna Betty. Men Betty mår oförskämt bra och jag tror det var Allt om Stockholm som kallade restaurangen för Vedugnsmys vilket jag är benägen att instämma i. Denna vedeldade ugn som skänker värme till mat och gäster. Vad sägs grillade hjärtmusslor med chili eller varför inte en "vit" pizza bakad med korsikanska ostar och bitar av pancetta. Smält sedan maten med ett litet glas av deras egengjorda limoncello och en enkel espresso... En bra kvarterskrog som tyvärr inte ligger i mitt kvarter.
chez1.JPG
Anchois

chez2.JPG
Steak Tartare med pommes på King Edward

chez3.JPG
Lammlägg med plugg

chez4.JPG
Citrontarte "Menton"

söndag 6 maj 2012

Pulled pork med syrad lök

Söndagsmiddag tarvar långkok som sköter sig själv medan man själv sitter på balkongen i solen och dricker kaffe. Dagen till ära gjordes pulled pork som fick stå och puttra några timmar i ugnen. Till detta så behövs ju såklart ett par tortillabröd och i väntan på att Crambys importfirma ska dra igång och sälja tortillapressar så får vi hålla tillgodo med de färdiga som finns i affären. Sist men inte minst, en rejäl driva med koriander anser jag vara obligatoriskt.
pulledpork_syrad_lok.JPG
Pulled pork med syrad lök
pulled pork för fyra, se recept
charlottenlök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
avokado
tomat
lime
koriander
tortillabröd


Koka ihop ättika, socker och vatten. Skiva löken tunt och slå på lagen, låt stå minst i 1 timme. Vänd ihop en guacamole efter ditt eget favoritrecept, t ex mosad avokado och finhackad tomat och en skvätt lime. Plocka rikligt med koriander och klyfta upp limen. Parkera dig framför köksbordet och bygg en rejäl köttrulle.

lördag 5 maj 2012

Grillat bogblad med polenta och verbenagremolata

bogblad_polenta_gremolata.JPG
Lagom för två
Bogblad/bogstek, hängmörad och av bra kvalitet
färsk dragon
färsk timjan

Gremolata
5-6 blad citronverbena
1 näve persilja
1 halv vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 ekologisk citron

Polenta
5 dl kycklingbuljong
1 dl polenta
30 g smör
3 msk parmesan
1 ekologisk citron

Ta fram köttet, sprinkla över salt och låt rumstempereras. Hacka vitlöken fint och citronverbena och persilja lite grövre. Blanda med olivolja och citronzest och en liten skvätt citronsaft. Smaka av för att hitta balansen mellan oljan och syran.

Koka upp kycklingbuljongen och vispa ner polentan. Koka under cirka 40 minuter under konstans omrörning. Ska bli som gröt i konsistensen och späd med mer vatten om det behövs. När polentan är klar, vispa ner smör, parmesan och citronzest. Mixa med stavmixer för krämigare konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Stek köttet i en het panna tills innertemperatur på 56-58 grader. Ta av köttet och finhacka dragon och timjan,strö över köttet och låt vila i 5 minuter.

fredag 4 maj 2012

Restaurang Lux

För ett par helger sedan blev det överraskningsmiddag för en kompis som fyllde år och den gick av stapeln på Lux. Det var ett par år sedan jag var där sist och kan konstatera att de levererar fortfarande. Tycker helt klart att det är en dold stjärna som man inte hör om så ofta längre. Och de har ju även en stjärna i "gidden". Klassisk fine-dining helt enkelt.

Fisk i olika former och desserterna hanterar de med bravur. Men jag måste säga att den lättröka renen med toppmurklor var ju en riktig favorit. Är nästan lite befriande att se en bit riktigt mört filékött ligga på tallriken efter de senaste årens trend att nästan uteslutande köra med mer udda styckningsdetaljer. Gillar förvisso det udda men det är gott med variation och tradition.

Enda smolket i bägaren den kvällen var runt drycken och inte drycken i sig då den var välparad med maten. Det var snarare den något ojämna vinserveringen där vissa av gästerna i vårt sällskap fick ett halv glas upphällt och andra en matsked av samma vin. Mängden är ointressant för det kan finnas en tanke bakom om det ska vara mycket eller lite, men gör det för guds skull rätt åt samtliga gäster runt bordet. Att sen ta 520 kr för en och en halv flaska alkoholfri cider när vid en närmare titt kostar 60 kr flaskan på bolaget är ju ett hån mot gästen. Bara för att man är gravid, eller av annan anledning, dricker alkoholfritt så behöver man ju inte bli skinnad.

Nåväl, bra mat är det!

lux1.JPG
Strutar med löjrom

lux2.JPG
Löskokt ägg med torkad rom

lux3.JPG
Lax

lux4.JPG
Råräka med sagogryn

lux5.JPG
Kroketter

lux6.JPG
Ostron på vänt

lux7.JPG
Ångade ostron och pilgrimsmussla

lux8.JPG
Siklöja med rom och gräddfil

lux9.JPG
Lättrökt ren med toppmurklor

lux10.JPG
Suppe

lux11.JPG
Saft

lux12.JPG
Smoking in progress

lux13.JPG
Granriseldad lammstek med vitlök

lux14.JPG
Kalvdans med sorbet

lux15.JPG
Rabarber, havreflarn, citronkräm och myntasorbet

lux16.JPG
Mumsmums

lux17.JPG
Slickepinnar

lux18.JPG
Kaffegodis

tisdag 1 maj 2012

F/L, AG & Pubologi

Finns det bara 3 restauranger i Sverige som är bra just nu? Om man följer bloggosfären så kan man lätt få den uppfattningen. Det enda man läser om just nu i matbloggsvärlden, och även på twitter, är ett bord som de har smällt upp i serveringsluckan på Frantzén/Lindeberg, AG's märgben i samband med ett kokbokssläpp samt det alltid återkommande Pubologi.

Men Jureskog (Restaurang AG) som efter förra vårens debacle i DN om matbloggar måste vara nöjd nu när han får en verbal avsugning av min namne i matbloggsvärlden.
När det inte skrivs om luckbordet på F/L så är det ett ständigt orerande om F/L's icke existerande tredje stjärna i "gidden" eller varför de bara landade på 20 plats i "Worlds 50 best...".
Och det måste väl finnas någon mer restaurang i denna stad som serverar bra mat till hyggligt pris än Pubologi?

Utöver dessa 3 restauranger kan man också läsa att det i Sverige endast finns en restaurang som serverar bra hamburgare och där får man köa minst en timme för att få en burgare (Flippin Burgers, om det var någon som mot förmodan hade missat detta). Råkar man vara amerikan så kommer man att inse att kedjan In-and-Out Burger i USA serverar lika goda burgare för en spottstyver av priset och du har den i din hand på 10 minuter. Och då får du även nyskurna pommes frites.

Nu ska man väl inte kasta sten i glashus när jag själv så sent som för en vecka sedan gick tuggade i mig en oxkindswrap signerad Jureskog och några veckor innan dess landade en burgare på Flippin. Men likriktigheten bland Sveriges matbloggar för tillfället är enorm och tidigare instutioner som Taffel.se och i synnerhet Förare verkar ha tagit en rejäl bloggpaus.

Nu efterlyses nya matbloggar som kan ta över från oss gamla, trötta och oinspirerade matbloggare som har hållt igång några år och orkar göra något annat än att gå till samma ställen som vår närmaste bloggsfär. Jag hoppas att det kan finnas några där ute som har intresset att leta upp det där guldkornet till hål i väggen som har dom bästa Reuben-mackorna eller som har skapat det där innovativa receptet som världen måste få veta. Och som framförallt som inte har ätit ett grillat märgben den senaste veckan.

Råkar du vara den där nya bloggaren så tipsa mig gärna. Likt den pundare som behöver sin fix så behöver jag nya mat-fixar.