torsdag 7 oktober 2010

Fast food NYC

Kom precis tillbaka från Usa och denna gång New York med omnejd. Inte bara fine dining ska klaras av utan även fast food'en. Här är mina snabbmatsöden och äventyr denna resa.

Fiveguys
NYC_fastfood_fiveguys.jpg
Okej burgare och sjukt soggiga pommes (provade båda varianterna). På väggarna stod det om deras utmärkelser de hade fått 5 år i rad minst men den sista kom 2008 och jag förstår varför. IN-N-OUT står fortfarande på förstaplatsen när det gäller hamburgerkedjorna.

Sandwich i Brooklyn - på någon av de mindre kedjorna.
NYC_fastfood1.jpg
Oxbringa med pickles och senap - gudagott!

NYC_fastfood2.jpg
2-3 olika sorters kött varav en var oxbringa. Surkål och ost. Ganska gott, lite för flottigt.

Popeyes
En liten luring då detta faktisk intogs på en av alla dessa service areas som finns längs motorvägen mot Washington.
NYC_fastfood3.jpg
Fried Chicken with bisquet, mash and gravy.
På svenska; friterad kyckling med smörsmakande scones, pulvermos och tunn brunsås - allt oerhört salt. Kanske inte det bästa jag har ätit här i livet men ändå en upplevelse på sitt sätt.

Amerikansk pubmat
NYC_fastfood4.jpg
Chilidog - ser ju sjukt skabbigt ut men det var en riktigt trevlig och köttig korv toppat med som ni ser lite chili.

tisdag 5 oktober 2010

Lunch på Pastis - NYC

pastis_lunch.jpg
Sliced Steak Sandwich w/Onions & Gruyère

Trevligt och bra som vanligt!

Pubologi

Var någon vecka efter öppning i september på grabbarna från Leijontornet nya restaurang Pubologi. Det var inte mitt vanliga matsällskap för good eats utan denna gång var det direktörsgänget som gick loss. Som vanligt vid tidigt besök så noterades matkändisar och denna gång BonBon-krögaren.

Målet var för kvällen var deras lyxburgare med pankofriterade pommes och bea (pris ca 250 kr), vilket också beställdes. Det var en rejäl bjässe på 300 g om jag minns rätt som serverades med bland annat comté-ost, bacon och egen dressing. Till detta serverades dessa åtråvärda pommes frites som skulle vara panerade med det japanska ströbrödet panko. Var en besvikelse, lite soggiga och paradoxalt nog med lätt bränd smak. Gör om, gör rätt.

Bearnaise-kungen i sällskapet gav såsen godkänt. Och burgaren då, jorå, helt okej och det var ju absolut ingen risk att man skulle gå hem annat än proppmätt.

pubologi_1.jpg
pubologi_2.jpg

onsdag 15 september 2010

Lunch på Riche

Ett fantastiskt kort med mobilkameran - hur som haver, en habil Biff Rydberg gick ner i magen idag.

måndag 13 september 2010

Marion's Gastro Diner

Dagens lunchbesök var så dåligt att det måste dokumenteras för eftervärlden. Marion's Gastro Diner är för dem som har missat det en 50-talskonceptrestaurang med bowlinghall som ligger mitt på kungsgatan. Väldigt usa-stereotypt men ingen skugga över det - alltid kul med nya restauranger. Kvällsmenyn är på pappret en uppgraderad TGI Fridays med bland annat hummerravioli, anklever och annat gott.

Men nu till lunchen, dagens lunch:
Lax med räkor och hummersås - 95 kr

Betala, gå till en lucka med kockar (tänk nu att du befinner dig på Ikea's restaurang i kungs kurva), en riktig tröttmösse-kocka står nu ur bleck och öser upp maten i slowmotion. Till ovanstående delikata anrättning serverades det ris fullt jämförbart med myrägggen som man fick i plugget - supertorrt med andra ord. Till myräggen så serverades ett stycke grillad lax som inte smakade nåt, hummersås direkt ur bongförpackningen och några ynkliga lake-räkor direkt ur burken.

På Ikea hade jag antagligen tagit smällen för där hade det kostat typ 40 spänn men det här var ju katastrof. Om lunchen höll den här låga nivån på relativt lättlagad mat, hur smakar då kvällsmenyn? Varning utfärdas!

söndag 5 september 2010

Rolfs kök: Spädgrisafton

rolfskok_spadgris.jpg
rolfskok_spadgris2.jpg
Hur tillbringas bäst en sensommarkväll i Stockholm? Hur kröner man den svettigaste sommaren i mannaminne? Naturligtvis genom att på en trottoarservering mitt i smeten trycka i sig ansenliga mängder spädgris. Det var i alla fall vår plan då vi valde att styra stegen till Rolfs Kök som i augusti listade Cochinillo från Salamanca på menyn. Smaka på den då: Spädgris från Salamanca. I mina öron låter det som en smekning i gommen och en rejäl duns i magsäcken. Rätten betingar det inte så facila priset om 795 kronor men då skall det räcka för två personer. Som tillbehör serveras en sallad. That´s it.

I väntan på spädgrisen reflekterade vi lite över att Rolfs Kök inte bara har spädgris att bjuda på, de har också landets mest överexponerade kock i Johan Jureskog. Det är en sanning att om du råkar vara hyfsat matintresserad och samtidigt läskunnig kan du inte vara annat än proppmätt på honom. Karln är överallt. Egentligen är det ju inte Jureskogs fel, de skyldiga är redaktörerna på inredningsmagasin, matpublikationer, helgbilagor, TV4s Förkväll, bostadsbilagor, TV4s Nyhetsmorgon und so weiter. När de tänker kock verkar de drabbas av blackout och allt som ringer i huvudet är Jureskogs namn.

Det finns de som säger att Johan Jureskog så gärna valsar runt i media. Själv tycker jag att det vore elakt att kalla honom profilerad innekock som profiterar så hårt på sina 15 minutes of fame att hälften vore nog. Folk säger så mycket, det vi i alla fall kan enas om är att när han väl väljer att peta i grytorna gör han oss alla en tjänst. Han håller matfanan högt.

Glädjande nog verkar Jureskog inte lida av torgskräck trots hans idoga medverkan i allsköns mediepublikationer av varierande kvalitet. Han var i själva verket med vid serveringsögonblicket, av allt att döma menat som en liten flirt oss foodies emellan.

Nå, till grisen. Den smakade ljuvligt, men det var samtidigt den minsta spädgris vi någonsin sett. Jag visste inte att Salamancas spädgrisar var prenatala. Men nu vet jag det. Sammanfattningsvis, Jureskog: Mer gris på tallriken och mindre tid i media. Deal?

By: J

För första gången så gästas bloggen av en annan skribent, tidigare benämnd som "foodie-in-crime". Mycket bra tycker jag!

tisdag 10 augusti 2010

Krabbkakor med majonnäs

Superenkla crab cakes som passar perfekt som plockmat. Ljumna serveras de såklart på härligt amerikanskt manér med en burk majonnäs á part.
crab_cakes_w_mayo.jpg
Enkla krabbkakor
receptet räcker till 7-8 st små krabbkakor
en burk salladskrabba
4-5 blad mynta, hackad
1 tsk dijonsenap
1-2 msk majonnäs, egenslagen
1 msk röd chili (spansk peppar)
ev. cayennepeppar efter smak
svartpeppar, efter smak

Blanda samtliga ingredienser. Värm en stekpanna med rikligt med olja, klicka ut smeten och stek på medelhög värme. Var försiktig vid vändning då de faller isär väldigt lätt. Servera med majonnäs och en klyfta citron eller lime.

onsdag 4 augusti 2010

Oaxen Krog 2010

Vet inte vilket år i raden av besök vi är inne på men det har blivit några nu och 2010-års besök gjordes i mitten på juli. Som vanligt så är det bästa stället man kan äta på just nu men ändå så kan jag inte misströsta lite och tänka, att det var bättre förr.

De har blivit duktiga på show vid bordet med flambering och oväntade bonusnummer men det är framförallt tekniken som känns lite avstannad. Kökschefen och ägaren Magnus Ek har ju alltid haft hyss för sig med olika små prylar som han har konstruerat och som har överraskat vid matbordet. Vem minns inte den minutrökta musslan som röktes i ett glas täckt med skum eller sockergolfbollen som innehöll en ostkräm som rann ut när den poppades med skeden - galet och roligt.

I år så fick vi än en gång se den infuserade äggulan, rök på flaska (denna gång toppad med buljong och utan sunkig etikett) och för tredje året - det hela grishuvudet.

När vi kommer till innehållet i menyn så kan man väl konstatera att det är precis som alla trendiga supermatnördar vill ha det just nu. Råvaror, råvaror och återigen råvaror - och allt närproducerat. Inget fel med det men »alla« bättre krogar i Stockholmsområdet verkar vara inne på exakt samma linje. Nu har i och för sig Oaxen till viss del haft den inriktningen under alla år men i år så har det gått hela vägen.

Man hoppas ju till hösten att det ska komma några bättre krogar i Stockholmsområdet som inte ska laga Noma-mat.

Önskelistan till nästa år är i alla fall mer rolig, avancerad mat-teknik igen samt att låta anklevern få hitta tillbaka till menyn.

Eller så har jag helt fel och det är jag som har blivit blasé.

Anyway, här kommer en kavalkad av fantastisk mat! Och för er som tvivlar på mig så är fortfarande medlem av i den inofficella fanklubben av Magnus Ek.

oaxen_2010_1.jpg
Kryddflarn, torkade rotfruktschips och puffade grisöronstänger med vitlöksdipp och pölsadipp.

oaxen_2010_2.jpg
Sup i form av simtur runt ön, träsked med någon fisk, ravioli på nåt och i kopparna var det svampkräm.

oaxen_2010_3.jpg
Bakad äggula fylld med brunsås, toppad med frasigt fläsk.

oaxen_2010_4.jpg
Första brödserveringen som fylldes på senare under kvällen. Serverades med två olika sorters smör varav ett med pumpakärnor i.

oaxen_2010_5.jpg
Vildörtsmarinerad vildlax med varm spetskålskräm, hasselnötssmör & sorbet på gotlandstryffel.

oaxen_2010_6.jpg
Enrisflammad rådjurstartar med stenbitsrom, hackad picklad fänkål & kantarellmajonnäs.

oaxen_2010_7.jpg
Björkrisbakad torskkind med bondbönssoppa samt spicken sill, gäddrom & äggsmör på knäckebröd.

oaxen_2010_8.jpg
Bonusrätt: Saltbakad rotselleri med tryffelsmör.

oaxen_2010_9.jpg
Piggvar på ben med läpp & tunga från torsk, dillkryddad ragu på mangold & hjärtmussla samt sprucken morotspuré.

oaxen_2010_10.jpg
Lättrökt klar köttbuljong & svamproyal med öländska citronbönor, fryst ostron & Oaxens lufttorkade fläskkarré.

oaxen_2010_11.jpg
Vildsvinsstek med rågbrödskräm, rökt oxmärg, friterad persilja & vildoregano serverad med råstekt rabarber.

oaxen_2010_12.jpg
Kryddost med tranbärsmarmelad, rågbröd & krasse samt bleksellerisallad & granris.

oaxen_2010_13.jpg
Fördessert: Cocktail på havtorn hälld över kärnmjölkssorbet.

oaxen_2010_14.jpg
Drottningsylt med yogurt & yogurtglass samt paranötsmaräng serverad med flamberad tigerkaka (som gjordes vid bordet - och spriten var Oaxen Aquavit).

[bild missad]
Konfekt - en väldigt stilig låda med 9 sorters praliner.