tisdag 7 juni 2011

Dumplings i Stockholm

Trenderna inom matscenen i Stockholm; just nu så kan man konstatera att köttrestauranger, surdegsbagerier (några har väl iof konkat redan) & dumplings är hetast. Och det är det sistnämnda vi ska kika närmare på.

Steam vid Vanadisplan var väl först ut att nå ut till en bredare allmänhet än de asiatiska restauranger som har serverat dessa mjuka knyten till sina landsmän. Vill minnas att det var lite svajig start men sen så fick de snurr på det och de serverar, förutom dumplings, finfina nudelsoppor för de som önskar. Antagligen så går det bra för de har expanderat med ett nytt hål i väggen vid kungsbron - positivt för oss som bor på Kungsholmen.

För drygt ett år sedan började marknaden vakna till och i rask takt kom Jin & Peeters, Peking mormors dumpleria och sist ut är försöket till ny snabbmatskedja Potstickers. Den sistanämnda är ju helt klart sämst med smaklös dumpling och tråkiga tillbehör. Gå till något av de andra ställena, de är så mycket bättre. Däremot så kunde man överlag önska lite större variation mellan de andra dumpleriorna. Alla serverar dessa små degknyten med relativt små skillnader - storlek, tjocklek på deg och mer eller mindre smak i fyllningen är väl det som utpräglar. Alla har tyvärr ganska små portioner vilket för mig är ett mysterium då råvarukostnaden borde vara liten. Som jämförelse, om än något skev, så får man i China Town/NYC 7 dumplings för 2 dollar.

Men nu är vi i Stockholm och dagen till ära åt jag lunch på Peking mormors dumpleria. Första gången och jag gillade det! Goda dumpligs som var lite rejälare i storlek, något tjockare deg och den blev inte lika kladdigt degiga som de ibland kan bli på Jin & Peeters. Jag provade 5 varianter som representerade hela djurriket - kyckling, gris, kalv, lamm och fisk/skaldjur. Till detta serverades en liten rispuck, riktigt goda syrade grönsaker med bra kick i och en halvtrist sås. Allt för 88 bagis.
pekingmormorsdumplings.JPG

Önskelista för framtida dumplerior;
1) Mer mat för pengarna - för få dumplings för att bli riktigt mätt.
2) Skippa riset - fler dumplings i lådan.
3) Starkare - ge mig minst en variant som kickar till ordentligt.
4) Fler goda dipsåser - lite mer fantasi än bara soja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bondegatan 58, FANG YUAN SHI WU. Gå dit, 17 valfria, jättegoda dumplings för 65 kr.

Anonym sa...

Dosanko på sturegatan 62!!