torsdag 18 mars 2010

Oxfilé med rotselleripuré, bryntsmörslungade linser och knaprig lök

En fredagsklassiker, oxfilé med tillbehör.
oxfile_rotselleripure_bryntalinser.jpg
Oxfilé med rotselleripuré, bryntsmörslungade linser och knaprig lök
oxfilé
färsk timjan
rotselleri
creme fraiche
linser, typ puy, beluga etc.
smör
charlottenlök
socker

Salta och peppra köttet ordentligt, bryn köttet på alla sidor och lägg ner en rejäl bukett timjan samt en klick smör. Skeda över timjanssmöret och ställ sedan in i ugnen och låt i gå i 125 gradig ugn tills innertemperaturen är cirka 55-58 grader. Låt köttet vila invirat i smörpapper minst en kvart innan servering.

Skär rotsellerin i mindre bitar och koka mjuk. Häll av vattnet och mixa med creme fraiche till pureig konsistens och smaka av med salt och peppar. Koka linserna så de har lite kärna kvar. Skär löken i strimlor och fräs i mycket olja, slå sedan på socker och låt det karamellisera. Häll av på hushållspapper.
Smält smöret i en stekpanna och låt det bli brynt, slå på linserna och skaka om pannan ett par gånger så det brynta smöret täcker ordentligt. Arrangera som på bilden.

1 kommentar:

Sara sa...

Precis hur gott som helst! Tusen tack för receptet - true family favorite from now on.