måndag 29 juni 2009

Laxtartar med passionsfrukt och gurksallad

laxtartar_m_gurksallad.jpg
Laxtartar med passionsfrukt
rå lax i småbitar
passionsfrukt
salt & peppar

Dela passionsfrukten och skrapa ur frukt och juice. Blanda innanmätet laxen och smaka av med salt och peppar.

Gurksallad
gurka
dill
bladpersilja
peppar
olivolja
citron
ev. salt

Skala en bit gurka lätt och hacka i tärningar som är 2-3 mm stora. Hacka dill och persilja och vänd ner det i gurkhacket. Dra över ett par droppar olivolja och citron samt ett par varv med pepparkvarnen. Blanda runt och smaka av med ev. salt.

söndag 28 juni 2009

Laxtartar med avokadokräm

laxtartar_m_avokadokram.jpgLaxtartar med dill
rå lax skuren i kuber
färsk dill, hackad
salt & peppar

Blanda samtliga ingredienser.

Avokadokräm
avokado
lime, pressa juice
salt & peppar

Mixa avokadon med pressad lime samt salt och peppar. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt.

Gott till grillat: Tomatgrillsås

tomatgrillsas.jpg
En snabb, enkel och god sås att ha till det grillade köttet...

Tomatgrillsås
ett par charlottenlökar
en liten morot
en burk cocktailtomater (mutti)
några droppar liquid smoke
honung alt. socker
citron
torkad timjan
cayennepeppar
salt
peppar

Hacka morot och lök, fräs i en kastrull. Slå på en extra skvätt olivolja och lägg ner kryddorna (så de får fräsa lite lätt). Vänd ner burken med tomaterna och låt koka ihop i 5 minuter. Droppa i liquid smoke, en skvätt hongung/socker och några droppar citron. Mixa lätt med stavmixer till en grov men jämn konsistens har uppnåtts. Balansera och smaka av med honung, citron - salt och peppar.

fredag 26 juni 2009

Fläskstek med citronpolenta och sparris

helstekt_flask_med_citronpolenta.jpgFläskstek
benfri kotlett
soja
honung
olivolja
salt och peppar

Rör ihop soja, honung och olivolja. Salta och peppra steken ordentligt och stek på i stekpanna så den får fin yta. Pensla på marinaden och kör i ugn på cirka 120 grader tills innetemperatur på cirka 65 grader uppnås.

Ungsbakade tomater
tomater på kvist
olivolja
salt

Droppa över lite olivolja på tomaterna och strö över flingsalt. Kör i ugn på cirka 120 grader i cirka en timme.

Citronpolenta
1 dl polentagryn (av bra kvalitet)
3 dl hönsbuljong
2 dl mjölk
färsk pressad citron
en klick smör
riven parmesan

Koka polentan i mjölk och buljong till krämig konsistens. Rör hela tiden. När polentan känns krämig och fin så vänd ner citronsaft, smör och citronsaft. Smaka av med salt och ev. ett par varv med pepparkvarnen.

Sparris
färsk, gärna svensk, sparris

Koka sparrisen lagom al dente - servera!

onsdag 24 juni 2009

California roll in California

Fyra restauranger med japansk inrikning besöktes i Californien och ingen lämnade oss besvikna. Jag blev tidigt varse att de japanska restaurangerna skiljer sig något mot vad man är van vid här hemma. I Sverige jobbar de flesta med rena smaker och låter råvarorna tala för sig själva medan de amerikanska hjälper till något på traven på ett eller annat sätt.

Majonnäs är som bekant en populär ingrediens i det amerikanska köket och så även i sushi'n. Influenser av sydligare kök märktes tydligt med många starka ingredienser som exempelvis färsk rå jalapeno. Men trots allt så måste jag medge att jag gillade de något otraditionella grepp som ibland togs och nästan alltid så lyckades de landa i en bra smakupplevelse.

Jag hoppas att fler svenska restauranger vågar experimentera mera framöver för att jag ytterligare en dag i veckan ska kunna konsumera denna underbara lilla bit. Omxävling är bra och Råkultur är ett välkommet inslag på sushi-himlen med nya kreativa lösningar. Hattori sushi devil, inte att förglömma, men tyvärr så känns de inte så pigga längre - inget nytt på väldigt länge.

Nåväl, efter denna lilla utläggning så går vi raskt vidare till vad som inmundigades.

Mifune Don - Japantown - San Francisco
Först ut blev Mifune Don - utnämnd med gaffel i Guide Michelin. Gidden-utnämningen såg vi efteråt, den egentliga anledningen till att vi hoppade in var att den hade samma namn som den danska Dogmafilmen Mifune. Hur som helst, vi åt deras lunchspecial och jag landade en udon-ramen med kyckling (på bilden med biff) samt 6 st california rolls.
sushi_mifune_don.jpg
Ett ord - fetmätt! Ett ord till - gott! Pris: $10

Teppanjaki - Monterrey
Massor med show och tillslut en helt okej tallrik med stekt ris, kyckling och räkor. Show var ordet, sa bull.teppanjaki.jpg

Sushi Laguna - Laguna Beach
Ett riktigt härligt ställe där kockarna stod i mitten av restaurangen och körde showen. Levde rövare, drack öl och dunkade ut japansk mat i rasande fart. Kanonställe och god sushi!
sushi_laguna_bikiniroll.jpgBikini roll

sushi_laguna_jackiechen.jpgJackie Chen roll

sushi_laguna_lukesky.jpgLuke Sky Walker - färsk tonfisk fylld i en jalapeno som sedan har tempurafriterats. Crazy...

Sally's Seafood on the water - San Diego
Här startades middagen något oortodoxt med en trilogi av deras "signatur-förrätter". Lobster bisque, chicken roll & crabcake. Krabbkakan var väldigt tät och fin i konsistensen, övriga två var goda men lämnade inget större avtryck.sallys_forratt.jpg

Vidare till sushin som blev två maki.
sallys_sushi.jpg
crunchy crab roll - rice, fried soft shell crab, avocado, cucumber, tobiko, roasted sesame on the inside
nori seaweed on the outside, topped with sweet soy

margarita roll - shrimp and asparagus on the inside, rice, albacore, ponzu, lime and jalapeno on the outside

Chokladdoppad gräshoppa

chokladdoppad_grashoppa.jpgSmakar ungefär lika gott som det låter. Varning för gräshoppeben som fastnar i tänderna... yummy in my tummy.

onsdag 3 juni 2009

Fläsksida med fänkålspuré och söta rödbetor

flasksida_m_citronpolenta.jpg
Fläsksida
rimmat fläsk

Koka fläsksidan i några timmar tills köttet nästan mört och fint. Kyl och sätt under press under natten. Riv bort svålen (om du inte gillar ett fett fettäcke) och skär försiktigt ett kryssmönster i det återstående fettet. Vid servering, stek med fettsidan nedåt och låt det bli en ordentligt knaprigt. Värm i ugn för att få den genomvarm.

Fänkålspuré
fänkål
grädde
buljong

Skär fänkålen i mindre bitar och koka i buljong. Häll av och mixa till en slät kräm och justera konsistensen med grädde. Smaka av med salt och peppar.

Söta rödbetor
rödbetor
socker
vatten

Skala och skär kuber av rödbetorna. Koka ihop vatten och socker till lagom sötma. Koka rödbetorna i sockerlagen.

Arrangera med gröna ärtor. Till detta serverades en timjansskysås samt purjolöksaska.