onsdag 24 juni 2009

California roll in California

Fyra restauranger med japansk inrikning besöktes i Californien och ingen lämnade oss besvikna. Jag blev tidigt varse att de japanska restaurangerna skiljer sig något mot vad man är van vid här hemma. I Sverige jobbar de flesta med rena smaker och låter råvarorna tala för sig själva medan de amerikanska hjälper till något på traven på ett eller annat sätt.

Majonnäs är som bekant en populär ingrediens i det amerikanska köket och så även i sushi'n. Influenser av sydligare kök märktes tydligt med många starka ingredienser som exempelvis färsk rå jalapeno. Men trots allt så måste jag medge att jag gillade de något otraditionella grepp som ibland togs och nästan alltid så lyckades de landa i en bra smakupplevelse.

Jag hoppas att fler svenska restauranger vågar experimentera mera framöver för att jag ytterligare en dag i veckan ska kunna konsumera denna underbara lilla bit. Omxävling är bra och Råkultur är ett välkommet inslag på sushi-himlen med nya kreativa lösningar. Hattori sushi devil, inte att förglömma, men tyvärr så känns de inte så pigga längre - inget nytt på väldigt länge.

Nåväl, efter denna lilla utläggning så går vi raskt vidare till vad som inmundigades.

Mifune Don - Japantown - San Francisco
Först ut blev Mifune Don - utnämnd med gaffel i Guide Michelin. Gidden-utnämningen såg vi efteråt, den egentliga anledningen till att vi hoppade in var att den hade samma namn som den danska Dogmafilmen Mifune. Hur som helst, vi åt deras lunchspecial och jag landade en udon-ramen med kyckling (på bilden med biff) samt 6 st california rolls.
sushi_mifune_don.jpg
Ett ord - fetmätt! Ett ord till - gott! Pris: $10

Teppanjaki - Monterrey
Massor med show och tillslut en helt okej tallrik med stekt ris, kyckling och räkor. Show var ordet, sa bull.teppanjaki.jpg

Sushi Laguna - Laguna Beach
Ett riktigt härligt ställe där kockarna stod i mitten av restaurangen och körde showen. Levde rövare, drack öl och dunkade ut japansk mat i rasande fart. Kanonställe och god sushi!
sushi_laguna_bikiniroll.jpgBikini roll

sushi_laguna_jackiechen.jpgJackie Chen roll

sushi_laguna_lukesky.jpgLuke Sky Walker - färsk tonfisk fylld i en jalapeno som sedan har tempurafriterats. Crazy...

Sally's Seafood on the water - San Diego
Här startades middagen något oortodoxt med en trilogi av deras "signatur-förrätter". Lobster bisque, chicken roll & crabcake. Krabbkakan var väldigt tät och fin i konsistensen, övriga två var goda men lämnade inget större avtryck.sallys_forratt.jpg

Vidare till sushin som blev två maki.
sallys_sushi.jpg
crunchy crab roll - rice, fried soft shell crab, avocado, cucumber, tobiko, roasted sesame on the inside
nori seaweed on the outside, topped with sweet soy

margarita roll - shrimp and asparagus on the inside, rice, albacore, ponzu, lime and jalapeno on the outside

2 kommentarer:

Jojo sa...

Ser grymt ut alltihopa! Skulle kunna göra vad som helst för en Luke Skywalker...

zwampen sa...

Håller med, Luke Skywalker ser grymt god ut!!