fredag 7 maj 2010

Sparris- och jordärtskocksoppa med raggfras och laxrillette

jordart_o_sparrissoppa_raggfras.jpg
Sparris- och jordärtskockssoppa
charlottenlök
sparris
jordärtskocka
kycklingbuljong
matgrädde
salt och peppar

Skala jordärtskockorna och sparrisen och spar sparrisknopparna. Hacka charlottenlöken grovt och fräs i en kastrull. Vänd ner sparrisen och jordärtskockan, skuren i mindre bitar, och slå på buljongen. Koka tills det är mjukt och mixa. Passera i sil och slå tillbaka i kastrullen med en skvätt grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Koka undertiden sparrisknopparna i max någon minut och arrangera i soppan.

Raggfras
2 större potatisar
2,5 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 msk rapsolja
salt & peppar

Vispa ihop samtliga ingredienser utom potatisen och låt svälla cirka en halvtimme. Riv potatisen och blanda ner i smeten. Smörj våffeljärnet med rikligt med smör och grädda potatisvåfflorna.

Tips, det bränner fast ganska lätt så smörj ordentligt och vicka på våfflan lite då och då.

Laxrillette
varmrökt lax
majonnäs
dill
pressad citron
salt och peppar
Mosa laxen och blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till ett ägg och lägg på våfflan. Toppa med en sparrisknopp.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inspiration när det kommer till sopp-tillbehör!

T sa...

Snyggt! Fan vad jag gillar den här bloggen.

Fråga, har du testat att göra något med sagogryn? Har sett det alltmer i olika sammanhang, bland annat från Noma.

the foodie sthlm sa...

T;
Jorå, har provat några gånger med Tapioca (vilket ska väl vara nåt liknande i alla fall). Dock så har jag inte lyckats något vidare så det ska testas mer!

Eva sa...

Måste säga att du verkar vara oerhört förtjust i lax.