tisdag 6 januari 2009

Friterade kräftstjärtar med chipotlemajonnäs och limegelé

Plockmat för lata dagar. Majonnäsen med sin hetta och röksmak blev fantastiskt god och jag kan verkligen rekommendera den.
Friterade kräftstjärtar
1 ägg
1 msk majsmjöl
2-3 msk vetemjöl
salt och peppar
kräftstjärtar

Vispa upp ägget lätt och vänd ner mjölet, lite i taget, tills det blir en jämn smet. Lägg i kräftstjärtarna i smeten och rör runt. Fritera.

Chipotlemajonnäs
en halv chipotle
äggula
olja
senap
vitvinsvinäger
salt och peppar

Börja med att grovhacka chipotlen och lägg i en skål. Slå på cirka en matsked kokande vatten så det täcker chilin. Gör en majonnäs på resterande ingredienser med en staxmixer. När majonnäsen är klar så häll ner chipotlen och mixa ordentligt.

Limegelé
limejuice och zest
vatten
honung
gelantinblad (ca 1 blad per dl vätska)

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten och fodra en form med plastfolie. Häll ner resterande ingredienser i en kastrull och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av och hitta balsanen för syran. Vänd ner gelantinbladen och låt smälta ihop med vätskan. Häll upp i den fodrade formen och ställ kallt.

Inga kommentarer: