tisdag 27 juli 2010

Wagyubiff med spetskålssallad

Hittade wagyubiff från Nya Zeeland på Daglivs och det var man ju tvungen att testa. Dock så var det nog ingen hängmörad, duttiduttad etc utan av priset att döma en ganska clean biff rakt upp och ner. Smakade fint!
wagyubiffsallad.jpg
Wagyubiff med spetskålssallad
Wagyubiff
salt och peppar

spetskål
charlottenlök
citron
olivolja

Salta och peppra biffen och stek hastigt i en väldigt het panna. Ta upp och låt vila en stund. Skär ner charlottenlöken i skivor och fräs på i stekpanna, när de så smått börjar ta färg så släng på spetskålen och fräs en liten stund. Pressa slutligen på en rejäl skvätt citron och lite olivolja - salt och peppar.

fredag 23 juli 2010

Smörrebrödslunch: Räkor och avokado & Panerad fisk med remoulad

smorrebrod_reka_fisk.jpg
Smörrebröd: Räkor och avokado
mörkt bröd, t ex danskt rågbröd eller kavring
majonnäs
räkor
avokado
citron

Bred majonnäsen på brödet och lägg på räkor, avokado och en klyfta citron.

Smörrebröd: Panerad fisk med remouladsås
mörkt bröd, t ex danskt rågbröd eller kavring
sej eller annan vit fisk
ägg
strödbröd
majonnäs
cornichons
äpple
dijonsenap
dill
citron

Panera fisken och stek gyllene. Mixa din egenslagna majonnäs med cornichons, äpple och dijonsenap. Arrangera som på bilden och servera.

torsdag 22 juli 2010

Jin & Peeters: Rotisserad kyckling [uppdaterad]

jin_peeters_grilladkyckling.jpg
Efter att ha joggat förbi Jin & Peeters några gånger och funderat vad det var så hade jag tänkt att knalla dit och äta någon dag. Och vips, en dag kom explosionen med matbloggar som hade varit där och hyllat stället så då var det inte så mycket att fundera på.

Sagt och gjort så blev det lunch där och jag hade tänkt att testa dumplingarna men det får bli på återbesök. Nu blev det grillad kyckling istället och jag kan direkt säga att det är den godaste grillade kyckling jag ätit hittills i mitt liv. Mör så den nästan föll i bitar, saftigt kött och ett krispigt skinn som smakade underbart. Och jag gillar verkligen inte alls kycklingskinn annars men detta var fantastiskt.

Seså, gå dit! Plocka upp en kyckling till picknicken och sitt i gräset och kladda.

[uppdatering]
Var tillbaka några dagar senare och tyvärr så var det inte alls i samma klass som mitt första besök. Jag tog en mixad dumplingstallrik och mitt sällskap tog den grillade kycklingen.

Dumplingsarna var okej men kan inte påstå att det är var speciellt mycket bättre än andra ställen - typ steam vid vanadisplan. Kycklingen däremot, var en besvikelse! Visst, den var saftig men långt ifrån lika mör som när jag åt den. Krispigheten i skinnet var betydligt sämre än mitt första besök. Dålig dag? Trist iaf!

måndag 19 juli 2010

Lakritschokladbollar

Lakritstemat fortsätter och denna gång klassiska chokladbollar med en liten knorr.
lakritschokladbollar.jpg
Lakritschokladbollar
100 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl strösocker
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk lakritspulver (salmiak)
1-2 msk vatten
4,5 dl havregryn
100 g mörk choklad av god kvalitet
2 msk kokos

Blanda smör och socker. Rör i kakao, lakritspulver och vaniljsocker. Blanda slutligen i havregryn och vatten. Forma till bollar och ställ kallt. Smält chokladen och rulla bollarna i det. Sprinkla över kokos. Förvaras svalt.

lördag 19 juni 2010

Enkel dijoncreme

Perfekt till en bit kött.
dragonsas.jpg
Dijoncreme
1 del majonnäs
1 del creme fraiche
dijonsenap
worcestersås
persilja, färsk
dragon (inlagd)
ev. en skvätt vinäger
peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt stå i kyl en timme innan servering.

fredag 18 juni 2010

Restaurang BonBon

I veckan blev det middag på den relativt nyöppnade BonBon. En härlig kombination av trevligt sällskap, en bra matupplevelse och rimligt prissatt mat - som mynnade ut i en härligt nördig matkväll. Kudos till personalen som svarade på alla våra frågor och hade bra koll på läget.

Följande rätter åts;
- Grillad kingcrab, aioli, olivfriterad persilja
- Toast “Pelle Janzon”
- Ankleverfylld vaktel, pickles, pinjenöt
- Grillad pilgrimsmussla, barrigoule primörer, citrus
- Ankleverfylld vaktel, pickles, pinjenöt
- Grillad lammrostbiff, ramslök, avocado
- Hängmörad biff “Rossini”
- Ankbröst, lomo, rödvin, selleri
- Syrad lax, avruga, rädisa, citronette
- Kycklingvelouté, irlänsk cheddar, persilja
- Kalvbräss

På minussidan hittar vi den syrade laxen som var toksöt och på plussidan hittar vi kycklingvelouten, toast Pelle Janzon och Rossinin.

onsdag 2 juni 2010

Maze by Gordon Ramsay (London)

Maze är en av restaurangerna i Gordon Ramsays imperium med inriktningen att servera lite billigare stjärnbeströdd mat. Det mest tydliga var att inga ammisar alls serverades men paradoxalt nog så var det oerhört mycket personal.

Middagen började med en brödkorg innehållandes två sorter som serverades fortfarande lätt varma tillsammans med ett vanligt smör. Brödet var gott men jämfört med de bättre svenska restaurangernas fantastiska brödkorgar så var det inget att skriva hem om.

Maten var överlag väldigt god men kanske lite väl säkra kort emellanåt och för min egen del så hade de gärna fått tagit ut svängarna lite till. Tyvärr så var servicen slö den kvällen och köket hade nog inte sin bästa dag för det serverades med någon slags ryckig ketchupeffekt.

För att sammanfatta det hela, en bra matupplevelse med seg service.
maze_1.jpg
Grön ärtsoppa, som hälldes över tillbehören, med vakteläggula, ärtpuré och något långbakat fläsk samt skott.

maze_2.jpg
Krabbsallad-liknande sak som var gjord på två sorters krabba med picklade rädisor, alger, rättika, reducerad äppelvinägrett samt en sorbet.

maze_3.jpg
Cornish red mullet, cuttlefish, garlic purée, rabbit bolognese

maze_4.jpg
Slow cooked Suffolk pork fillet and cheek, various onions, sherry vinegar, smoked tongue

maze_5.jpg
Panacotta med gele samt hallonsorbet. Serverades med en liten kaka.

maze_6.jpg
Bitter chocolate délice, honey gelatine, honeycomb ice cream

måndag 31 maj 2010

Lunch på Wagamama (London)

Wagamama är en asiatisk kedja som finns internationellt. Helt okej att slinka in över en lunch och med tanke på luncherna i London så kändes det hyggligt prisvärt.
wagamama_1.jpg
Ångade dumplings med någon soyahistoria.

wagamama_2.jpg
Friterade ankdumplings med körsbärshoisinsås. Smakade sådär faktiskt.

wagamama_3.jpg
Chicken ramen