torsdag 24 juli 2008

Pappas deli

Igår blev det lunch på Pappas deli som ligger en gata upp ifrån strandpromenaden på lilla essingen. Schysst ställe med helt okej mat. Brödet kommer ifrån Lux vilket är ett stort plus!Varmrökt lax på surdegsbröd med avokadokräm.

Gazpacho, surdegsbröd med färskost och sallad.

tisdag 22 juli 2008

Branterögen i Brantevik

Nere på Österlen finns massor med mysiga småsamhällen med fiskehamnar och ibland en liten restaurang. Vi stannade till i Brantevik och landade på restaurang Branterögen. Väldigt basic meny med dagens fångst (som inte hade kommit in sent på eftermiddagen...), rökt lax, rökta räkor och så vidare. Inget vinnarställe och det borde vara ett par tior billigare på varmrätterna med tanke på vad man fick.

Ät: Varmrökt lax med färskpotatis och örtcreme
Ät INTE: Fisksoppan (minimalt med fisk och smaklös)

söndag 20 juli 2008

Formel 1-mat - Tysklands GP

Då var det Formel 1 igen och idag gick Tysklands GP av stapeln. Enligt traditionen så blir det något gott tilltugg till loppet och idag blev det Mozzarella in Carozza. Det är en klassisk italiensk skapelse där man fyller bröd med mozzarella och steker den. Mozzarella in Carozza
Två skivor italienskt lantbröd
Buffelmozzarella
1 ägg
en skvätt mjölk

Vispa ihop ägg och mjölk. Gör en sandwich utav brödet och mozzarellan. Doppa sandwichen i äggblandningen och stek gyllenbrun.

fredag 18 juli 2008

Solde kaffebar

Fick ett litet tips att Malmös godaste kaffe finns på Solde Kaffebar. Var förbi där i dagarna svepte en dubbel macchiato. Dagen till ära kom kaffet ifrån Johan&Nyströms rosteri i Tullinge. Det är ödets ironi att man åker över halva Sverige för att dricka kaffe som är rostat några mil hemifrån. Kaffet var i alla fall väldigt gott och kan verkligen rekommendera att slinka in för en kopp.
Länk

torsdag 17 juli 2008

Sommartips - Pontonen

Intill restaurang Kungsholmen så har det byggts en allmän brygga och på halva den så huserar Kungsholmens utebar Pontonen. Lite mer avslappnat och lite billigare än moderrestaurangen. De har tapas och lite annat plockmat samt grillen. Grillen har ingen fast meny utan presenteras med vad de har för dagen.

Jag tog fisk och det var en krallig skiva tonfisk som var perfekt vänd på grillen med en ordentlig rå kärna. Till det serverades en rouille och en lätt halstrad sallad med bönor, oliver och lite blandade grönsaker. Det kom en skål med pommes frites till som inte behövdes och tillförde inget till rätten för den delen heller. 175 kr kostade tonfisken och det får ju anses som ett fynd när det gäller restaurang Kungsholmen.

Tyvärr ingen bild men väl en länk till för att hitta dit!

onsdag 16 juli 2008

Gräsänkling - en pojkspolings matlagning

Sambon var borta på annat så det blev att laga middag för en person. Jag gjorde en riktig grabbklassiker, ja kanske det enda vissa grabbar kan laga i sitt kök - jag gjorde varma mackor! Varm macka med kycklingstuvning
kyckling i bitar (redan lagad - jag hittade lite leftovers i kylen)
gul lök
matlagningsgrädde
tomatpure
salt, peppar och kryddor som passar
vitt bröd
riven ost (gärna två olika sorter)

Stek lök, vänd i kyckling och tomatpure. På med matlagningsgrädden och låt allt koka ihop. Om den blir för tunn, red av med maizena. Fördela stuvningen på det vita brödet och toppa med ost. Gratinera av i het ugn. Om det finns så sprinkla över hackad gräslök.

måndag 14 juli 2008

Sommartipset - Zink Grill

En liten pärla i Stockholms krogdjungel är Zink Grill. Stället har fått massor med medial uppmärksamhet denna vår och har blivit ordentligt hypad. Har besökt stället två gånger och jag tycker att deras ala carte tyvärr inte varit nåt utöver det vanliga. Kanske har jag haft oflyt eftersom resturangen är så pass ny och man får räkna med vissa inkörningsproblem. Men det finns undantag. Och undantaget är deras underbara charkblock! Alla fantastiska charkuterier vevas fram med den handjagade skärmaskinen. Massor med goda tillbehör fyller upp precis hela bordet.

Recept för en lyckad kväll med en god vän;
Uteserveringen på Zink Grill
Ett charkblock
En flaska gott vin

lördag 12 juli 2008

Chili cheese-snacks

Recept på bra tilltugg till fester kan man aldrig ha för många av. Snubblade över dessa ostbollar som inte alls var så tokiga.
Det utgår ifrån en klassisk Petit choux-deg som smaksätts med riven ost och finhackad jalapeno. Mitt resultat ser du i bilden till vänster. Uppenbarligen så skakade jag plåten lite för mycket för många utav dem sjönk ihop.


Ett litet tips är att hitta en väldigt smakrik ost som verkligen sätter fart på grejerna och var inte blyg med jalapenosen. Mina blev lite klena men för all del goda. Det finns potential!

Här myser dom i ugnen...