tisdag 12 juni 2012

Korv med bröd

Det börjar dyka upp mer och mer kvalitetskorv i affärerna och senaste fyndet är en kokkorv vilket inte tillhör vanligheterna. Mesta och bästa korven just nu verkar vara korv som ska grillas eller stekas.
Dagens wienerkorv kommer från Mälarchark och är en ekologisk korv med skaplig köttmängd och finstämd smak.
korvobrod_deluxe.JPG
Korv med bröd
levainbröd
surkål
wienerkorv av god kvalitet
dijonsenap

Rosta eller grilla brödet. Värm korven. Värm och krydda upp surkålen. Ställ fram senapsburken. Njut.

söndag 10 juni 2012

Bläckfiskbläck

squidink.JPG
Kanske är det någon mer än mig som letar efter var man kan köpa bläckfiskbläck. Jag har de senaste åren letat runt halva stan efter bläckfiskbläck och det har varit helt omöjligt att finna. Har bland annat fått tips om att gå till asiatbutikerna och jag har finkammat Olof Palmes gata i min jakt men utan framgång.

Men dagen till ära gjordes en utflykt till Söder och passade då på att shoppa på Urban Deli. Och i en undanskymd hylla uppenbarade sig detta svarta guld. Trumpetfanfar, feta damen sjunger, båten är i hamn osv. Lycka.

Enda problemet nu är att det var så länge sen jag började leta efter det så jag måste försöka komma på vad jag skulle använda det till. Så kan det gå.

lördag 9 juni 2012

Fish taco med corn salsa

fishtaco_cornsalsa.JPG
Fish taco
små tortillabröd
en bit torsk, gärna en ryggbit
mjöl
salt och peppar

Vänd fisken i mjöl. Salta och peppra. Stek fisken i en het panna men så den fortfarande är saftig.

Corn salsa
1 avokado
1 färsk majskolv
2 tomater
1 röd chili
2 charlottenlökar
1 rejält knippe koriander
1-2 lime

Skala av majskolven och torrosta majskornen i en het stekpanna några minuter. Hacka avokado och tomater i 1/2 cm-stora bitar. Finhacka chilin och löken. Blanda samtliga ingredienser och pressa rejält med lime över. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp ett par skedar av salsan på ett tortillabröd, lägg på ett par bitar fisk och pressa lite lime över. Servera gärna med Voltaires Spicy Bananas chips.

onsdag 6 juni 2012

Krögare för en dag

Läste i DN Jens Linders artikeln om Krögare för en dag där man i Helsingfors anordnar restaurangdag där vem som helst är välkommen att sälja och servera mat. Så om man känner att man har en välsmakande rätt så smäller man helt enkelt upp ett bord och säljer sin hemmafixade mat. Allt med hälsovårdsnämndens goda minne.

Jag tycker det är en helt fantastisk idé och det hade ju varit hur kul som helst om det hade kommit till Sverige. Sitter redan nu och funderar på vad jag skulle servera vid mitt lilla matbord.

lördag 2 juni 2012

Restaurang Prinsen

Intog i veckan lunch på anrika restaurang Prinsen. Har under åren hunnit med ett antal luncher och middagar och brukar vara mycket nöjd med detta klassiska etablissemang. Om det fortfarande är paret Nordin som äger stället så verkar de lägga all sin tid på Zink Grill och nyöppnade Il Tempo för på Prinsen är stagnationen och det begynnande förfallet ett faktum.

Slarvig serveringspersonal som lyckades med konststycket att sätta mig och mitt väntade lunchsällskap i varsin del av restaurangen. När vi väl sitter tillsammans kommer vattenserveringen som slutar med att den tilltänkta graciösa strålen ger oss ett nyvattnat bord. Och att sen vänta i en kvart på att beställa och en knapp halvtimme på maten under lunchruschen är ju som bekant inte okej.

Men, olyckor händer och vi vänder oss till menyn. Tidigare så har det alltid funnits klassiker som Biff Rydberg som har blandats upp med säsongens habila bistrorätter. Numera så är det i princip bara klassiker på menyn.

Mitt sällskap tog in kalvlever anglais som var väl hårt stekt men okej, dock inget utöver det vanliga. Själv tog jag en Wallenbergare där de hade gått väl hårt fram med kryddpepparn så den smakade mest julkorv. Detta ackompanjerades av de sedvanliga tillbehören ärtor, lingon och potatispuré som var ovanligt slafsligt presenterat. Detta var verkligen inte hur jag mindes Prinsens fluffiga wallisar.

Sammantaget med servis som struntar högaktningsfullt i sina gäster i kombination med den tråkiga, och i den prisklassen, inte speciellt vällagade maten gör att det kommer att ta väldigt lång tid innan jag lägger ett lunchmöte där igen.

torsdag 10 maj 2012

Chez Betty

Ständiga denna Betty. Men Betty mår oförskämt bra och jag tror det var Allt om Stockholm som kallade restaurangen för Vedugnsmys vilket jag är benägen att instämma i. Denna vedeldade ugn som skänker värme till mat och gäster. Vad sägs grillade hjärtmusslor med chili eller varför inte en "vit" pizza bakad med korsikanska ostar och bitar av pancetta. Smält sedan maten med ett litet glas av deras egengjorda limoncello och en enkel espresso... En bra kvarterskrog som tyvärr inte ligger i mitt kvarter.
chez1.JPG
Anchois

chez2.JPG
Steak Tartare med pommes på King Edward

chez3.JPG
Lammlägg med plugg

chez4.JPG
Citrontarte "Menton"

söndag 6 maj 2012

Pulled pork med syrad lök

Söndagsmiddag tarvar långkok som sköter sig själv medan man själv sitter på balkongen i solen och dricker kaffe. Dagen till ära gjordes pulled pork som fick stå och puttra några timmar i ugnen. Till detta så behövs ju såklart ett par tortillabröd och i väntan på att Crambys importfirma ska dra igång och sälja tortillapressar så får vi hålla tillgodo med de färdiga som finns i affären. Sist men inte minst, en rejäl driva med koriander anser jag vara obligatoriskt.
pulledpork_syrad_lok.JPG
Pulled pork med syrad lök
pulled pork för fyra, se recept
charlottenlök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
avokado
tomat
lime
koriander
tortillabröd


Koka ihop ättika, socker och vatten. Skiva löken tunt och slå på lagen, låt stå minst i 1 timme. Vänd ihop en guacamole efter ditt eget favoritrecept, t ex mosad avokado och finhackad tomat och en skvätt lime. Plocka rikligt med koriander och klyfta upp limen. Parkera dig framför köksbordet och bygg en rejäl köttrulle.

lördag 5 maj 2012

Grillat bogblad med polenta och verbenagremolata

bogblad_polenta_gremolata.JPG
Lagom för två
Bogblad/bogstek, hängmörad och av bra kvalitet
färsk dragon
färsk timjan

Gremolata
5-6 blad citronverbena
1 näve persilja
1 halv vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 ekologisk citron

Polenta
5 dl kycklingbuljong
1 dl polenta
30 g smör
3 msk parmesan
1 ekologisk citron

Ta fram köttet, sprinkla över salt och låt rumstempereras. Hacka vitlöken fint och citronverbena och persilja lite grövre. Blanda med olivolja och citronzest och en liten skvätt citronsaft. Smaka av för att hitta balansen mellan oljan och syran.

Koka upp kycklingbuljongen och vispa ner polentan. Koka under cirka 40 minuter under konstans omrörning. Ska bli som gröt i konsistensen och späd med mer vatten om det behövs. När polentan är klar, vispa ner smör, parmesan och citronzest. Mixa med stavmixer för krämigare konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Stek köttet i en het panna tills innertemperatur på 56-58 grader. Ta av köttet och finhacka dragon och timjan,strö över köttet och låt vila i 5 minuter.