tisdag 22 januari 2013
Likriktade krogar
Bloggaren Matgalen har skrivit en intressant artikel om trender och likriktade krogar. Jag kan verkligen instämma i det mesta han skriver och det är tråkigt med följa john-krogarna. Och jag är helt övertygad om att det finns pengar att tjäna för krögarna med unika krogar och gatvagnar.
Läs artikeln.
söndag 30 december 2012
Sen sist och framåt
Vad har hänt sen förra inlägget? Jo, köttbloggen som jag är involverad i har tagit sig väl och det har kommit upp många spännande saker och jag tänkte dela med mig av några favoriter.
Bacon, många är vi som älskar bacon. Men i Sverige så används baconet nästan uteslutande i matiga rätter och nästan aldrig i desserter. I det stora landet i väst så används det däremot oftare i desserter även om det känns ju lite konstigt att dunka i fläsk i sin favoritdonut. Vi bestämde oss för att göra ett test med baconkladdkaka.
På hamburgersidan kan man läsa om nya Lilys Burger som öppnar i januari. Vi hoppas att det blir ett gott inslag i Stockholms hamburgervärld.
Och när vi ändå är inne på hamburgare så kan jag inte låta bli att tipsa om hamburgaren med timjansmayo, lök och gruyère-ost. En förfinad hamburgare i foodie sthlm-style.
Slutligen på hamburgertemat så kan man läsa om Sveriges bästa burgare 2012. Detta år har verkligen varit hamburgarens år. Varje bättre krog har satt en burgare på menyn i ambitionen att locka några hamburgernördar att testa. Många bra burgare men även mycket skräp har dykt upp under året. Vi hoppas att 2013 blir ett ännu bättre hamburgerår.
Har du missat webb-tv-showen Animals Eating Animals? En riktig favorit om man gillar en portion humor i sin mat-tv. Hipsters som cyklar runt (såklart, hur skulle de annars ta sig runt) och äter skön mat.
På dryckessidan kan man läsa om deras senaste betraktelser inom whiskey.
Avslutningsvis så kommer antagligen bloggen att bli stämd av Mons Kallentoft som i januari släpper en bok med samma namn. Kallentoft är ju en favoritskribent inom mat för många av oss och jag gissar att deckarförfattandet drar in pengarna till hushållet men att hjärtat finns i matskrivandet. Ska hur som helst bli roligt att läsa boken när den väl kommer.
Med de orden önskar vi ett gott nytt mat-år!
Bacon, många är vi som älskar bacon. Men i Sverige så används baconet nästan uteslutande i matiga rätter och nästan aldrig i desserter. I det stora landet i väst så används det däremot oftare i desserter även om det känns ju lite konstigt att dunka i fläsk i sin favoritdonut. Vi bestämde oss för att göra ett test med baconkladdkaka.
På hamburgersidan kan man läsa om nya Lilys Burger som öppnar i januari. Vi hoppas att det blir ett gott inslag i Stockholms hamburgervärld.
Och när vi ändå är inne på hamburgare så kan jag inte låta bli att tipsa om hamburgaren med timjansmayo, lök och gruyère-ost. En förfinad hamburgare i foodie sthlm-style.
Slutligen på hamburgertemat så kan man läsa om Sveriges bästa burgare 2012. Detta år har verkligen varit hamburgarens år. Varje bättre krog har satt en burgare på menyn i ambitionen att locka några hamburgernördar att testa. Många bra burgare men även mycket skräp har dykt upp under året. Vi hoppas att 2013 blir ett ännu bättre hamburgerår.
Har du missat webb-tv-showen Animals Eating Animals? En riktig favorit om man gillar en portion humor i sin mat-tv. Hipsters som cyklar runt (såklart, hur skulle de annars ta sig runt) och äter skön mat.
På dryckessidan kan man läsa om deras senaste betraktelser inom whiskey.
Avslutningsvis så kommer antagligen bloggen att bli stämd av Mons Kallentoft som i januari släpper en bok med samma namn. Kallentoft är ju en favoritskribent inom mat för många av oss och jag gissar att deckarförfattandet drar in pengarna till hushållet men att hjärtat finns i matskrivandet. Ska hur som helst bli roligt att läsa boken när den väl kommer.
Med de orden önskar vi ett gott nytt mat-år!
söndag 18 november 2012
Gästspel hos Food junkies
Som ni har märkt så är uppdateringsfrekvensen på bloggen bedrövlig. En växande familj gör att det inte blir lika mycket spring på stan och långa middagar. Jo, långa middagar blir det fortfarande men inget som läggs upp tyvärr. Den där berömda tiden som alla pratar om.
Men det är inte bara tid utan även inriktning. Jag har också börjat gå tillbaka till det enkla och rustika. Mycket kött i alla dess former har det blivit. En god hamburgare på perfekt malen färs eller varför inte ett rejält fläsklägg. Nånstans har man tagit varvet runt tillbaka till där allt började.
Ett par kompisar har dragit igång karnivorens drömblogg - food junkies. Här kommer man att hitta att från stoppad korv till pulled pork med vägen runt några rejäla stekar och en och annan friterad snickers. Jag kommer att vara involverad i den bloggen till och från och även något av mina tidigare inlägg kan dyka upp där.
Denna blogg går inte i graven än. När andan faller på så kanske det blir mer aktivitet igen. Eller så blir det inte det. Vi får se.
Men nu är det food junkies som gäller. Seså, hoppa in och kika!
måndag 3 september 2012
Oaxens skafferi
Har besökt Oaxen Skafferi nu ett par gånger våren och sommaren och fyndat i allt från brynt tallsmör till rökta korvar. De har både tillagat och färskt kött i sortimentet som jag ännu inte testat. På senare tid så har jag gjort utflykter för att plocka med mig lunchmat då de har börjat sälja mackor. En rejäl baguette med krispig skorpa som fylls med en massa godsaker. Inte som din vanliga mackfixare på hörnet med tonfiskröra och kalkon, nej här hittar vi oxbringa, sidfläsk och pastrami. Mackorna byts med ojämna mellanrum och senaste menyn hittar man på deras facebooksida.
Confiterad ungtupp med kycklingleverparfait, kompott på torkad frukt och svartpeppar.
Brässerat sidfläsk, kålsallad med smak av kummin och kryddsenap.
söndag 2 september 2012
Pork buns
Ett första försök att göra porkbuns. Tycker brödet blev fluffigt och fint men fick inte den där blanka fina ytan som jag har fått tidigare när jag har ätit dem.

Pork
ett stycke rimmad fläsksida
sichuanpeppar, mortlad
peppar
Klappa in kryddorna i fläsksidan och lägg i en form eller på galler. Kör på 125 grader i 3-4 h tills köttet känns mört. Full fart med grillelementet de sista 10 minutrarna för att göra svålen krispig.
Buns
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1,5 msk socker
1 msk torrmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda 1/2 dl 40 gradigt vatten med torrjästen och en gnutta socker. Blanda ihop och låt stå 5-10 minuter tills det blir skummigt. Blir det inte skummigt så är det bara att börja om. Vispa ner torrmjölken.
Blanda ner socker och vetemjöl i degvätskan och rör ihop tills den håller ihop. Ta ut på mjölad bakbord och knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en bunke övertäckt med plastfilm i cirka 1 h.
Platta ut degen och sprid bakpulvret, knåda in i degen i 5 minuter. Låt vila i bunken i cirka 30 minuter.

Ta upp degen och rulla pingisbollsstora bitar. Kavla ut och vik dubbelt och lägg på bitar av smörpapper. Ångkoka i bambukorgar cirka 3-4 minuter. Lägg under fuktad handduk i väntan på servering.
Pork
ett stycke rimmad fläsksida
sichuanpeppar, mortlad
peppar
Klappa in kryddorna i fläsksidan och lägg i en form eller på galler. Kör på 125 grader i 3-4 h tills köttet känns mört. Full fart med grillelementet de sista 10 minutrarna för att göra svålen krispig.
Buns
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1,5 msk socker
1 msk torrmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda 1/2 dl 40 gradigt vatten med torrjästen och en gnutta socker. Blanda ihop och låt stå 5-10 minuter tills det blir skummigt. Blir det inte skummigt så är det bara att börja om. Vispa ner torrmjölken.
Blanda ner socker och vetemjöl i degvätskan och rör ihop tills den håller ihop. Ta ut på mjölad bakbord och knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en bunke övertäckt med plastfilm i cirka 1 h.
Platta ut degen och sprid bakpulvret, knåda in i degen i 5 minuter. Låt vila i bunken i cirka 30 minuter.
Ta upp degen och rulla pingisbollsstora bitar. Kavla ut och vik dubbelt och lägg på bitar av smörpapper. Ångkoka i bambukorgar cirka 3-4 minuter. Lägg under fuktad handduk i väntan på servering.
lördag 11 augusti 2012
Ikiru Sushi Stockholm - Lindhagen
Testandet av nya restauranger i Lindhagensområdet fortsätter och sushi är det mest förekommande. Och med varierande kvalitet. Den första sushin som slog upp i området var Arigato som även finns på ett par andra locations i stan. Helt klart den sämsta sushin vilket även de boende verkar ha upptäckt då det sällan är folk där på kvällarna.
Senaste tillskottet är Ikiru Sushi som ligger längst strandpromenaden mot Kristineberg. När man tittar på menyn så kan det vid första anblicken te sig som att det är en standardsushi men väl på tallriken så visas motsatsen. Vilken sushi! Helt klart bästa sushin jag har ätit på länge.
Började med en Chevice som mig veterligen inte är japansk men den var väldigt god. Bra hetta och fin smak av koriander.

Spicy Tuna Roll - californien-inspirerad maki-rulle som var fantatiskt god. Tonfisk utanpå, lätt halstrad och inuti rå och fin. Här är det inget snack om att det är spicy, vilket tryck, men det är bara positivt.

14 bitars sushi - riktigt bra mix av nigiri där en variant av tillagad fisk med en söt sås som jag tidigare inte ätit. Jag gillar dom små detaljerna och här hittar vi duttar av olika såser på de flesta bitarna.

Prismässigt ligger de på standardpriser, eller något över, och det är generösa portioner. De piffar upp tallrikarna, eller hämtlådorna, med smakbitar av sjögrässallad och bläckfisksallad. Kan inte annat än säga - passa på att äta där nu innan priserna höjs och nystartsenergin börjar falna.
Senaste tillskottet är Ikiru Sushi som ligger längst strandpromenaden mot Kristineberg. När man tittar på menyn så kan det vid första anblicken te sig som att det är en standardsushi men väl på tallriken så visas motsatsen. Vilken sushi! Helt klart bästa sushin jag har ätit på länge.
Började med en Chevice som mig veterligen inte är japansk men den var väldigt god. Bra hetta och fin smak av koriander.
Spicy Tuna Roll - californien-inspirerad maki-rulle som var fantatiskt god. Tonfisk utanpå, lätt halstrad och inuti rå och fin. Här är det inget snack om att det är spicy, vilket tryck, men det är bara positivt.
14 bitars sushi - riktigt bra mix av nigiri där en variant av tillagad fisk med en söt sås som jag tidigare inte ätit. Jag gillar dom små detaljerna och här hittar vi duttar av olika såser på de flesta bitarna.
Prismässigt ligger de på standardpriser, eller något över, och det är generösa portioner. De piffar upp tallrikarna, eller hämtlådorna, med smakbitar av sjögrässallad och bläckfisksallad. Kan inte annat än säga - passa på att äta där nu innan priserna höjs och nystartsenergin börjar falna.
onsdag 8 augusti 2012
fredag 3 augusti 2012
Restaurang Katana - Lindhagen [uppdaterad]
Det börjar så smått poppa upp en del restauranger i nya stadsdelen Lindhagen på västra Kungsholmen. Senaste tillskottet är Katana som till ytan ser ut att vara precis den sushi-restaurangen man kan hitta i Californien. Trendigt inrett, servitörer som går med hörsnäcka (för kontakt med köket) och menyer på engelska. Besökte för några år sedan originalet, se tidigare inlägg, och där en liten trendig restaurang i Laguna Beach rockade sockorna av mig.
Förväntningarna fanns där men ändå med en viss osäkerhet eftersom det var i Stockholm och när man klev in så var ytan lite väl polerad. Den osäkerheten kunde inte vara nog befogad visade det sig.

Började med en Katana Crips som var friterade sushi-ris-bollar med en färsk tonfiskröra som hade ett visst mått av sting. På tallriken hittar vi också någon form av sojabaserad sås som går under namnet Katana Sauce. Denna var helt okej och föll mig i smaken med det litet krispiga i kombination med tonfisken som hade en lagom hetta.

Fortsätter med en vegetarisk sushi för att se om den var bättre än genomsnittet. Detta exemplar var fyllt med sparris, avokado, gurka och ärtskott. Okej, men inget sensationellt.

Sist ut går vi på en Citrus Salmon Roll som utlovas en stark california roll som toppas med lax och papperstunna skivor av citron. Går man upp i menyn så ser man att denna California roll ska innehålla krab meat and avocado.
Kära restaurang-ägare, krab meat är inte lika med finhackad crabsticksrulle/surimisticks som är gjord på vit fisk och färgad röd. Eller är det felstavningen som ska göra att man förstår att det är fisk-substitut istället? Detta finhack är uppblandat med majonnäs och spicy glömdes nog i min rulle. I grunden ett helt okej uttänkt recept men ska man betala 158 spänn för 8 bitar så ska det vara riktiga råvaror i vilket också skulle lyfta den ett par snäpp och den skulle antagligen bli värd sina pengar.
Några av de bästa sushina jag har ätit har varit i Californien och inget skulle göra mig gladare än om jag kunde hitta något som kommer i närheten på hemmaplan. Men för att motivera de höga priserna så måste det också kickas upp ett par steg på tallriken med bättre råvaror och det där lilla extra.
[Uppdatering]
Fick ett mail från Katana där de tackade för feedback och bland annat kommenterade crabsticksen.
"Jag beklagar att texten på "krab meat" kan vara missledande men just att det stavas med K betyder det oftast
imitation crab meat i USA. Kan vara missledande, jag håller med, bör nog revideras vid nästa meny byte."
Katana meddelar också att de har justerat styrkan i sushin så det ska bli bättre fart. Samt att deras ambition är att landa grym sushi i USA-stil fast på den svenska marknaden.
Jag tolkar det som att bättring utlovas och det låter ju bra. Time will tell.
Förövrigt så tycker jag det var ett snyggt drag av dem att höra av sig och förklara istället för att knyta näven i krögar-fickan och sedan gråta ut i DN om hur illa det är med matbloggare...
Förväntningarna fanns där men ändå med en viss osäkerhet eftersom det var i Stockholm och när man klev in så var ytan lite väl polerad. Den osäkerheten kunde inte vara nog befogad visade det sig.
Började med en Katana Crips som var friterade sushi-ris-bollar med en färsk tonfiskröra som hade ett visst mått av sting. På tallriken hittar vi också någon form av sojabaserad sås som går under namnet Katana Sauce. Denna var helt okej och föll mig i smaken med det litet krispiga i kombination med tonfisken som hade en lagom hetta.
Fortsätter med en vegetarisk sushi för att se om den var bättre än genomsnittet. Detta exemplar var fyllt med sparris, avokado, gurka och ärtskott. Okej, men inget sensationellt.
Sist ut går vi på en Citrus Salmon Roll som utlovas en stark california roll som toppas med lax och papperstunna skivor av citron. Går man upp i menyn så ser man att denna California roll ska innehålla krab meat and avocado.
Kära restaurang-ägare, krab meat är inte lika med finhackad crabsticksrulle/surimisticks som är gjord på vit fisk och färgad röd. Eller är det felstavningen som ska göra att man förstår att det är fisk-substitut istället? Detta finhack är uppblandat med majonnäs och spicy glömdes nog i min rulle. I grunden ett helt okej uttänkt recept men ska man betala 158 spänn för 8 bitar så ska det vara riktiga råvaror i vilket också skulle lyfta den ett par snäpp och den skulle antagligen bli värd sina pengar.
Några av de bästa sushina jag har ätit har varit i Californien och inget skulle göra mig gladare än om jag kunde hitta något som kommer i närheten på hemmaplan. Men för att motivera de höga priserna så måste det också kickas upp ett par steg på tallriken med bättre råvaror och det där lilla extra.
[Uppdatering]
Fick ett mail från Katana där de tackade för feedback och bland annat kommenterade crabsticksen.
"Jag beklagar att texten på "krab meat" kan vara missledande men just att det stavas med K betyder det oftast
imitation crab meat i USA. Kan vara missledande, jag håller med, bör nog revideras vid nästa meny byte."
Katana meddelar också att de har justerat styrkan i sushin så det ska bli bättre fart. Samt att deras ambition är att landa grym sushi i USA-stil fast på den svenska marknaden.
Jag tolkar det som att bättring utlovas och det låter ju bra. Time will tell.
Förövrigt så tycker jag det var ett snyggt drag av dem att höra av sig och förklara istället för att knyta näven i krögar-fickan och sedan gråta ut i DN om hur illa det är med matbloggare...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)