torsdag 31 januari 2013
Sushi med anklever
Var i Singapore för drygt ett år sedan och ett besök på en japansk restaurang inmundigades denna lilla godbit. Sushi med anklever. När får vi se detta i Stockholm?
lördag 26 januari 2013
Flippin Burgers - älskade hatade hamburgare
Det har varit Guldrakeutdelning och även i år var den skotske krogkritikern AA Gils inbjuden för att delta och skriva i tidningen. Förra året var det E-types Vikingakrog Aifur samt Mistral som fick en släng av sleven. Befogat i allra högsta grad, särskilt den sistnämnde som var många foodisars favorit som ingen vågade säga något elakt om och som paradoxalt ingen av dessa foodisar heller besökte. Ungefär som att hylla kulturdelen i DN fast man bara läser sporten.
Nytt år, nya nomineringar och nya priser som skulle delas ut. Guldrakegalan förflöt utan större överraskningar på vilka som skulle vinna. Alla nya stjärnskott som Gastrologik och Ekstedts plockade priser. Men höjdpunkten för året var ju såklart AA Gils brev till Stockholm och vem som skulle halshuggas denna gång.
Det blev Flippin Burgers. Förvisso är det att sparka in vidöppna dörrar då vi också har konstaterat att det är helt okej burgare men allt runtom med köer, hipsters och nördfaktor är fruktansvärt. Det ironiska med detta är att allas lilla älskling helt plötsligt fick med anledning av AA Gils möjligheten att såga. Hänger man Twitter så kan man just nu följa den omvända hipstermobben som nu hyllar sågningen.
Det vänder snabbt.
Nytt år, nya nomineringar och nya priser som skulle delas ut. Guldrakegalan förflöt utan större överraskningar på vilka som skulle vinna. Alla nya stjärnskott som Gastrologik och Ekstedts plockade priser. Men höjdpunkten för året var ju såklart AA Gils brev till Stockholm och vem som skulle halshuggas denna gång.
Det blev Flippin Burgers. Förvisso är det att sparka in vidöppna dörrar då vi också har konstaterat att det är helt okej burgare men allt runtom med köer, hipsters och nördfaktor är fruktansvärt. Det ironiska med detta är att allas lilla älskling helt plötsligt fick med anledning av AA Gils möjligheten att såga. Hänger man Twitter så kan man just nu följa den omvända hipstermobben som nu hyllar sågningen.
Det vänder snabbt.
torsdag 24 januari 2013
Taverna Brillo
Taverna Brillo är det senaste tillskottet i Stureplansgruppen restaurangsyndikat. En jätterestaurang som ligger i korsningen Sturegatan/Humlegårdsgatan, alltså spottavstånd från Stureplans myller. För den som följer gammelmedias krogrecensioner kan man läsa DI's sågning i förra veckans DI Weekend.
Som DI så fint påtalar så känns detta som Sturehof 2.0 och kan inte mer än instämma. Interiört väldigt likt och för att citera en god vän "vill man sitta och dricka drinkar på en jättetoalett så är detta rätt ställe" och han syftade till att det är helkaklat vitt i alla småbarer som gömmer sig i den gigantiska lokalen. Slakthus, toalett eller trendig restaurang låter vi vara osagt.
Att det är ett populärt ställe är det inget snack om saken. Fullsatt restaurang och vi fick vänta 10 minuter på vårt bokade lunchbord. Jag valde en spädgriskorv som serverades med rostad svål. Att den rostade svålen låg i den medföljande skyn är ett mysterium då krispigheten tenderar att försvinna i ett nafs och kvar är mjuka simmande svålbitar. En petitess i sammahanget då korven var riktigt bra. Stunsig broccoli serverades till och var lätt stuvad i grädde tillsammans en rejäl driva parmesan ovanpå.
Osäker på portionsstorlek så valdes även tillbehör i form av smörstekt potatispasta, dvs gnocci, sagolika små kuddar serverades med riven parmesan och friterad salvia. Fett gott.

Korv på unggris med rostad svål och broccoli - 145 kr

Smörstekt potatispasta - 45 kr
Som DI så fint påtalar så känns detta som Sturehof 2.0 och kan inte mer än instämma. Interiört väldigt likt och för att citera en god vän "vill man sitta och dricka drinkar på en jättetoalett så är detta rätt ställe" och han syftade till att det är helkaklat vitt i alla småbarer som gömmer sig i den gigantiska lokalen. Slakthus, toalett eller trendig restaurang låter vi vara osagt.
Att det är ett populärt ställe är det inget snack om saken. Fullsatt restaurang och vi fick vänta 10 minuter på vårt bokade lunchbord. Jag valde en spädgriskorv som serverades med rostad svål. Att den rostade svålen låg i den medföljande skyn är ett mysterium då krispigheten tenderar att försvinna i ett nafs och kvar är mjuka simmande svålbitar. En petitess i sammahanget då korven var riktigt bra. Stunsig broccoli serverades till och var lätt stuvad i grädde tillsammans en rejäl driva parmesan ovanpå.
Osäker på portionsstorlek så valdes även tillbehör i form av smörstekt potatispasta, dvs gnocci, sagolika små kuddar serverades med riven parmesan och friterad salvia. Fett gott.
Korv på unggris med rostad svål och broccoli - 145 kr
Smörstekt potatispasta - 45 kr
tisdag 22 januari 2013
Likriktade krogar
Bloggaren Matgalen har skrivit en intressant artikel om trender och likriktade krogar. Jag kan verkligen instämma i det mesta han skriver och det är tråkigt med följa john-krogarna. Och jag är helt övertygad om att det finns pengar att tjäna för krögarna med unika krogar och gatvagnar.
Läs artikeln.
söndag 30 december 2012
Sen sist och framåt
Vad har hänt sen förra inlägget? Jo, köttbloggen som jag är involverad i har tagit sig väl och det har kommit upp många spännande saker och jag tänkte dela med mig av några favoriter.
Bacon, många är vi som älskar bacon. Men i Sverige så används baconet nästan uteslutande i matiga rätter och nästan aldrig i desserter. I det stora landet i väst så används det däremot oftare i desserter även om det känns ju lite konstigt att dunka i fläsk i sin favoritdonut. Vi bestämde oss för att göra ett test med baconkladdkaka.
På hamburgersidan kan man läsa om nya Lilys Burger som öppnar i januari. Vi hoppas att det blir ett gott inslag i Stockholms hamburgervärld.
Och när vi ändå är inne på hamburgare så kan jag inte låta bli att tipsa om hamburgaren med timjansmayo, lök och gruyère-ost. En förfinad hamburgare i foodie sthlm-style.
Slutligen på hamburgertemat så kan man läsa om Sveriges bästa burgare 2012. Detta år har verkligen varit hamburgarens år. Varje bättre krog har satt en burgare på menyn i ambitionen att locka några hamburgernördar att testa. Många bra burgare men även mycket skräp har dykt upp under året. Vi hoppas att 2013 blir ett ännu bättre hamburgerår.
Har du missat webb-tv-showen Animals Eating Animals? En riktig favorit om man gillar en portion humor i sin mat-tv. Hipsters som cyklar runt (såklart, hur skulle de annars ta sig runt) och äter skön mat.
På dryckessidan kan man läsa om deras senaste betraktelser inom whiskey.
Avslutningsvis så kommer antagligen bloggen att bli stämd av Mons Kallentoft som i januari släpper en bok med samma namn. Kallentoft är ju en favoritskribent inom mat för många av oss och jag gissar att deckarförfattandet drar in pengarna till hushållet men att hjärtat finns i matskrivandet. Ska hur som helst bli roligt att läsa boken när den väl kommer.
Med de orden önskar vi ett gott nytt mat-år!
Bacon, många är vi som älskar bacon. Men i Sverige så används baconet nästan uteslutande i matiga rätter och nästan aldrig i desserter. I det stora landet i väst så används det däremot oftare i desserter även om det känns ju lite konstigt att dunka i fläsk i sin favoritdonut. Vi bestämde oss för att göra ett test med baconkladdkaka.
På hamburgersidan kan man läsa om nya Lilys Burger som öppnar i januari. Vi hoppas att det blir ett gott inslag i Stockholms hamburgervärld.
Och när vi ändå är inne på hamburgare så kan jag inte låta bli att tipsa om hamburgaren med timjansmayo, lök och gruyère-ost. En förfinad hamburgare i foodie sthlm-style.
Slutligen på hamburgertemat så kan man läsa om Sveriges bästa burgare 2012. Detta år har verkligen varit hamburgarens år. Varje bättre krog har satt en burgare på menyn i ambitionen att locka några hamburgernördar att testa. Många bra burgare men även mycket skräp har dykt upp under året. Vi hoppas att 2013 blir ett ännu bättre hamburgerår.
Har du missat webb-tv-showen Animals Eating Animals? En riktig favorit om man gillar en portion humor i sin mat-tv. Hipsters som cyklar runt (såklart, hur skulle de annars ta sig runt) och äter skön mat.
På dryckessidan kan man läsa om deras senaste betraktelser inom whiskey.
Avslutningsvis så kommer antagligen bloggen att bli stämd av Mons Kallentoft som i januari släpper en bok med samma namn. Kallentoft är ju en favoritskribent inom mat för många av oss och jag gissar att deckarförfattandet drar in pengarna till hushållet men att hjärtat finns i matskrivandet. Ska hur som helst bli roligt att läsa boken när den väl kommer.
Med de orden önskar vi ett gott nytt mat-år!
söndag 18 november 2012
Gästspel hos Food junkies
Som ni har märkt så är uppdateringsfrekvensen på bloggen bedrövlig. En växande familj gör att det inte blir lika mycket spring på stan och långa middagar. Jo, långa middagar blir det fortfarande men inget som läggs upp tyvärr. Den där berömda tiden som alla pratar om.
Men det är inte bara tid utan även inriktning. Jag har också börjat gå tillbaka till det enkla och rustika. Mycket kött i alla dess former har det blivit. En god hamburgare på perfekt malen färs eller varför inte ett rejält fläsklägg. Nånstans har man tagit varvet runt tillbaka till där allt började.
Ett par kompisar har dragit igång karnivorens drömblogg - food junkies. Här kommer man att hitta att från stoppad korv till pulled pork med vägen runt några rejäla stekar och en och annan friterad snickers. Jag kommer att vara involverad i den bloggen till och från och även något av mina tidigare inlägg kan dyka upp där.
Denna blogg går inte i graven än. När andan faller på så kanske det blir mer aktivitet igen. Eller så blir det inte det. Vi får se.
Men nu är det food junkies som gäller. Seså, hoppa in och kika!
måndag 3 september 2012
Oaxens skafferi
Har besökt Oaxen Skafferi nu ett par gånger våren och sommaren och fyndat i allt från brynt tallsmör till rökta korvar. De har både tillagat och färskt kött i sortimentet som jag ännu inte testat. På senare tid så har jag gjort utflykter för att plocka med mig lunchmat då de har börjat sälja mackor. En rejäl baguette med krispig skorpa som fylls med en massa godsaker. Inte som din vanliga mackfixare på hörnet med tonfiskröra och kalkon, nej här hittar vi oxbringa, sidfläsk och pastrami. Mackorna byts med ojämna mellanrum och senaste menyn hittar man på deras facebooksida.
Confiterad ungtupp med kycklingleverparfait, kompott på torkad frukt och svartpeppar.
Brässerat sidfläsk, kålsallad med smak av kummin och kryddsenap.
söndag 2 september 2012
Pork buns
Ett första försök att göra porkbuns. Tycker brödet blev fluffigt och fint men fick inte den där blanka fina ytan som jag har fått tidigare när jag har ätit dem.

Pork
ett stycke rimmad fläsksida
sichuanpeppar, mortlad
peppar
Klappa in kryddorna i fläsksidan och lägg i en form eller på galler. Kör på 125 grader i 3-4 h tills köttet känns mört. Full fart med grillelementet de sista 10 minutrarna för att göra svålen krispig.
Buns
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1,5 msk socker
1 msk torrmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda 1/2 dl 40 gradigt vatten med torrjästen och en gnutta socker. Blanda ihop och låt stå 5-10 minuter tills det blir skummigt. Blir det inte skummigt så är det bara att börja om. Vispa ner torrmjölken.
Blanda ner socker och vetemjöl i degvätskan och rör ihop tills den håller ihop. Ta ut på mjölad bakbord och knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en bunke övertäckt med plastfilm i cirka 1 h.
Platta ut degen och sprid bakpulvret, knåda in i degen i 5 minuter. Låt vila i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp degen och rulla pingisbollsstora bitar. Kavla ut och vik dubbelt och lägg på bitar av smörpapper. Ångkoka i bambukorgar cirka 3-4 minuter. Lägg under fuktad handduk i väntan på servering.
Pork
ett stycke rimmad fläsksida
sichuanpeppar, mortlad
peppar
Klappa in kryddorna i fläsksidan och lägg i en form eller på galler. Kör på 125 grader i 3-4 h tills köttet känns mört. Full fart med grillelementet de sista 10 minutrarna för att göra svålen krispig.
Buns
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1,5 msk socker
1 msk torrmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda 1/2 dl 40 gradigt vatten med torrjästen och en gnutta socker. Blanda ihop och låt stå 5-10 minuter tills det blir skummigt. Blir det inte skummigt så är det bara att börja om. Vispa ner torrmjölken.
Blanda ner socker och vetemjöl i degvätskan och rör ihop tills den håller ihop. Ta ut på mjölad bakbord och knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en bunke övertäckt med plastfilm i cirka 1 h.
Platta ut degen och sprid bakpulvret, knåda in i degen i 5 minuter. Låt vila i bunken i cirka 30 minuter.
Ta upp degen och rulla pingisbollsstora bitar. Kavla ut och vik dubbelt och lägg på bitar av smörpapper. Ångkoka i bambukorgar cirka 3-4 minuter. Lägg under fuktad handduk i väntan på servering.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)