söndag 2 augusti 2009

Chokladkolapaj med lakritssmak

De ser inte mycket ut för världen men de blev ruskigt goda. Varning utfärdas dock för att de är väldigt mäktiga.
lakritskolapaj.jpg
Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl (kan behövas mer om degen blir kladdig)
1 dl florsocker (kan behövas mer om degen blir kladdig)
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt socker och ägg och arbeta ihop degen. Klä små aluminiumpajformar med degen. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter (tills de ser färdiga ut).

Chokladlakritskola
225 g smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4 msk finkrossad turkisk peppar

Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utom vaniljsocker och lakrits. Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C. Ta av från plattan och vänd ner lakrits och vaniljsocker. Häll upp i pajformarna och ställ kallt. Njut!

Inga kommentarer: