söndag 5 september 2010

Rolfs kök: Spädgrisafton

rolfskok_spadgris.jpg
rolfskok_spadgris2.jpg
Hur tillbringas bäst en sensommarkväll i Stockholm? Hur kröner man den svettigaste sommaren i mannaminne? Naturligtvis genom att på en trottoarservering mitt i smeten trycka i sig ansenliga mängder spädgris. Det var i alla fall vår plan då vi valde att styra stegen till Rolfs Kök som i augusti listade Cochinillo från Salamanca på menyn. Smaka på den då: Spädgris från Salamanca. I mina öron låter det som en smekning i gommen och en rejäl duns i magsäcken. Rätten betingar det inte så facila priset om 795 kronor men då skall det räcka för två personer. Som tillbehör serveras en sallad. That´s it.

I väntan på spädgrisen reflekterade vi lite över att Rolfs Kök inte bara har spädgris att bjuda på, de har också landets mest överexponerade kock i Johan Jureskog. Det är en sanning att om du råkar vara hyfsat matintresserad och samtidigt läskunnig kan du inte vara annat än proppmätt på honom. Karln är överallt. Egentligen är det ju inte Jureskogs fel, de skyldiga är redaktörerna på inredningsmagasin, matpublikationer, helgbilagor, TV4s Förkväll, bostadsbilagor, TV4s Nyhetsmorgon und so weiter. När de tänker kock verkar de drabbas av blackout och allt som ringer i huvudet är Jureskogs namn.

Det finns de som säger att Johan Jureskog så gärna valsar runt i media. Själv tycker jag att det vore elakt att kalla honom profilerad innekock som profiterar så hårt på sina 15 minutes of fame att hälften vore nog. Folk säger så mycket, det vi i alla fall kan enas om är att när han väl väljer att peta i grytorna gör han oss alla en tjänst. Han håller matfanan högt.

Glädjande nog verkar Jureskog inte lida av torgskräck trots hans idoga medverkan i allsköns mediepublikationer av varierande kvalitet. Han var i själva verket med vid serveringsögonblicket, av allt att döma menat som en liten flirt oss foodies emellan.

Nå, till grisen. Den smakade ljuvligt, men det var samtidigt den minsta spädgris vi någonsin sett. Jag visste inte att Salamancas spädgrisar var prenatala. Men nu vet jag det. Sammanfattningsvis, Jureskog: Mer gris på tallriken och mindre tid i media. Deal?

By: J

För första gången så gästas bloggen av en annan skribent, tidigare benämnd som "foodie-in-crime". Mycket bra tycker jag!

3 kommentarer:

Söderbergs Food sa...

Hm...ser fint ut ändå. Vad var det för vit sås?

the foodie sthlm sa...

Det var aioli.

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Shit va bra den här grisen är, älskar att äta på Rolfs! Jag åt nobisdressing till när jag var där innan sommaren, se http://nyfikenpamat.blogspot.com/2010/06/spadgris-pa-rolfs-kok.html