måndag 19 juli 2010

Lakritschokladbollar

Lakritstemat fortsätter och denna gång klassiska chokladbollar med en liten knorr.
lakritschokladbollar.jpg
Lakritschokladbollar
100 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl strösocker
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk lakritspulver (salmiak)
1-2 msk vatten
4,5 dl havregryn
100 g mörk choklad av god kvalitet
2 msk kokos

Blanda smör och socker. Rör i kakao, lakritspulver och vaniljsocker. Blanda slutligen i havregryn och vatten. Forma till bollar och ställ kallt. Smält chokladen och rulla bollarna i det. Sprinkla över kokos. Förvaras svalt.

lördag 19 juni 2010

Enkel dijoncreme

Perfekt till en bit kött.
dragonsas.jpg
Dijoncreme
1 del majonnäs
1 del creme fraiche
dijonsenap
worcestersås
persilja, färsk
dragon (inlagd)
ev. en skvätt vinäger
peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt stå i kyl en timme innan servering.

fredag 18 juni 2010

Restaurang BonBon

I veckan blev det middag på den relativt nyöppnade BonBon. En härlig kombination av trevligt sällskap, en bra matupplevelse och rimligt prissatt mat - som mynnade ut i en härligt nördig matkväll. Kudos till personalen som svarade på alla våra frågor och hade bra koll på läget.

Följande rätter åts;
- Grillad kingcrab, aioli, olivfriterad persilja
- Toast “Pelle Janzon”
- Ankleverfylld vaktel, pickles, pinjenöt
- Grillad pilgrimsmussla, barrigoule primörer, citrus
- Ankleverfylld vaktel, pickles, pinjenöt
- Grillad lammrostbiff, ramslök, avocado
- Hängmörad biff “Rossini”
- Ankbröst, lomo, rödvin, selleri
- Syrad lax, avruga, rädisa, citronette
- Kycklingvelouté, irlänsk cheddar, persilja
- Kalvbräss

På minussidan hittar vi den syrade laxen som var toksöt och på plussidan hittar vi kycklingvelouten, toast Pelle Janzon och Rossinin.

onsdag 2 juni 2010

Maze by Gordon Ramsay (London)

Maze är en av restaurangerna i Gordon Ramsays imperium med inriktningen att servera lite billigare stjärnbeströdd mat. Det mest tydliga var att inga ammisar alls serverades men paradoxalt nog så var det oerhört mycket personal.

Middagen började med en brödkorg innehållandes två sorter som serverades fortfarande lätt varma tillsammans med ett vanligt smör. Brödet var gott men jämfört med de bättre svenska restaurangernas fantastiska brödkorgar så var det inget att skriva hem om.

Maten var överlag väldigt god men kanske lite väl säkra kort emellanåt och för min egen del så hade de gärna fått tagit ut svängarna lite till. Tyvärr så var servicen slö den kvällen och köket hade nog inte sin bästa dag för det serverades med någon slags ryckig ketchupeffekt.

För att sammanfatta det hela, en bra matupplevelse med seg service.
maze_1.jpg
Grön ärtsoppa, som hälldes över tillbehören, med vakteläggula, ärtpuré och något långbakat fläsk samt skott.

maze_2.jpg
Krabbsallad-liknande sak som var gjord på två sorters krabba med picklade rädisor, alger, rättika, reducerad äppelvinägrett samt en sorbet.

maze_3.jpg
Cornish red mullet, cuttlefish, garlic purée, rabbit bolognese

maze_4.jpg
Slow cooked Suffolk pork fillet and cheek, various onions, sherry vinegar, smoked tongue

maze_5.jpg
Panacotta med gele samt hallonsorbet. Serverades med en liten kaka.

maze_6.jpg
Bitter chocolate délice, honey gelatine, honeycomb ice cream

måndag 31 maj 2010

Lunch på Wagamama (London)

Wagamama är en asiatisk kedja som finns internationellt. Helt okej att slinka in över en lunch och med tanke på luncherna i London så kändes det hyggligt prisvärt.
wagamama_1.jpg
Ångade dumplings med någon soyahistoria.

wagamama_2.jpg
Friterade ankdumplings med körsbärshoisinsås. Smakade sådär faktiskt.

wagamama_3.jpg
Chicken ramen

söndag 16 maj 2010

Biff med sparris och bearnaise

En vårklassiker som toppades upp med en riktig kolhydratinjektion i form av en potatisgratin i portionsförpackning. Första gången jag slår en bearnaise och med någon form av handhavandefel så blev den väldigt fluffig men den smakade bra trots allt.
biff_sparris_bea.jpg
Biff med sparris, bearnaise och gratäng
hängmörad biff
grön sparris
smör
ägg
vinäger
dragon (inlagd och torkad)
potatis
grädde
parmesan
salt och peppar

Börja med att skiva potatisen på mandolin. Varva potatisen i portionsskålar med salt och peppar mellan lagren. Slå på grädde och toppa med parmesan, grädda i ugn.

Slå en bearnaise efter konstens alla regler, se recept i ditt ex av vår kokbok.

Stek biffen och låt vila. Koka sparrisen i 30 sek, kyl av och grilla eller stek i en skvätt olivolja. Servera!

fredag 7 maj 2010

Sparris- och jordärtskocksoppa med raggfras och laxrillette

jordart_o_sparrissoppa_raggfras.jpg
Sparris- och jordärtskockssoppa
charlottenlök
sparris
jordärtskocka
kycklingbuljong
matgrädde
salt och peppar

Skala jordärtskockorna och sparrisen och spar sparrisknopparna. Hacka charlottenlöken grovt och fräs i en kastrull. Vänd ner sparrisen och jordärtskockan, skuren i mindre bitar, och slå på buljongen. Koka tills det är mjukt och mixa. Passera i sil och slå tillbaka i kastrullen med en skvätt grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Koka undertiden sparrisknopparna i max någon minut och arrangera i soppan.

Raggfras
2 större potatisar
2,5 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 msk rapsolja
salt & peppar

Vispa ihop samtliga ingredienser utom potatisen och låt svälla cirka en halvtimme. Riv potatisen och blanda ner i smeten. Smörj våffeljärnet med rikligt med smör och grädda potatisvåfflorna.

Tips, det bränner fast ganska lätt så smörj ordentligt och vicka på våfflan lite då och då.

Laxrillette
varmrökt lax
majonnäs
dill
pressad citron
salt och peppar
Mosa laxen och blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till ett ägg och lägg på våfflan. Toppa med en sparrisknopp.