måndag 16 maj 2011

Svartengrens

Det nya svarta på restaurangscenen i Stockholm är ju helt klart kött. Vi har redan sett ställen som Djuret och även det relativt nyöppnade AG med sina svulstiga köttkylar. Nästa ut på tur är Svartengrens som huserar i Mårdens gamla lokaler och de öppnade dörrarna för en dryg vecka sedan.

Ganska fullt för att vara en onsdag och de kan nog bli en bra kvarterskrog framöver. Man får ju ta i beaktning att de är nystartade och allt inte sitter riktigt än men det var något annat jag inte riktigt kunde sätt fingret på. Mer om det längre senare, nu till förrätten.
svartengrens1.JPG
Långrökt oxbringa, krispig jordärtskocka, isbergssallad, cheddar, jalapeños (125 kr)
Jag är stort fan av allt som har med jalapeños och ost, det ska erkännas. Denna rätt bestod av 7 pyttebitar kött varav 2 bitar var fettbitar(vissa gillar fett men inte jag) tillsammans med en kräm på cheddar och picklad jalapeno. Smakade fint men jag hade gärna haft betydligt mer av huvudkomponenterna i rätten - kött, cheddar och jalapeños.

svartengrens2.JPG
Flankstek (145 kr)

svartengrens3.JPG
Tillbehör "Potatisgratäng, bönor, pancetta och parmesanöverbakad silverlök, rödvinssås" (90 kr)

Flanksteken var en av de bättre flankstekarna jag ätit, en enorm portion som var perfekt grillad med mycket bra kött. Dock så kunde den ha haft en smula mindre salt och låta gästerna bättra på med saltkaret istället. Tillbehören var helt okej, rödvinssåsen var det bästa i mitt tillbehörspaket. Min foodie-in-crime tog pommes, bea, tomatsallad & sallad till sin flankstek och där var det pommesen som stod ut.

Tillbaka till den där känslan. Jag och mitt sällskap diskuterade detta och vissa av förrätterna är väldigt dyra, ganska många av varmrätterna var väldigt rimligt prissatta - här hittar man bland annat rotisserad kyckling, rostbifflock, lammkorv för runt 150 kr. Men också väldigt dyra varmrätter, vad sägs om oxfile (för två pers) för 915 kr? Likadant på tillbehörssidan, där vänder det upp igen och de ligger mellan 75-90 kr.

Jag har lite svårt att hitta någon stringens i det hela, ena stunden ett bra kötthus till rimliga priser och andra stunden väldigt upper. Väljer man att se bortom filé och biff och vågar sig på en flankstek eller ett rostbifflock så kan man få ett riktigt prisvärt och gott besök.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var supernöjd med mitt besök på svartengrens. Även jag reagerade på prisskillnaderna men fick snabbt reda på av den charmiga servitrisen att köttet var speciellt utvalt från gårdar i skärgården. Kontroll från ko till tallrik, sånt kan jag verkligen gilla och gärna lägga pengar på!

John sa...

Jag håller med om "den där känslan". Hade hela tiden känslan som om det hela var ett fint skal, men som, på något sätt inte fyllts ut, eller kändes genuint. Som Accenture-konsulten som så uppenbart är ovan att bära kostym och bär "finskor" med tjock sula till.

Jag gillade verkligen köttidén bakom restaurangen (även osten och ostronen!), men de har tyvärr inte lyckats leva upp till det än.

Gick därifrån besviken och kände nästan att jag blivit blåst på pengarna.