söndag 20 februari 2011

Pankopanerad kräft- & torskbiff med lakritspudrad lök, friterade jordärtskockschips och rökig sikromsmajonnäs.

Tyvärr alldeles för sällan nuförtiden men i helgen blev det experimentverkstad för hela slanten. En av rätterna var någon slags dekonstruktion och allmän omgörning av den klassiska fish and chips. Egentligen inget som blev likt originalet men hur som haver så blev det följande;
fish_and_crips.jpg
Pankopanerad kräft- & torskbiff med lakritspudrad lök, friterade jordärtskockschips och rökig sikromsmajonnäs.

torsk
kräftstjärtar
ägg
ströbröd
dill
salt & peppar
panko

charlottenlök
lakritsstång
socker & vinäger

jordärtskocka

egenslagen majonnäs
rökt lax
sikrom

Mixa torsken och kräftstjärtarna till en smidig färs. Blanda med ägg, ströbröd, dill samt salt & peppar. Lägg färsen i en terrinform eller liknande och frys en stund så den håller formen. Skär stavar av färsen och vispa upp ett ägg - vänd - och panera i panko. Stek.

Skiva löken och stek på låg värme i en kvart. Smaka av med socker och vinäger så att sötman/syran finns där. Riv över lakritsstång.

Skiva jordärtskockan på mandolin. Fritera.

Blanda majonnäs och finhackad rökt lax och låt vila en stund. Vid servering, blanda ner sikromen.

Inga kommentarer: