onsdag 10 februari 2010

Fläsk x 3 - rivet, helstekt och rökt med jordärtskockskräm, ostronskivling och syrlig löksky.

flaskx3.jpg
Bräserat och riven fläskkött
fläskhare / fläskytterfilé / benfri kotlett
fänkål, färsk
charlottenlök
vitt vin
rökig chili
lagerblad
stjärnanis
tomat

Skär köttet i mindre bitar. Hacka lök och fänkål och fräs på i en stor gryta. Slå på köttet och bryn lätt. Daska på en rejäl skvätt vitt vin och låt koka in något. Grovhacka en tomat och vänd ner i grytan tillsammans med lagerblad, chili och stjärnanis. Slå på vatten om det behövs. Koka i ett par timmar tills köttet faller isär. Mosa runt och slå på lite extra vatten om det känns torrt. Smaka av med salt och peppar.

Helstekt fläskkött
fläskhare / fläskfilé
soya
citron

Skär ut två fina bitar och marinera någon timme i soya och citron. Bryn lätt i stekpanna och kör i 100 gradig ugn tills innertemperaturen är på cirka 65-68 grader. Låt köttet vila i minst en kvart.

Rökt fläskkött
Köp en aburök och rimma, torka och rök ditt eget kött - eller köp pancetta / bacon, strimla upp och stek knaprigt.

Jordärtskockskräm
jordärtskockor
mjölk
creme fraiche
salt
peppar

Skala och koka jordärtskockorna. Koka skockorna i mjölk och mixa sedan till en fin puré. Vänd ner en liten sked creme fraiche och om det behövs så värm på igen och slutligen så smaka av med salt och peppar.

Syrlig löksky
charlottenlök
köttbuljong
vinäger
salt och peppar

Skär upp löken och bryn lätt i en kastrull. Slå på köttbuljong och låt koka in ordentligt. Smaka av med vinäger, salt och peppar tills en lätt syrlig lökskysmak har infunnit sig.

Ostronskivling, dela i mindre bitar och fräs i smör.

2 kommentarer:

Buster sa...

Den grisen dog inte förgäves.

Anonym sa...

The Bacon Flowchart. Alltid bra att ha till hands.