onsdag 25 mars 2009

Glacerade fläsklägg med fänkålschoucroute, rårakssandwich och äppelpuré

Glacerade fläsklägg
fläsklägg
gul lök
morot
timjanskvistar
lagerblad

Trimma bort fettet från läggen och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och häll sedan av vattnet och fyll upp med nytt. Lägg ned övriga ingredienser och låt koka ett par timmar tills köttet är ordentligt mört. Plocka läggen och få loss så stora bitar som möjligt.

Glacering
balsamvinäger
honung
en skvätt vin

Koka ihop samtliga ingredienser tills sirapsliknande konsistens. Låt svalna och häll ner glaceringen i en platspåse. Vänd ner fläskläggsbitarna i påsen och se till att glaceringen täcker ordentligt. Vid servering, värm i ugn i cirka 225 grader i 5 minuter.

Fänkålschoucroute
fänkål
vitt vin
vatten
lagerblad
timjan, färsk
smör

Skiva fänkålen tunt. Koka upp vin, vatten och lagerblad. Lägg i fänkålen och koka på svag värme i 30-60 minuter. Dra av kastrullen och vänd ner en klick smör och timjan.

Rårakssandwich
potatis (fast och mjölig)
mjölk/grädde
smör
salt & peppar

Potatispuré - koka den mjöliga potatisen och mosa den fint. Vänd ner mjölk/grädde, salt och peppar och vispa fluffigt. Avsluta med en klick smör.

Råraka - riv den fasta potatisen grovt. Lägg i en matsked riven potatis i en varm stekpanna och platta ut. Salta och peppra. Stek tills de är gyllenbruna och frasiga i kanterna.

Vid servering - lägg en råraka i botten och spritsa ut potatispurén. Toppa med en råraka.

Äppelpuré
äpplen, skalad och i små bitar
charlottenlök
salt och peppar

Fräs äppelbitarna och charlottenlöken i en klick smör. Sjud på låg värme tills det känns mosigt. Mixa och smaka av med salt och peppar.

Obs, bilden är extrautrustad med sockerkokta fänkålsslantar.

1 kommentar:

Anonym sa...

fett och gott. fett gott!