fredag 5 april 2013

"Ansök om plats..."

Man kan ju lugnt säga att restaurang och konditori-branschen har fått ett rejält uppsving när det gäller status. Vi fick ju för något år sedan läsa i DN om kocken Johan Jureskogs aversion mot oss okunniga matbloggare. Och varje vecka får vi se Mannerström stå och skälla ut amatörkockar i TV-rutan.

Senaste i raden är, den förvisso väldigt duktiga, konditorn Daniel Roos som erbjuder en femrätters dessert-meny som serveras i hans kök och betingar ett pris på nästan 2000 kr. Är sannolikt fantastiskt bra och älskar man desserter så kan det säkert kännas värt det.

Men nu kommer vi till det roliga. På hans blogg kan man läsa att man kan "Ansöka om plats" till denna servering. Vad är kriterierna för att få plats undrar man? Hungrig, glad och tacksam?

mytable.jpg

lördag 30 mars 2013

Lågtempad kyckling och senaste nytt

kyckling.JPG
Jag har haft experiment-verkstad och gav mig på att göra kyckling i ugn. I min iver att göra något riktigt saftigt så tänkte jag att om jag lågtempar den som man gör med nötkött så kommer den att bli sjukt god. Sagt och gjort så smörades kycklingrackaren in med smör och örter samt en liten citron i magen. Några timmar på cirka 100 grader och temperaturen mättes upp till runt 70 grader.

Saftigt blev det men det hände något med konsistensen. Gummi-aktig men på något konstigt sätt även sladdrig som liknade nästan rå kyckling. På köpet fick man ett ultraslemmigt kycklingskinn som inte gjorde någon glad. Nej, kyckling ska inte köras low and slow utan gör traditionellt med högre temperatur.

Lågtempad kyckling - no no!


Hos food junkie så är det full fart och senaste nytt hittar vi ett superenkelt pulled pork-recept. Det går att göra det enkelt för sig och få det att smaka bra.

Lagom till påsk har vi kokat ihop ett lammlägg med polenta som var så fantastiskt mört och gott. En bättre pava rödvin i långkoket gör verkligen susen.

Vid påsk brukar ju även grillen dyka fram och vi har kikat på färs och fetthalt när det gäller hemmagjorda hamburgare. Ett enkelt recept om man inte orkar mala sin egen köttfärs.

Men det är inte bara egen mat som är lagad, vi har ätit på Frantzén/Lindebergs nya pub - The Flying Elk. Gott, spännande och alldeles underbart!

Vi har också hunnit med att intervjua Magnus och Agneta på Oaxen om deras nya restauranger och självklart även frågat vilken som är deras favoritsnabbmat.

Och sist ut, taco på svintunga!

torsdag 21 februari 2013

Mathias Dahlgren bjuder på påskrecept

En av mina favoritkockar, Mathias Dahlgren, har lagt upp några härliga påskrecept. Lite tidigt kanske men det är väl lika bra att börja förbereda sig mentalt på de små gula kycklingarna som hänger i påskriset. De glömda äggen kommer i alla fall att landa på mitt påskbord.

Mathias Dalhgrens påskrecept
Svensk lammstek med pumpa och ramslök
Glömda kokta ägg med rökt majonnäs
Rostat rågbröd med krossad potatis, böckling, pepparrot, dill

måndag 11 februari 2013

Botemedel mot Hipster

Inte ofta det kommer upp filmsnuttar här men denna är för bra för att inte publiceras.

torsdag 31 januari 2013

Sushi med anklever

Var i Singapore för drygt ett år sedan och ett besök på en japansk restaurang inmundigades denna lilla godbit. Sushi med anklever. När får vi se detta i Stockholm?

ankleversushi.jpg

lördag 26 januari 2013

Flippin Burgers - älskade hatade hamburgare

Det har varit Guldrakeutdelning och även i år var den skotske krogkritikern AA Gils inbjuden för att delta och skriva i tidningen. Förra året var det E-types Vikingakrog Aifur samt Mistral som fick en släng av sleven. Befogat i allra högsta grad, särskilt den sistnämnde som var många foodisars favorit som ingen vågade säga något elakt om och som paradoxalt ingen av dessa foodisar heller besökte. Ungefär som att hylla kulturdelen i DN fast man bara läser sporten.

Nytt år, nya nomineringar och nya priser som skulle delas ut. Guldrakegalan förflöt utan större överraskningar på vilka som skulle vinna. Alla nya stjärnskott som Gastrologik och Ekstedts plockade priser. Men höjdpunkten för året var ju såklart AA Gils brev till Stockholm och vem som skulle halshuggas denna gång.

Det blev Flippin Burgers. Förvisso är det att sparka in vidöppna dörrar då vi också har konstaterat att det är helt okej burgare men allt runtom med köer, hipsters och nördfaktor är fruktansvärt. Det ironiska med detta är att allas lilla älskling helt plötsligt fick med anledning av AA Gils möjligheten att såga. Hänger man Twitter så kan man just nu följa den omvända hipstermobben som nu hyllar sågningen.

Det vänder snabbt.

twitterflippin.jpg

torsdag 24 januari 2013

Taverna Brillo

Taverna Brillo är det senaste tillskottet i Stureplansgruppen restaurangsyndikat. En jätterestaurang som ligger i korsningen Sturegatan/Humlegårdsgatan, alltså spottavstånd från Stureplans myller. För den som följer gammelmedias krogrecensioner kan man läsa DI's sågning i förra veckans DI Weekend.

Som DI så fint påtalar så känns detta som Sturehof 2.0 och kan inte mer än instämma. Interiört väldigt likt och för att citera en god vän "vill man sitta och dricka drinkar på en jättetoalett så är detta rätt ställe" och han syftade till att det är helkaklat vitt i alla småbarer som gömmer sig i den gigantiska lokalen. Slakthus, toalett eller trendig restaurang låter vi vara osagt.

Att det är ett populärt ställe är det inget snack om saken. Fullsatt restaurang och vi fick vänta 10 minuter på vårt bokade lunchbord. Jag valde en spädgriskorv som serverades med rostad svål. Att den rostade svålen låg i den medföljande skyn är ett mysterium då krispigheten tenderar att försvinna i ett nafs och kvar är mjuka simmande svålbitar. En petitess i sammahanget då korven var riktigt bra. Stunsig broccoli serverades till och var lätt stuvad i grädde tillsammans en rejäl driva parmesan ovanpå.

Osäker på portionsstorlek så valdes även tillbehör i form av smörstekt potatispasta, dvs gnocci, sagolika små kuddar serverades med riven parmesan och friterad salvia. Fett gott.

tavernabrillo1.JPG
Korv på unggris med rostad svål och broccoli - 145 kr

tavernabrillo2.JPG
Smörstekt potatispasta - 45 kr

tisdag 22 januari 2013

Likriktade krogar

Bloggaren Matgalen har skrivit en intressant artikel om trender och likriktade krogar. Jag kan verkligen instämma i det mesta han skriver och det är tråkigt med följa john-krogarna. Och jag är helt övertygad om att det finns pengar att tjäna för krögarna med unika krogar och gatvagnar. Läs artikeln.