Vet inte vilket år i raden av besök vi är inne på men det har blivit några nu och 2010-års besök gjordes i mitten på juli. Som vanligt så är det bästa stället man kan äta på just nu men ändå så kan jag inte misströsta lite och tänka, att det var bättre förr.
De har blivit duktiga på show vid bordet med flambering och oväntade bonusnummer men det är framförallt tekniken som känns lite avstannad. Kökschefen och ägaren Magnus Ek har ju alltid haft hyss för sig med olika små prylar som han har konstruerat och som har överraskat vid matbordet. Vem minns inte den minutrökta musslan som röktes i ett glas täckt med skum eller sockergolfbollen som innehöll en ostkräm som rann ut när den poppades med skeden - galet och roligt.
I år så fick vi än en gång se den infuserade äggulan, rök på flaska (denna gång toppad med buljong och utan sunkig etikett) och för tredje året - det hela grishuvudet.
När vi kommer till innehållet i menyn så kan man väl konstatera att det är precis som alla trendiga supermatnördar vill ha det just nu. Råvaror, råvaror och återigen råvaror - och allt närproducerat. Inget fel med det men »alla« bättre krogar i Stockholmsområdet verkar vara inne på exakt samma linje. Nu har i och för sig Oaxen till viss del haft den inriktningen under alla år men i år så har det gått hela vägen.
Man hoppas ju till hösten att det ska komma några bättre krogar i Stockholmsområdet som inte ska laga Noma-mat.
Önskelistan till nästa år är i alla fall mer rolig, avancerad mat-teknik igen samt att låta anklevern få hitta tillbaka till menyn.
Eller så har jag helt fel och det är jag som har blivit blasé.
Anyway, här kommer en kavalkad av fantastisk mat! Och för er som tvivlar på mig så är fortfarande medlem av i den inofficella fanklubben av Magnus Ek.
Kryddflarn, torkade rotfruktschips och puffade grisöronstänger med vitlöksdipp och pölsadipp.
Sup i form av simtur runt ön, träsked med någon fisk, ravioli på nåt och i kopparna var det svampkräm.
Bakad äggula fylld med brunsås, toppad med frasigt fläsk.
Första brödserveringen som fylldes på senare under kvällen. Serverades med två olika sorters smör varav ett med pumpakärnor i.
Vildörtsmarinerad vildlax med varm spetskålskräm, hasselnötssmör & sorbet på gotlandstryffel.
Enrisflammad rådjurstartar med stenbitsrom, hackad picklad fänkål & kantarellmajonnäs.
Björkrisbakad torskkind med bondbönssoppa samt spicken sill, gäddrom & äggsmör på knäckebröd.
Bonusrätt: Saltbakad rotselleri med tryffelsmör.
Piggvar på ben med läpp & tunga från torsk, dillkryddad ragu på mangold & hjärtmussla samt sprucken morotspuré.
Lättrökt klar köttbuljong & svamproyal med öländska citronbönor, fryst ostron & Oaxens lufttorkade fläskkarré.
Vildsvinsstek med rågbrödskräm, rökt oxmärg, friterad persilja & vildoregano serverad med råstekt rabarber.
Kryddost med tranbärsmarmelad, rågbröd & krasse samt bleksellerisallad & granris.
Fördessert: Cocktail på havtorn hälld över kärnmjölkssorbet.
Drottningsylt med yogurt & yogurtglass samt paranötsmaräng serverad med flamberad tigerkaka (som gjordes vid bordet - och spriten var Oaxen Aquavit).
[bild missad]
Konfekt - en väldigt stilig låda med 9 sorters praliner.
3 kommentarer:
Fantastisk mat och riktigt avundsvärt besök!
Det blir mitt nästa besök efter Mathias Dahlgren ikväll/O
http://soderbergsfood.blogspot.com/
SHit, ser ju fantastiskt ut! Har inte haft nöjet att testa oaxen än, men det kommer!
Skicka en kommentar