lördag 7 maj 2011

Salmalax med sojakaviar

En väldigt god förrätt och enkel som gjordes häromkvällen. Inspirerad av Mathias Dahlgren så gav jag mig på att göra "sojakaviar" som är tapioca pärlor som kokas genomskinliga och sedan marineras i soja. Inte helt lätt att hitta tapioca och jag plockade upp dem på någon av asiat-butikerna på Olof Palmes gata.
salmalax_m_lojrom_soyacaviar.jpg
Salmalax med sojakaviar
salmalax
5% rimlag (1 liter vatten och 50 g salt)
gurka (skuren i små kuber)
tapiocapärlor
japansk soja
majonnäs (egenslagen eller Hellmans)
kavring
löjrom

Lägg laxen i rimlagen och låt stå i kylskåp cirka 20 minuter. Koka tapiocapärlorna tills de är genomskinliga, häll av vattnet och slå på en skvätt soja, låt det dra en stund och fyll på med mer soja om det behövs. Skär kavringen i krutongstorlek och smörstek. Blanda majonnäs och soja. Skär laxen i tunna skivor, arrangera med gurka, sojakaviar, löjrom och kavringskrutongerna. Toppa med sojaemulsionen.

6 kommentarer:

Bjurre sa...

Härligt. Har själv inhandlat tapiocapärlor men det fanns olika storlekar (och färger..). Sväller de sig större vid kokning eller blir de mindre? Är rädd för att dem jag köpt kan komma att bli tokstora efter kokning..

Tydligen äter man dessa oftast som efterrätt i Japan tillsammans med kokosmjölk.

the foodie sthlm sa...

Ska ju erkänna att jag har provat olika varianter och inte fått riktigt ordning på just kokningen. I och med att det är massor med stärkelse så har det vid flera tillfällen blivit gegga av alltihop.

Jag köpte några ganska stora och de lyckades jag inte alls med. Nu i detta recept så köpte jag några som var väldigt små och pyttiga. Men tricket verkar vara att koka dem i mycket vatten och röra ofta.

Men, är det någon som har tips på hur man kokar dessa på bästa sätt så tas det tacksamt emot!

Anonym sa...

Va kul att du använder tapiocapärlor!
Jag märkte att du fortfarande hade en vit kärna i mitten av ditt sojakaviar. Pärlorna är oftast inte genomkokta om den vita kärnan fortfarande är synlig, resulterande i en mjölig kärna.

Nästa gång, kokta pärlorna i mkt mkt vatten. Sjud tills pärlorna är helt genomskinliga och tvätta dom i kallt vatten (som soba nudlar!). Du koka dom i förväg o förvara dom flera timmar i kallt vatten utan att dom klibbar ihop. Mkt kallt vatten!

Sen är det bara smaksätta pärlorna m soja innan servering!

Anonym sa...

Det kan vara lite tricksigt att nosa rätt på allsköns skumma saker som man behöver ibland. Har man tur har man tillgång till en asiatisk affär, men det förutsätter också att man vet vad man vill ha och till vad. Att gå omkring i en asiatisk affär i hopp om att bli inspirerad är lite dödsdömt.

Här är ett tips om en webbaffär som dels underlättar förståelsen för vad olika saker är, dels har den goda smaken att skriva lite kort om användningsområde.

http:www.theasiancookshop.co.uk

the foodie sthlm sa...

Anonym: Toppen, tack för bra tips!

Vurmat: Ah, den där sajten var ju riktigt användbar - tack!

Ja tack sa...

Två nya tips:
Tapioca är näst intill samma sak som sagogryn, som användes flitigt förr i den så kallade sagosoppan, och som oftast finns lite varstans, på ICA och så.

Du kan blötlägga dina gryn under natten i kyl, med 1 del gryn och 10 delar vatten, men se till att bunken endast är täckt till hälften, så att du inte får vatten och stärkelse i hela kylen. Sila sedan bort blötläggningsvattnet, skölj grynen något och koka dem i nytt vatten. Detta förkortar koktiden och tar bort en del av stärkelsen som annars bildar den gröt du beskriver.
Kyl och förvara dem sedan som Anonym beskriver.