torsdag 16 december 2010

Surdegspizza i smala jeans - en pizza hatt.

Det trendigaste som går att uppbringa nu är surdegspizza signerad grundarna Cheap Monday. Ett litet skyffe på Upplandsgatan som inom snar framtid kommer att vara ett andra hem för kreddiga copy's, surdegsnördar, söderfolk på rymmen... ja, ni fattar.

10 pizzor på menyn och basen är antingen provolone-ost eller mozzarella. Jag gick loss på ställets dyraste pizza (120 kr) och det var tomat, mozzarella och någon lufttorkad entrecote och mitt sällskap valde en lite billigare (90 kr) med tomat, provolone och skinka.

Till att börja med så kan man väl konstatera att kalla detta för pizza är ju ett skämt i sig då detta är så långt ifrån den stolte svettige italienska pizzabagaren i Neapel man kan komma.

Min entrocote-pizza var ett riktigt bottennapp - torr, med duttar av mozzarella och en konstig bismak av pizzadegen. Entrecotén hade antagligen vunnit på att läggas på efter gräddning. Inget att skriva hem för. Den andra pizzan var bättre då den var lite saftigare och skinkan hade klarat av ugnen bättre men fortfarande sämre än en god, vällagad vedugnspizza.

Ibland låter saker bättre på pappret än vad det blir i verkligheten. Men efter deras exit med H&M så lär de ha tillräckligt med Fuck You-money att de kan lattja på med ett antal såna här projekt till. Och det kreddiga folket lär fortsätta stå på kö.

Tittar jag i kristallkulan så tror jag att grundarna kommer att lyckas sälja detta till en intet ont anande hipster och sen så är det kk innan sommaren. Spekulerar jag vidare så är jag övertygad om att grundarna kommer att anamma nästa trend och starta en korvmoj med egenstoppad korv. Och jag tror mer på den idén.

onsdag 15 december 2010

Jordärtskockssoppa med dragon, räkor & fänkålssallad

jordartskockssoppa_rakor.jpg
Jordärtskockssoppa med dragon, räkor & fänkålssallad
jordärtskockor
charlottenlök
vinägerinlagd dragon
grönsaksbuljong
vatten
grädde
salt & peppar
skalade räkor
fänkål
citron

Skär fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål. Pressa över citron och låt stå i kylen under tiden soppan görs.

Hacka charlottenlöken och fräs i en kastrull. Skala och skär jordärtskockan i mindre bitar, lägg ner i kastrullen och slå på grönsaksbuljong och vatten. Koka mjuka. Mixa med stavmixer och slå på grädde. Låt få ett uppkok och lägg slutligen i rejält med dragon. Smaka av med salt och peppar.

Lägg fänkålen i botten på tallriken och toppa med räkorna, slå på soppan.

fredag 10 december 2010

Risotto med svamp och jordärtskocka

Bra vardagsmat som fick en fin kombo med jordärtskockans smak och krispighet.
risotto_svamp_jordartskocka.jpg
Risotto med svamp och jordärtskocka
risottoris
charlottenlök
jordärtskocka
svamp (champinjoner)
vitt vin
kycklingbuljong
parmesan

Utgå ifrån att göra en klassisk risotto men skala och skär jordärskockan i små kuber och vänd ner dessa vid momentet när riset steks. Häll på med kycklingbuljong som vanligt och fortsätt tills risotton är klar. Under tiden så steks champinjonerna och får sig en skvätt vin som får ånga in. Avsluta svampen med en klick smör som får fräsa in. Vänd ner dessa vinkokta svampar tillsammans med parmesanen det sista som görs.

måndag 22 november 2010

Potstickers

Dumplingsrestaurangerna duggar tätt numera och senast ut är Potstickers som ligger på regeringsgatan. De öppnade idag och det var full lunchrush direkt. De har en lunchspecial där man får ett antal bitar och ett tillbehör i någon slags lunchmeny. Ganska saftigt prissatt då jag betalade 120 kr för 8 bitar med ett tillbehör och var i ärlighetens namn inte speciellt mätt när jag knallade därifrån.

Min side-dish var kalla nudlar och de var väl helt okej men det blir lite tråkigt efter ett tag att slå i sig en skål med just kalla nudlar. Smakade inte jättemycket och de hade gärna fått haft nåt mer grönsakselement i.

Jag tog två sorters dumpling, fläsk & infära och lax & pepparrot. Grisen smakade fint men laxen var en besvikelse. Ingen som helst smak av pepparroten och lite underkryddat i allmänhet. Mitt lunchsällskap kommenterade att de var lite degiga och jag är beredd att hålla med.

Kan nog bli bra när de får trimma in sig men i dagsläget så finns det både billigare och bättre alternativ.
potstickers1.jpg
4 st fläsk & ingefära, 4 st lax & pepparrot

potstickers2.jpg
Kalla nudlar samt deras "orginaldip" till dumplingsarna

torsdag 11 november 2010

Fattiga riddare på tigerkaka med rårörda blåbär och glass

Enklare än så här blir det inte...
fattigariddare.jpg
Fattiga riddare
1/2 sats pannkakssmet (1 dl mjöl, 3 dl mjölk, 1 ägg och vaniljstångsfrön)
4 bitar tigerkaka/sockerkaka (skuren i 2 cm tjocka skivor)
blåbär
socker
glass

Blanda blåbär och socker. Vänd ner tigerkakan i pannkakssmeten och låt dra i nån minut. Stek i rikligt med smör på ganska hög värme. Servera med de rårörda blåbären och en kula glass.

onsdag 10 november 2010

HOOK - DC

Skulle enligt the locals vara en av de bättre fisk- och skaldjursrestaurangerna i Washington. Vid besöket fick vi också veta att deras chefskonditor var med i Top Chef Just Desserts (som sänds i USA nu). Det lovade gott...

Förrätten smakade riktigt bra, varmrätten var katastrof och desserten var nog faktiskt det bästa rätten. Resten av sällskapet vid middagen hade mer tur än mig där det kom upp bland annat en riktigt fin tonfisk som var perfekt tillagad.
hook1.jpg
Crabcake med senapsaioli och sellerislaw
hook2.jpg
Pilgrimsmusslor med tomatsås i grönsaker med friterade potatisstrimlor
hook3.jpg
Salt chokladtarte med kolasås, glass och smulor

fredag 5 november 2010

ALDEA - NYC

Aldea och dess köksmästare George Mendes har under året både fått utmärkelserna bästa nya restaurang och bästa uppkomling av New York Magazine under 2010. Fick också sin första stjärna i Guide Michelin under hösten.

Inför besöket så hade jag läst att det var blandade känslor när det gällde maten men såhär i efterhand så jag är nöjd trots allt. Det enda riktiga bottennappet var efterrätten som var någon form av banankrämsbrulee som hade en väldigt skum konsistens och smak. Och de bästa rätterna var ammisen och anklevern.

aldea1.jpg
Ammis - soppa på kokosmjölk med ett litet trevligt ostron som var uppkryddat med nåt starkt.
aldea2.jpg
Cured Foie Gras - saltad anklever med brioche, fikon och sorbet.
aldea3.jpg
Octopus "A la plancha" - grillad bläckfisk med svart citroncreme och kikärter.
aldea4.jpg
Bacalao Cheeks
aldea5.jpg
Arroz De Pato - confiterad anka med chorizoris.
aldea6.jpg
Sorbet
aldea7.jpg
Banana Custard Brulee
aldea8.jpg
Kaffegodis

måndag 1 november 2010

WD-50 - NYC

Efter att ha hört så mycket om denna restaurang och sett Wylie på tv ett otal gånger så var jag ganska övertygad om att jag inte skulle bli speciellt överraskad utan snarare få bekräftelse på allt jag hade sett. Så var icke fallet, att se på bilder och läsa text är ju som bekant inte samma sak som att äta själv.

Största överraskningen var nog den andra rätten som var en dekonstruerad laxbagel. Brödet var inte bröd utan glass som såg ut som bröd. Men det är verkligen alice i underlandet-matlagning och jag gillar det. Vissa saker var väl kanske inte det godaste jag har ätit men det var väldigt underhållande att få uppleva detta. Rekommenderas varmt om man finner nöje och intresse i det molekylära köket.
wd50_1.jpg
wd50_2.jpg
Everything bagel, smoked salmon threads, crispy cream cheese
wd50_3.jpg
Foie gras, passionfruit, chinese celery
wd50_4.jpg
Scrambled egg ravioli, charred avocado, kindai kampachi
wd50_5.jpg
Cold fried chicken, buttermilk-ricotta, tabasco, caviar
wd50_6.jpg
Black bass, chorizo, pineapple, popcorn
wd50_7.jpg
Beef and bearnaise
wd50_8.jpg
Lamb loin, black garlic romesco, soybean, pickled garlic chive
wd50_9.jpg
White beer ice cream, apple, caramel, caraway
wd50_10.jpg
Rainbow sherbet, plum, tarragon, orange, olive oil
wd50_11.jpg
Soft chocolate, beet, long pepper, ricotta ice cream
wd50_12.jpg
Cocoa packets. Chocolate shortbread, milk ice cream