måndag 17 augusti 2009

Måndagsmat - skandinavisk carbonara

En svensk adaption av en modifierad carbonara. Parmesanen är utbytt mot västerbottenost, porcinin mot kantareller och äggulorna mot grädde. Nu finns det en del som tycker detta låter fullständigt barockt men så får det vara, för det smakar utmärkt!
scandinavian_carbonara.jpg
Skandinavisk spagetti carbonara
spagetti
bacon, av god kvalitet
kantareller
charlottenlök
matlagningsgrädde
kalvfond, en liten skvätt
peppar
västerbottenost

Koka spagettin. Skär ner bacon och kantareller i mindre bitar, skiva löken. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Stek kantarellerna och löken och när det är färdigt så lägg tillbaka baconet i pannan. Slå över matlagningsgrädde och en liten skvätt kalvfond och låt koka ihop. Precis innan servering så vänd ner riven västerbottenost som får smälta ner i såsen. Smaka av med peppar.

lördag 15 augusti 2009

Varma koppen: räksoppa

Snabbmat när den är som bäst. Har du räkfonden klar så går det antagligen fortare att slå ihop en god räksoppa än vad det tar att mikra ihop, inte så mysiga, Varma koppen.varma_koppen_raksoppa.jpg
Räkfond
räkskal
lök
blandade grönsaker, ex morot, palsternacka och fänkål
ev. en skvätt vitt vin
kvistar från dill och persilja
torkad timjan
lagerblad
tomatpure
vatten

Skala och skär grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp en stor kastrull och slå i en skvätt olja och fräs grönsakerna lätt. Slå på räkskalen och fräs en liten stund. Tillsätt en skvätt vin och låt koka in, för att sedan täcka med vatten. Tillsätt kryddorna och tomatpuren och låt koka ihop i cirka 10 minuter. Ta av från plattan och låt svalna. Sila och låt sedan reducera ned till en tredjedel.

Räksoppa
räkfond
grädde
salt & peppar
purjolök

Koka upp räkfond och grädde, smaka av med salt och peppar. Skär purjolöken fint och toppa soppan.

torsdag 13 augusti 2009

Havskräfta med saffransaioli

På rymmen från västkusten... och de fick sällskap med guldgul aioli.
havskrafta_m_saffransaioli.jpg
Saffransaioli
egenslagen majonnäs
vitlök
saffran
salt och peppar

Blöt upp saffran i lite vatten. Finhacka vitlöken och vänd ner i majonnäsen och blanda slutligen ner saffransvattnet. Smaka av med salt och peppar.

lördag 8 augusti 2009

Makrill med stuvad fänkål

makrill_fankal.jpg
Makrill
färsk makrill, filéad
salt & peppar

Stek makrillen i en het panna med skinnsidan nedåt, för att sedan vända och låta den skinnfria sidan få lite färg. Salta och peppra rejält.

Stuvad fänkål
fänkål
buljong
grädde
salt & peppar

Skär bort stammen och skiva ner tunt. Fräs ihop fänkålen med en klick smör i en kastrull. Slå på en liten skvätt buljong och låt koka in. Slå på en skvätt grädde och koka krämigt. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med en rejäl driva färsk dill.

torsdag 6 augusti 2009

Chokladkaka af Stockholm

Nästintill fettfria, retrostyle och ängsligt goda. Kan inte bli mer »rätt« än så därför får dessa härliga kakor namnet...
chokladkakor_af_sthlm.jpg
Chokladkaka af Stockholm
75 g mörk choklad av god kvalitet
125 g malda mandlar (jag mixar hela mandlar)
25 g kakao
100 g socker
30 g mjöl
2 äggvitor
en nypa salt

En våg är ett måste! Börja med att smälta chokladen över vattenbad. Blanda mandel, kakao, socker, mjöl och en nypa salt i en skål. Ta en ny skål och vispa äggvitorna till ett kraftigt vitt skum. Blanda ner den smälta chokladen i mjölblandningen. Vänd sedan ner äggvitan och blanda ihop till en klibbig massa.

Lägg upp på plastfolie och forma till en rulle. Ställ kallt. Skär skivor från rullen och lägg på en plåt.

Grädda i cirka 220 grader runt 5-8 minuter beroende på tjocklek och hur krispiga de önskas. Jag gillar när de är mjuka i mitten och kör dem cirka 5-6 minuter.

måndag 3 augusti 2009

Oxfilé med sparris, puylinser och dragonskum

oxfile_m_sparris_dragonskum.jpgOxfilé
mittbit av oxfile
bindgarn
timjanskvist
salt & peppar

Bind upp köttbitarna och krydda ordentligt med salt och peppar. Stek köttet, vänd ner en klick smör, en timjanskvist och ös smöret över köttet. Låt köttet vila i invirat smörpapper i en halvtimme. Vid servering - om det behövs så värm på köttet i ugn i cirka 60 grader.

Grönsaker
puylinser
buljong
sparris

Koka sparrisen i saltat vatten. Koka puylinserna med litet buljong.

Dragonskum
hönsbuljong
charlottenlök
färsk dragon
torkad dragon
matlagningsgrädde
salt och peppar

Finhacka och fräs charlottenlöken i en kastrull. Slå på hönsbuljong och låt reducera ihop något. Slå på matlagningsgrädde samt den torkade dragonen och hälften av den färska. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Vänd ner resten av den färska dragonen och mixa med stavmixer tills en slät sås uppstår samt ett skum bildas.

Rödvinssås
se recept nedan.

Arrangera som på bilden och strö över timjansblad.

söndag 2 augusti 2009

Chokladkolapaj med lakritssmak

De ser inte mycket ut för världen men de blev ruskigt goda. Varning utfärdas dock för att de är väldigt mäktiga.
lakritskolapaj.jpg
Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl (kan behövas mer om degen blir kladdig)
1 dl florsocker (kan behövas mer om degen blir kladdig)
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt socker och ägg och arbeta ihop degen. Klä små aluminiumpajformar med degen. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter (tills de ser färdiga ut).

Chokladlakritskola
225 g smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4 msk finkrossad turkisk peppar

Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utom vaniljsocker och lakrits. Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C. Ta av från plattan och vänd ner lakrits och vaniljsocker. Häll upp i pajformarna och ställ kallt. Njut!

lördag 1 augusti 2009

Chokladlakritspluppar

Hittade detta superenkla recept på någon blogg som jag redan har glömt att jag har besökt. Tyvärr så fastnar godisarna i pappret och lakritssmaken kan nog förbättras något med lite nedsmält turkisk peppar. Men men, de slank ner i alla fall.
chokladlakritsplupp2.jpg
Chokladlakritspluppar
0,5 dl vispgrädde
3 st kick lakritsgodisstänger (även kallad käck)
60 gram mörk choklad
flingsalt

Koka upp vispgrädden, vänd ner kick och låt smälta ihop. Vänd sedan ner chokladen och låt allt smälta ihop. Fördela i knäckformar och lägg på en saltflinga på varje. Ställ kallt.