söndag 10 maj 2009

Purjolökssotad fläskkotlett med grönsaksbiffar och rökig chilisalsa

Purjolökssotad fläskkotlett
purjolöksaska (grilla den gröna delen på purjon och mixa)
fläskkotletter
vitlök
citron
flingsalt

Hacka vitlök, pressa citron och blanda ihop - låt kotletterna marinera i detta en stund innan stekning. Ta upp kotletterna ur marinaden och skrapa bort vitlöksbitarna. Dusta över rikligt med purjolöksaska samt ta några varv med pepparkvarnen. Stek på ganska hög värme i smör/olja-blandning. När kotletterna serveras så strö över flingsalt.

Grönsaksbiffar
aubergine
zucchini
spansk peppar (röd chili)
pankosmulor eller mjöl / ströbröd
ägg
spiskummin
koriander, torkad

Riv grönsakerna fint eller kör i mixer. Hacka chilin fint och vänd ner i grönsaksmixet. Krydda på ordentligt med spiskummin och koriander - ta några varv i saltskålen och med pepparkvarnen. Knäck när ett ägg och blanda runt. Blanda sedan ner pankosmulor så den eventuella vätska sugs upp och smeten får en trevlig, fastare, konsistens. Stek små biffar.

Rökig chilisalsa
lök
vitlök
spansk peppar (röd chili)
ancho chili
chipotle
kardemumma, hel (gröna, finns i hötorgshallen)
tomater
liquid smoke
honung

Fräs lök, vitlök samt de olika chilisorterna och låt det få lite färg. Hacka tomaterna grovt och vänd ner i lökröran. Tillsätt några kardemumma och låt koka ihop en stund tills lagom simmig konsistens har uppnåtts. Smaka av med liquid smoke, honung samt salt och peppar.

2 kommentarer:

Lisa sa...

älskar chipotle, har inte testat liquid smoke ännu, tyckte den var lite dyr. är den värd sitt pris?

Anonym sa...

Jag tar mig friheten att svara om du inte redan fått ett svar Lisa.

I varje fall. Liquid Smoke är värd varenda öre om man snabbt och enkelt vill ha en rökig smak på sin mat. Med tanke på att den är så koncentrerad så behöver man inte speciellt mycket. Således håller en flaska länge.