Det är inte ofta jag skriver om snabbmatskedjor här på bloggen och det har väl i princip bara hänt i samband med mina usa-besök tidigare. Hur som helst, jag älskar hamburgare och när Max lyxburgaren kommer till stan så blir man ju nyfiken.
Efter att ha läst hamburgare.org's hyllning till denna lyxhamburgare och att de var ute på helt rätt spår så hade man ju inget val än att prova. Jag kunde inte ha varit mer felinformerad. Köttet i burgaren var bra, jag skulle nog säga att det är sånt kött jag skulle vilja ha i mina vanliga standard-kedje-burgare. Det följs upp med deras standardost, en skiva tomat och sallad.
Men sen gick det fel, fruktansvärt sött bröd som jag hade föredragit om det hade varit rostat på insidan. Men om man ska se något positivt så var konsistensen perfekt, så ska ett hamburgerbröd vara. Burgaren bottnas med något som de kallar för "unami-dressing" som i deras kommunikation ska vara något gudarna har sänt. Tänk er en söt köpemajonnäs utblandat med en artificiell tryffelsmak. Kombinationen med brödet och dressingen blir en väldigt kvalmig historia som lämnar en trist bismak i munnen.
Jag kan inte för mitt liv förstå hur de tänkte, de säger själva på hemsidan att de har åkt runt och provat 5000 burgare innan de hittade rätt. Det var väl knappast en snabbmatskedja som serverade en tryffelburgare och just det lilla experimentet kanske man ska låta finkrogarna sköta.
De tar 85 spänn för kalaset och det är den inte värd.
lördag 26 februari 2011
söndag 20 februari 2011
Pankopanerad kräft- & torskbiff med lakritspudrad lök, friterade jordärtskockschips och rökig sikromsmajonnäs.
Tyvärr alldeles för sällan nuförtiden men i helgen blev det experimentverkstad för hela slanten. En av rätterna var någon slags dekonstruktion och allmän omgörning av den klassiska fish and chips. Egentligen inget som blev likt originalet men hur som haver så blev det följande;

Pankopanerad kräft- & torskbiff med lakritspudrad lök, friterade jordärtskockschips och rökig sikromsmajonnäs.
torsk
kräftstjärtar
ägg
ströbröd
dill
salt & peppar
panko
charlottenlök
lakritsstång
socker & vinäger
jordärtskocka
egenslagen majonnäs
rökt lax
sikrom
Mixa torsken och kräftstjärtarna till en smidig färs. Blanda med ägg, ströbröd, dill samt salt & peppar. Lägg färsen i en terrinform eller liknande och frys en stund så den håller formen. Skär stavar av färsen och vispa upp ett ägg - vänd - och panera i panko. Stek.
Skiva löken och stek på låg värme i en kvart. Smaka av med socker och vinäger så att sötman/syran finns där. Riv över lakritsstång.
Skiva jordärtskockan på mandolin. Fritera.
Blanda majonnäs och finhackad rökt lax och låt vila en stund. Vid servering, blanda ner sikromen.
Pankopanerad kräft- & torskbiff med lakritspudrad lök, friterade jordärtskockschips och rökig sikromsmajonnäs.
torsk
kräftstjärtar
ägg
ströbröd
dill
salt & peppar
panko
charlottenlök
lakritsstång
socker & vinäger
jordärtskocka
egenslagen majonnäs
rökt lax
sikrom
Mixa torsken och kräftstjärtarna till en smidig färs. Blanda med ägg, ströbröd, dill samt salt & peppar. Lägg färsen i en terrinform eller liknande och frys en stund så den håller formen. Skär stavar av färsen och vispa upp ett ägg - vänd - och panera i panko. Stek.
Skiva löken och stek på låg värme i en kvart. Smaka av med socker och vinäger så att sötman/syran finns där. Riv över lakritsstång.
Skiva jordärtskockan på mandolin. Fritera.
Blanda majonnäs och finhackad rökt lax och låt vila en stund. Vid servering, blanda ner sikromen.
söndag 13 februari 2011
Restaurang Volt
Stockholms hetaste restaurang under december och januari har ju utan konkurrens varit Volt på kommendörsgatan så för ett par veckor sedan besökte jag och min foodie in crime detta etablissemang. Besöket sammanfattas bäst med klyschan höga berg och djupa dalar.
Detta skulle bli ett spännande besök, först hade man läst zwampen och enfoodie's oförblommerade hyllning till stället, var det en ny Noma i stan? Och sen läser man i Metro Af Kleen's sågning. Detta kunde bli hur som helst!
En helt vanlig torsdagkväll så landade vi där, den redan mytomspunna restaurangen med en stamtavla utöver det vanliga (ägarna har jobbat på MD, Lux & Oaxen). De säger sig själva vara nån slags gastrohistoria men hela stället andas fine-dining.
Eftersom det inte finns några menyer på nätet så kan jag iaf avslöja prissättning och upplägg. Alla förrätter kostar 150 kr, varmrätter 300 kr och dessert/ost kommer jag tyvärr inte ihåg. De hade en 3-rätters för 485 kr med tillhörande vinparning för 325 kr som vi valde.

Jag började med den hyllade kalvtunga, rödbeta, pepparrot, ättika som jag faktiskt tyckte var sådär - ingen textur, smaklös och hela rätten kändes ofärdig. Mitt sällskap valde däremot bakad kålrot med kyckling och toppad med tryffel som visade sig vara en riktigt trevlig överraskning som smakade riktigt bra.


Till varmrätt så tog vi grisen som var kvällens bästa rätt. Den så hatade styckningsdetaljen fläskfilé dök upp, här späckad med lardo och purjolöksaska. Till detta så serverades en himmelsk pastej och en lökcreme. Jättegott!, som Tina skulle ha sagt.

Vid desserten skulle visa sig att jag drog det längsta strået med en vit chokladcreme med fänkål. Klockren kombo kort och gott.

Värre var det med mitt sällskaps dessert, en chokladhistoria med snö... och frusna, rivna gröna russin, något bittert chokladpulver i botten. Inte kul alls faktiskt.

Som alla andra som har besökt stället har nämnt så är portionerna små, inte ens östermalmstanterna blir mätta på dem.
Min betydligt mer vinkunnige vän hade vissa åsikter om deras inriktning på biodynamiska drycker och vad som serverades i glasen. Även jag som inte är speciellt vinkunnig så är det inte så kul att dricka ett rödvin som har blivit kolsyrat för konserveringen och som smakar bäst 10 minuter efter man har ätit klart för då har bubblorna i vinet försvunnit.
Personligen så tyckte jag att hela besöket var svajigt men Stockholm behöver fler rimligt prissatta krogar och Volt's idé är bra och jag hoppas att jag i framtiden kan läsa om andras, mer lyckade besök, på Volt.
Detta skulle bli ett spännande besök, först hade man läst zwampen och enfoodie's oförblommerade hyllning till stället, var det en ny Noma i stan? Och sen läser man i Metro Af Kleen's sågning. Detta kunde bli hur som helst!
En helt vanlig torsdagkväll så landade vi där, den redan mytomspunna restaurangen med en stamtavla utöver det vanliga (ägarna har jobbat på MD, Lux & Oaxen). De säger sig själva vara nån slags gastrohistoria men hela stället andas fine-dining.
Eftersom det inte finns några menyer på nätet så kan jag iaf avslöja prissättning och upplägg. Alla förrätter kostar 150 kr, varmrätter 300 kr och dessert/ost kommer jag tyvärr inte ihåg. De hade en 3-rätters för 485 kr med tillhörande vinparning för 325 kr som vi valde.
Jag började med den hyllade kalvtunga, rödbeta, pepparrot, ättika som jag faktiskt tyckte var sådär - ingen textur, smaklös och hela rätten kändes ofärdig. Mitt sällskap valde däremot bakad kålrot med kyckling och toppad med tryffel som visade sig vara en riktigt trevlig överraskning som smakade riktigt bra.
Till varmrätt så tog vi grisen som var kvällens bästa rätt. Den så hatade styckningsdetaljen fläskfilé dök upp, här späckad med lardo och purjolöksaska. Till detta så serverades en himmelsk pastej och en lökcreme. Jättegott!, som Tina skulle ha sagt.
Vid desserten skulle visa sig att jag drog det längsta strået med en vit chokladcreme med fänkål. Klockren kombo kort och gott.
Värre var det med mitt sällskaps dessert, en chokladhistoria med snö... och frusna, rivna gröna russin, något bittert chokladpulver i botten. Inte kul alls faktiskt.
Som alla andra som har besökt stället har nämnt så är portionerna små, inte ens östermalmstanterna blir mätta på dem.
Min betydligt mer vinkunnige vän hade vissa åsikter om deras inriktning på biodynamiska drycker och vad som serverades i glasen. Även jag som inte är speciellt vinkunnig så är det inte så kul att dricka ett rödvin som har blivit kolsyrat för konserveringen och som smakar bäst 10 minuter efter man har ätit klart för då har bubblorna i vinet försvunnit.
Personligen så tyckte jag att hela besöket var svajigt men Stockholm behöver fler rimligt prissatta krogar och Volt's idé är bra och jag hoppas att jag i framtiden kan läsa om andras, mer lyckade besök, på Volt.
söndag 9 januari 2011
Mandelpotatischips med svart majonnäs
Mandelpotatischips med svart majonnäs
mandelpotatis
färsk rosmarin
flingsalt
olja att fritera i
majonnäs (blanda med svart hushållsfärg / bläckfiskbläck)
Hyvla mandelpotatisen på mandolin, tunt. Skölj potatisen i kallt vatten och låt ligga en stund i vattnet. Ta upp och klappa skivorna torra. Fritera i ca 160-170 grader tills gyllene. Finhacka rosmarinen och blanda med flingsaltet - strö över potatischipsen.
söndag 19 december 2010
Laxtartar med vanilj
Var länge sen jag gjorde nåt med Salmalax nu... och då blev det denna lilla enkla tartar.

Laxtartar med vanilj
salmalax
olivolja
vaniljstång
salt & peppar
citron
solrosskott
Dela och skrapa ur frönen ur vaniljstången. Hacka laxen i småbitar. Blanda samtliga ingredienser utom solroskotten, smaka av med salt och peppar. Toppa med solroskotten och servera direkt.
Laxtartar med vanilj
salmalax
olivolja
vaniljstång
salt & peppar
citron
solrosskott
Dela och skrapa ur frönen ur vaniljstången. Hacka laxen i småbitar. Blanda samtliga ingredienser utom solroskotten, smaka av med salt och peppar. Toppa med solroskotten och servera direkt.
torsdag 16 december 2010
Surdegspizza i smala jeans - en pizza hatt.
Det trendigaste som går att uppbringa nu är surdegspizza signerad grundarna Cheap Monday. Ett litet skyffe på Upplandsgatan som inom snar framtid kommer att vara ett andra hem för kreddiga copy's, surdegsnördar, söderfolk på rymmen... ja, ni fattar.
10 pizzor på menyn och basen är antingen provolone-ost eller mozzarella. Jag gick loss på ställets dyraste pizza (120 kr) och det var tomat, mozzarella och någon lufttorkad entrecote och mitt sällskap valde en lite billigare (90 kr) med tomat, provolone och skinka.
Till att börja med så kan man väl konstatera att kalla detta för pizza är ju ett skämt i sig då detta är så långt ifrån den stolte svettige italienska pizzabagaren i Neapel man kan komma.
Min entrocote-pizza var ett riktigt bottennapp - torr, med duttar av mozzarella och en konstig bismak av pizzadegen. Entrecotén hade antagligen vunnit på att läggas på efter gräddning. Inget att skriva hem för. Den andra pizzan var bättre då den var lite saftigare och skinkan hade klarat av ugnen bättre men fortfarande sämre än en god, vällagad vedugnspizza.
10 pizzor på menyn och basen är antingen provolone-ost eller mozzarella. Jag gick loss på ställets dyraste pizza (120 kr) och det var tomat, mozzarella och någon lufttorkad entrecote och mitt sällskap valde en lite billigare (90 kr) med tomat, provolone och skinka.
Till att börja med så kan man väl konstatera att kalla detta för pizza är ju ett skämt i sig då detta är så långt ifrån den stolte svettige italienska pizzabagaren i Neapel man kan komma.
Ibland låter saker bättre på pappret än vad det blir i verkligheten. Men efter deras exit med H&M så lär de ha tillräckligt med Fuck You-money att de kan lattja på med ett antal såna här projekt till. Och det kreddiga folket lär fortsätta stå på kö.
Tittar jag i kristallkulan så tror jag att grundarna kommer att lyckas sälja detta till en intet ont anande hipster och sen så är det kk innan sommaren. Spekulerar jag vidare så är jag övertygad om att grundarna kommer att anamma nästa trend och starta en korvmoj med egenstoppad korv. Och jag tror mer på den idén.
onsdag 15 december 2010
Jordärtskockssoppa med dragon, räkor & fänkålssallad
Jordärtskockssoppa med dragon, räkor & fänkålssallad
jordärtskockor
charlottenlök
vinägerinlagd dragon
grönsaksbuljong
vatten
grädde
salt & peppar
skalade räkor
fänkål
citron
Skär fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål. Pressa över citron och låt stå i kylen under tiden soppan görs.
Hacka charlottenlöken och fräs i en kastrull. Skala och skär jordärtskockan i mindre bitar, lägg ner i kastrullen och slå på grönsaksbuljong och vatten. Koka mjuka. Mixa med stavmixer och slå på grädde. Låt få ett uppkok och lägg slutligen i rejält med dragon. Smaka av med salt och peppar.
Lägg fänkålen i botten på tallriken och toppa med räkorna, slå på soppan.
fredag 10 december 2010
Risotto med svamp och jordärtskocka
Bra vardagsmat som fick en fin kombo med jordärtskockans smak och krispighet.

Risotto med svamp och jordärtskocka
risottoris
charlottenlök
jordärtskocka
svamp (champinjoner)
vitt vin
kycklingbuljong
parmesan
Utgå ifrån att göra en klassisk risotto men skala och skär jordärskockan i små kuber och vänd ner dessa vid momentet när riset steks. Häll på med kycklingbuljong som vanligt och fortsätt tills risotton är klar. Under tiden så steks champinjonerna och får sig en skvätt vin som får ånga in. Avsluta svampen med en klick smör som får fräsa in. Vänd ner dessa vinkokta svampar tillsammans med parmesanen det sista som görs.
Risotto med svamp och jordärtskocka
risottoris
charlottenlök
jordärtskocka
svamp (champinjoner)
vitt vin
kycklingbuljong
parmesan
Utgå ifrån att göra en klassisk risotto men skala och skär jordärskockan i små kuber och vänd ner dessa vid momentet när riset steks. Häll på med kycklingbuljong som vanligt och fortsätt tills risotton är klar. Under tiden så steks champinjonerna och får sig en skvätt vin som får ånga in. Avsluta svampen med en klick smör som får fräsa in. Vänd ner dessa vinkokta svampar tillsammans med parmesanen det sista som görs.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)