fredag 30 september 2011

Fine Fast Food - det nya svarta

Den utan tvekan snabbaste växande treden i mat-Sverige och i synnerhet Stockholm är snabbmat i olika former. Dels så hittar vi snabbmat på de fina restaurangerna, t ex lyxhamburgare på Mathias Dahlgren och dels så hittar vi den uppsnofsade snabbmaten, t ex rotisserade kyckling. Även om det är två skilda grenar så kallar vi det hela för Fine Fast Food för att ytterligare spä på det och göra det lite mer laddat än vad det är.

Kanske är det hela en motreaktion mot den allt tråkigare och likriktade fine dining-scenen med bondgården X fantastiska grönsaker och nacken från valfritt djur som spelar in. Eller så är det så enkelt att även i sämre tider vill man fortsätta kunna lyxa till det och varför inte kunna köpa riktigt vällagad mat på take-away. Helt plötsligt kanske det blir okej att pröjsa hundra spänn för en mosbricka med riktigt mos och en bra stoppad korv. Det låter helt fantastiskt i mina öron och förhoppningsvis så flyttar det fram positionerna i totalt sett i den väldigt oglammiga matgenre som snabbmaten tillhör.
matbaren_hamburgare.jpg
Hamburgare på Matbaren

Även på de bättre restaurangerna så har snabbmaten hittat in och bästa exemplet just nu är Mathias Dahlgrens Matbaren. Här hittar vi en fantastiskt tillagad burgare med det bästa köttet som går att uppbringa som toppas upp med fint hyvlad tryffel - och det hela till det facila priset av 350 kr. Det är absolut en upplevelse utöver det vanliga men vill man ha en traditionell bra burgare så är det fortfarande AG som håller frontpositionen. Tillbaka till Matbaren, här hittar vi även Steamed Beef Buns (Momofuku någon?) som är en ohejdad flört med den kinesiska snabbmaten. Kan förövrigt varmt rekommenderas - väldigt goda med bra sting, och bra balans mellan kött och grönsaker. Kul initiativ av Dahlgren och jag hoppas han fortsätter göra lyxmat av snabbmat.
matbaren_steamedbuns.jpg
Steamed Beef Buns på Matbaren

Vänder vi på det och tittar åt andra hållet så har det poppat upp väldigt många hål i väggen med bra snabb mat och som ofta landar under hundralappen. Dumplingstrenden är det väl ingen som har missat då det finns dumplerior i snart varendra gathörn. Fang Yuan Shi Wu representerar genuinitet och generositet med sitt något udda och billiga men härliga restaurang. Beijing 8 är precis tvärtom där designbyrå och affärsutvecklare har skapat ett koncept som antagligen är tänkt att kunna dupliceras på ett antal ställen i landet när väl marknaden finns. På Beijing 8 är det en robot som spottar ut dumplingsarna.
jin_peeters_grilladkyckling.jpg
Rotisserad kyckling på Jin & Peeters

Broilerkycklingen förpackad i Stinas Ugnsform har många av oss som är uppväxta på 80-90-talet fått uppleva på fredagskvällen. Jin & Peeters på Kungsholmen skapade något helt nytt med sin rotisserade kyckling och senast i veckan kunde jag läsa om La Rotesserie som har öppnat vid Östermalmstorg där kycklingarna kommer att snurras ut till hungriga lunchgäster.

Men även sött vill man ju kunna plocka med sig hem och i New York hittar man dessert food trucks som står uppställda på kvällarna och kränger desserter till sötsugna New Yorkers. I Stockholm var Lux Dessert & Choklad var bland de första med butik som sålde desserter i riktiga små glas. För 45 kr per dessert kunde man imponera på sina middagsgäster med fantastiska kreationer av choklad och champagne i olika texturer. Brödbutiker dyker upp på löpande band men desserttrenden har inte riktigt kommit än men i brödbutikskonkurrensen så är detta kanske ett framtida konkurrensvapen.

Tillbaka till hamburgarna. Det mest spännande just nu är Jon Widegrens jakt på att skapa den perfekta hamburgaren och så småningom öppna en hamburgerrestaurang. Hans jakt har följts av många genom bloggen och när han väl behövde startkapital så tog det inte mer än 3 veckor så hade strax över hundra personer sponsrat med totalt 30000 kr. Allt för att Stockholmarna ska kunna få en skaplig burgare. Vackert.

Listan på ställen kan göras lång men en sak är säker - den som lyckas göra riktigt god vällagad mat i de lägre prissegmenten kommer att ha en bra business framöver.
Nu vill jag se den där korvkiosken som vågar satsa på riktigt vevat mos med kvalitetskorv. Och nu vill jag se några food-trucks stå fulparkerade på Olof Palmes Gata och kränga schysst mat till hungrigt kontorsfolk i lunchrushen.
Jag längtar redan.

Inga kommentarer: