måndag 8 april 2013

Lättrimmad lax med löjrom och sojamajonnäs

Det var ett tag sedan något recept kom upp här på bloggen. Men nu när det dags för en uppdaterad favorit och det är en laxförrätt/tilltugg.
rimmadlax_lojrom_sojamajonnas.jpg
Lättrimmad lax med löjrom och sojamajonnäs
200 g färsk lax
5 dl vatten
10 g salt
4 msk majonnäs, egenslagen
1-2 tsk soja
1 tunnbröd
1 msk smör
2 msk löjrom
2 rädisor, tunt skivade
dill

1) Blanda vatten och salt, lägg ned laxen och låt rimma i kylskåp i cirka 20 minuter.
2) Blanda majonnäs och soja, smaka av med salt och peppar.
3) Skär tunnbrödet i fyrkanter och stek krispiga i smör.
4) Skiva laxen tunt och lägg en bit på varje brödskiva. Lägg en klick majonnäs, rädisa, dill och löjrom på varje bit.

söndag 7 april 2013

Atelier Food - lördagslunch

atelier1.jpg
Inne på Konstakademin hittar man Kafé Mejan som numer är transformerat till Atelier Food. Detta är något slags kombinerat konstprojekt där man ska utforska matens möjligheter. Såhär beskriver de själva konceptet;
Den dagliga serveringen på Konstakademien sker parallellt med en serie matlabbs där vi samlar ledande kockar, konstnärer och forskare från både Sverige och omvärlden. Allt för att utveckla ny kunskap utifrån mat och gastronomi.
atelier2.jpg
Flummigt värre men det är inte så flummigt. Faktiskt riktigt trevligt. Räkna dock med att bli nedsprungen av Gudrun Sjöden-tanter av modell disträ konst-tant.

Kan också meddela att det var fantastiskt barnvagnsvänligt så ta med lillknådden och reta någon kultur-tant när ni ändå är i farten. Kan varmt rekommendera ett besök där för både soppan och mackan var delikata. Kaffebrödet som de tillhandahåller var av bästa kvalitet.

atelier3.jpg
Buljong på champinjoner och kombi. Serveras med bakat ägg, rostad fläskkarré, råmarinerad broccoli och jordärtskocks- och pepparrotscreme.

atelier4.jpg
Oxbringa på levain med syrade grönsaker, perrarrots- och jordärtskockscreme, persilja och olivolja.

atelier5.jpg
Bulle och kokostopp.

lördag 6 april 2013

Hybris...

Jag skrev igår om restaurangbranschens uppsving och i synnerhet Daniel Roos dessertbord. Där kunde man läsa att man kunde ansöka om plats för att få äta hans avsmakningsmeny. I min enfald så trodde jag, och hoppades, att det endast var en felskrivning.

Men icke sa nicke. Imorse kunde man läsa följande på Instagram:
pastry_valjer.jpg

Så om du är vit, i rätt ålder och med hygglig status i samhället så kanske du kan bli utvald.
Smakfullt.

fredag 5 april 2013

"Ansök om plats..."

Man kan ju lugnt säga att restaurang och konditori-branschen har fått ett rejält uppsving när det gäller status. Vi fick ju för något år sedan läsa i DN om kocken Johan Jureskogs aversion mot oss okunniga matbloggare. Och varje vecka får vi se Mannerström stå och skälla ut amatörkockar i TV-rutan.

Senaste i raden är, den förvisso väldigt duktiga, konditorn Daniel Roos som erbjuder en femrätters dessert-meny som serveras i hans kök och betingar ett pris på nästan 2000 kr. Är sannolikt fantastiskt bra och älskar man desserter så kan det säkert kännas värt det.

Men nu kommer vi till det roliga. På hans blogg kan man läsa att man kan "Ansöka om plats" till denna servering. Vad är kriterierna för att få plats undrar man? Hungrig, glad och tacksam?

mytable.jpg